Loading...
Interviews 2023Popronde

Django Duijns van Pale Puma: “Een heel palet van ingewikkelde en mooie gevoelens”

AMSTERDAM – “Django Duijns is een singer/songwriter/gitarist. Samen met bandleden Rosie Derksen (lead gitaar), Remy de Kok (bas) en Roemer Vermeulen (drums) vormt hij de Dream-pop band ‘Pale Puma’”, valt te lezen op de website van de Popronde. “In April kwam de eerste single van het in het najaar te verschijnen debuutalbum; geproduceerd door Marien Dorleijn (Moss) uit bij Excelsior Recordings”, vervolgt de organisatie de introductie van deze Popronde deelnemer. Enthousiast reageert Django Duijns: “Ik kan van de week, hier ga ik tijd voor maken.” De indian summer heeft net een pauze dagje met regenbuien als Duijns in een nattig Amsterdam klaar zit voor de vragen die op hem af worden gevuurd, maar eerst gooit hij nog even een lijntje uit naar de organisatie van de Popronde Den Haag. “We hebben heel veel te gekke steden al waar we spelen met de Popronde, maar ik hoop nog op Den Haag, daar komt mijn vriendin vandaan en ik vind het een mooie en hele prettig stad!” Hoog op dat lijstje te gekke steden staat ook Leeuwarden. Pale Puma zal op 22 september te vinden zijn in Café De Strohoed om Friesland en omstreken te overtuigen met een fijne showcase.

“Het artiest zijn kan onregelmatig en onvoorspelbaar zijn”, begint Django Duijns zijn verhaal terwijl hij door het natte raam de wijde wereld inkijkt. Dat was een argument tegen het artiest zijn, maar vanaf mijn 18de had ik meer argumenten om er wel voor te kiezen. Ik begon toen echt liedjes te schrijven na twee jaar voornamelijk wat dingen uitgeprobeerd te hebben. Ik ontdekte op dat moment ook hoeveel heling en kracht je uit songwriting kan halen. Het belangrijkste argument voor was dat het de ideale uitlaatklep is en een manier is om uiting te geven aan een heel palet van ingewikkelde en mooie gevoelens.”

”Ik kom uit een theaterfamilie, niemand zat verder in de muziek, maar er was veel ruimte om muziek te ontdekken en zelf te gaan maken.” Duijns mijmert even als het gaat over hoe hij zijn sound heeft gevonden. “Ik heb lang nagedacht over wat me nou aansprak in bepaalde sounds van bepaalde bands en artiesten. Ik kwam tot de conclusie na bijvoorbeeld The La’s, das een van mijn favo bands”, verduidelijkt hij, “heel goed te hebben doorgespit en veel over gelezen en geluisterd etcetera te hebben, dat de kracht van een mooie sound voor mij nu in een paar dingen zit. Het moet ongrijpbaarheid bevatten”, somt hij op. “Als tweede is dromerigheid belangrijk. Ten derde de melodieën moeten meeslepende en catchy zijn en tenslotte moet de sound een een goede groove hebben. Ik probeer dat ook toe te passen bij de liedjes van Pale Puma, daardoor hoop ik dat andere mensen zich erin kunnen vinden en weg kunnen dromen erbij, terwijl de melodieën ze beklijven.”

Nu er is vastgesteld wat Duijns met zijn songwriting probeert te bereiken komt het gesprek op hoe hij het wil bereiken. Een serieuze blik volgt. “Ik begin vaak of met mijn akoestische gitaar thuis of met een flard tekst”, omschrijft hij het creatieve proces van songwriting. “Dan ga ik ideeën combineren tot ik een fundatie van een liedje heb en dan ga ik achter mijn computer zitten voor een van mijn favoriete gedeeltes. Dan ga ik namelijk layeren, dus de baslijn inspelen, elektrische gitaarlijnen bedenken die mooi flowen met de rest en de zanglijnen die ik meestal al heb op dat moment opnemen en als ik alles heb opgenomen; het even laten liggen en de weken of maanden erna steeds terugkomen en doorwerken tot ik tevreden ben. Qua onderwerpen verschilt het; ik heb een aantal nummers die te maken hebben met mijn autisme en daarover probeer ik hoopvol te schrijven en hoop dat mensen daar steun uit kunnen halen. ‘Lost in pink moon’ gaat over Nick Drake; een singer-songwriter uit Engeland die op 26 jarige leeftijd helaas is overleden. Ik was geïnspireerd om een ode aan hem te schrijven na een hele bijzondere tentoonstelling van Danielle Lemaire, bijvoorbeeld,” omschrijft hij hoe hij zich laat inspireren.

Het eerste album van Pale Puma verscheen een dag voor de Popronde van start ging. Het album ‘Haunted By Dreams That Were Never My Own’ werd uitgebracht door een platenlabel waarop ook grote namen als Spinvis, Bertolf, Michelle David & The Treu-Tones, Roosbeef en tal van andere uitstekende jonge ambitieuze en bekendere Nederlandse en enkele buitenlandse acts een thuis vonden. Op het label ook Moss en Opera Alaska. In beide bands zit Marien Dorleijn die het album van Pale Puma produceerde. “De doelstellingen van het eerste album waren de drive, visie en de sound die ik lang in mijn hoofd heb gehad op een mooie manier te vertolken met een waanzinnige band en onze producers. Ik vind dat heel sterk gelukt. Marien Dorleijn is een soort mentor voor mij, qua sound en qua navigeren in de muziekwereld. Hij is heel sterk in feedback geven, ook op demo’s die ik heb opgenomen en weet het heel mooi om te toveren samen met Frans Hagenaars tot een opname waar de essentie van het nummer blijft maar heel erg verrijkt wordt qua depth. Ik weet nu nog beter wat ik wil ook qua schrijven en het tweede album qua sound en liedjes, daar heeft Marien een belangrijke rol in gespeeld.”

“Het is een Coming of age-album geworden met 11 noodzakelijke songs, waarin thema’s als woede, verlangen en teleurstelling en veerkracht om voorrang strijden”, valt te lezen in de bio van Pale Puma. “Daar bedoel ik mee, dat ik tijdens mijn adolescentie geworsteld heb met bepaalde negatieve invloeden en teleurstellingen en dat ik daar krachtiger uit ben gekomen”, klinkt het krachtig en beslist als nadere uitleg.

“Optreden is interessant en leuk, omdat het een intieme en direct pure vorm is van contact tussen jou en het publiek, dat kan ook moeilijk en spannend zijn maar is een groot geschenk ook”, gaat Django Duijns dan in op de komende Popronde ter afsluiting. Een showcase festival is naast zoveel mogelijk spelen, ook een zakelijke aangelegenheid om je aan de juiste mensen te presenteren. “Mijn doelen voor de Popronde zijn om een mooie live vertaling van de plaat te bieden en daarmee mensen blij en ontroerd te maken. Ik hoop dat we onze fanbase nog meer vergroten, naamsbekendheid nog meer opbouwen en hier uit nog meer gave optredens uit voort komen, bijvoorbeeld supportslots voor inspirerende bands zoals Beach Fossils of Slowdive. Iedereen die weg wilt dromen en wilt genieten van jangy gitaren, stuwende baslijnen, post punky drums en dromerige zanglijnen is bij ons aan het juiste adres”, sluit Django Duijns namens Pale Puma af. Het eerst volgende optreden is in Café De Strohoed in Leeuwarden op 22 september en daarna nog veel andere steden en wie weet, ook nog in Den Haag.