Loading...
Recensies 2024Vera

Adwaith is terug in Vera

GRONINGEN – Waar denk je aan, als je aan Wales denkt. Aan schapen uiteraard, het prachtige landschap en het nationale symbool van het land; de prei. De groente werd door de Britten gedragen om ze tijdens een veldslag te onderscheiden van de Saksen en tegenwoordig dragen de Welsh op Sint Davis Dag een prei. Aan Willem Kolvoort van de Vera Art afdeling de taak om voor het optreden van Adwaith in Vera in Groningen een poster te ontwerpen. Kolvoort neemt deze symbolen in overweging en verwerpt ze en de kunstenaar komt uiteindelijk terecht in de mythologie bij de Llamhigyn Y Dwr, een kwaadaardig waterwezen uit de folklore van Wales dat in moerassen en vijvers leefde en vissers pest en zelfs verorberd. In Adwaith is echter weinig kwaadaardigs te ontdekken en staan er zeker geen vissers op het menu en dus tovert de kunstenaar het om tot een vervaarlijk, maar vriendelijk wezen met een hartje in de staart.

De opvallende reclame uiting heeft vast en zeker geholpen. Lead zangeres Hollie Singer, bassist en zangeres Gwenllian Anthony en drummer Heledd Owen waren bang dat er maar vijf man en een Llamhigyn Y Dwr zouden komen opdagen, maar Vera is uitstekend gevuld voor het drietal en hun indie rock in het Cymraeg oftewel het Welsh. Het trio heeft inmiddels met succes twee platen uitgebracht. In 2018, drie jaar na het ontstaan van de band zag ‘Melyn’ het levenslicht en in 2022 volgde ‘Bato Mato’, beide onderscheiden met een award voor beste album uit Wales. Op de Britse eilanden stond de band al op de meeste festivals die je als popformatie graag wilt spelen, waaronder Glastonbury. In Nederland was Adwaith eerder in Groningen en zelfs in Vera te zien tijdens Eurosonic / Noorderslag en Platosonic. Juist op de dag dat in Wales de dag van de muziek in eigen taal wordt gevierd is het trio terug met een: “Vera, we’re back!”

Terug waren ze inderdaad en dat mocht Vera weten. Blij werd ‘Cuddio’ ingezet en daarmee vertrok de Adwaith trein vlot en stevig. Een lekkere opbouw van iets kalmer naar meer pit volgde in ‘Lan y Môr’ en dat maakte dit nummer erg mooi. Hollie Singer neemt meestal het voortouw in de zang, maar wordt eigenlijk in elk nummer ondersteund door Gwenllian Anthony. Vaak is dat als prima tweede stem en dat voegde echt een extra laag toe aan een nummer als ‘Sudd’. Deze avond was er uiteraard veel werk dat op de uitgebrachte albums te horen was, maar was er ook wat voor de fans om zich op te verheugen. De weg naar een derde album is ingeslagen en daarop komt waarschijnlijk ook ‘Mwy’. Dat wat rustigere nummer was prachtig en het eerste hoogtepunt van de avond. Het tempo zat er lekker in. Mooie nummers werden vanaf het podium rondgestrooid en vaak door Singer, maar soms ook door Anthony van commentaar voorzien. Dat was vaak niet een inhoudelijke aankondiging, maar een verhaal of een mededeling, zoals over het album of hoe blij ze, zichtbaar, waren te mogen spelen in Vera of hoe vol het was. Gevraagd werd ook of er landgenoten waren en zelfs een aantal mensen uit Wales waren aanwezig, toch sprak niet iedereen de taal en had best wat vaker ook inhoudelijk iets over een nummer mogen verteld. Het was niet echter dat dit veel afdeed aan dit fijne concert. De nummers van Adwaith zijn catchy en de swung zat er goed in. Soms was er wel een klein tipje. ‘Cwympo’ betekent bijvoorbeeld vallen, vertelde Singer. Het nummer begon wat kleiner, maar kende een erg fijne uitbouw en werd fantastisch. Na een mooi bas intro volgde ‘Bywyd Syml’ waarbij Anthony ook de leadzang op zich nam om deze weer over te geven aan Singer voor het sterke ‘Anialwch’. De avond was wel een oefening voor de nek, want met Heledd Owen en haar prima drumspel centraal achter in, stonden Singer en Anthony redelijk op de uiterste vleugels. Visueel had dit wat compacter gemogen. Vanaf ‘Addo’ werd mooi opgebouwd naar het einde. Een stevige song, ‘Oren’ iet dromeriger en met het vlotte verhalende en tweestemmige ‘Nid Aur’ en het rustige droeve, maar zo mooi gezongen ‘Fel i Fod’ werden er nog twee pareltjes afgeleverd. Via ‘ETO’ kwam het slotakkoord van een mooi concert en hopelijk is het derde album voor Vera aanleiding om nogmaals de folklore van Wales in te duiken voor een prachtige poster en bijbehorend concert in 2025.