Loading...
Interviews 2020Popronde

Adrian Delange van MAYLEAF: “Waarschijnlijk de meest doom-y fuzz op aarde”

Foto: Smooth Sailor Productions

EINDHOVEN – De spreekwoordelijke wolken boven de Popronde lijken iets lichter dan een maand geleden toen de bands werden gepresenteerd. In Eindhoven piept er zelfs af en toe een verwachtingsvol zonnetje door, maar het kan natuurlijk ook volledig schijn zijn. De pandemie laat zich maar moeilijk voorspellen, ook nu het beteugelen de goede kant op schijnt te gaan. MAYLEAF is één van die bands wiens naam op het computerscherm verscheen bij het oproepen van de homepage van de Popronde. In het kader van versoepeling kunnen we terecht op een terras, maar nog niet met teveel en dus is het Adrian Delange die namens zijn bandleden het woord doet. De rest van de formatie is veilig thuis gebleven. “MAYLEAF is een alternative grunge/rock band die zijn inspiratie haalt uit rauwe, vuige fuzz & 90’s tunes. Poppy sounds gecreëerd door laag grommende telecasters; tracks rechtstreeks uit de garage. De repetitieruimte is gedrenkt in inspiratie uit bands als Weezer, Turnstile, King Gizzard, Culture Abuse & Bayside,” is de omschrijving die de Popronde de band meegeeft. Het is nog onbekend welke steden MAYLEAF uitnodigen om op hun klanken te kunnen dansen, maar gezien de live muziek luwe zomer is er tijd en ruimte om ze aan de tand te voelen over de Popronde.

MAYLEAF bestaat uit Ilah van der Baas op vocals, drummer Joël Heijda, gitarist Michiel van Iersel, Robbert van Caem op bas en uiteraard Adrian Delange ook op gitaar. Adrian Delange gaat er goed voor zitten en we beginnen bij het begin. De eerste voorzichtige muzikale stapjes van de gitarist. “Mama had al twee zoons die allebei de piano links lieten liggen, dus ik ben van kinds af aan al geïndoctrineerd, vernoemd naar een songwriter, alles; Kon niet missen! Een echte doorslagpunt om muzikant te worden is er voor mij niet geweest. Vooral veel muziek maken met vrienden en op een gegeven moment er achter komen dat het uit de hand gelopen is. Ik denk dat dit voor veel mensen in de alternatieve genres zo werkt. Het is hard werken en veel investeren, dus alleen de bands die drijven op passie blijven overeind. Ik kende Michiel, Joël en Robbert al van de Eindhoven muziekscene. Die speelden sowieso al veel samen, dus dat was een keer een oefenruimte huren en knallen maar. Dat klikte super. Ilah is er als laatste bijgekomen; die kende ik ook half van vroeger, maar dit is de eerste keer dat we samen muziek maken, zo is MAYLEAF geboren.”

Om de sound van de band goed te omschrijven komt Delange verder overeind. Met armgebaren schetst hij: “Weezer meets Nirvana met een dame op vocals, plus een voorliefde voor 90s sounds en letterlijk één gitaar pedaal: Pharaoh fuzz van Black Arts Toneworks. Waarschijnlijk de meest doom-y fuzz op aarde”, lacht hij om dan serieus verder te gaan. “Maar dat is het wel. Een combinatie van vuige, gore riffs maar stiekem ook super catchy en melodieus. Niet allemaal binnen de lijntjes, maar soms juist wel. Dat maakt het ook vet om op het podium te doen. Coole liedjes met dikke riffs spelen en zoveel mogelijk lucht verplaatsen. Je hoeft verder niets van ons te weten. Niets. Oordoppen mee, lelijke 90s trui aan en gaan!”

Vaste vraag aan elke band of artiest is hoe de liedjes geschreven worden. Het levert elke keer weer verrassende en boeiende antwoorden op, ook bij MAYLEAF. “Verschilt per track”, stelt Delange. “De ene track wordt echt van begin tot eind op de bank geschreven. De andere is een combinatie van gedeelde voice-memo’s van neuriënde mensen en spelende kinderen op de achtergrond. De volgende is weer gore doom-riff uit een oefenruimte jam. Het is een constant en creatief proces. MAYLEAF is wel echt een band met muzikanten. Zo is de plaat bijvoorbeeld allemaal samen ingespeeld. Alleen de lead gitaren en vocals zijn overdubs. Natuurlijk komt er altijd een deel productie bij kijken – en ook dat doen we zelf – maar de basis is een band, met fuzz, die dingen omver blaast.”

Hoewel het zonnetje iets meer schijnt over de artiesten gemeenschap en vooral het live gebeuren dan twee weken geleden is er nog veel onzeker . Het is door Corona en de lock-down een tijd met zijn eigen uitdagingen en serieuze problemen voor artiesten en de muziekscene in het geheel. Adrian Delange knikt: “Het liefst wil je zwetende massa’s mensen die over elkaar heen klimmen om van het podium af te kunnen springen, maar dat zit er nog even niet in. Hoe daar mee om te gaan verschilt voor iedereen, maar de basis blijft goede muziek. Zolang je muziek blijft uitbrengen die mensen grijpt, blijf je relevant en blijven de mensen praten. Dus daar ligt de focus op voor ons. Qua songwriting is de rust en de emotie van dit moment zeker ook inspirerend, maar de muziekbusiness is op dit moment nog zo onzeker dat helder vooruit kijken of plannen heel moeilijk is. MAYLEAF is geen stoeltjesband, dus we houden ontwikkelingen nauwlettend bij en proberen daarop te anticiperen.” Het heeft ook zo zijn invloed op de komende plannen blijkt als we vragen naar toekomstplannen voor plaatwerk. “Zeker hebben we plannen! Maar Covid-19 bepaalt. Er komen zeker binnenkort een aantal keiharde singles en vanaf dan kijken we verder.”

We sluiten af met de aanleiding. De Popronde we informeren naar de doelen en plannen voor het komende najaar. “Talk is cheap”, stelt Adrian Delange enthousiast. “Ik denk dat de Popronde het ideale moment is om mensen MAYLEAF te laten meemaken. Dit geldt voor publiek, maar natuurlijk ook voor de business. Bovendien zou het cool zijn om te netwerken met andere bands in hetzelfde straatje om wellicht samen te werken in de toekomst.” Wat kunnen dan muzikaal verwachten? Een beeld is meer dan 1000 woorden en dus tovert Adrian Delange op zijn telefoon een filmpje van een orkaan te voorschijn, dat dus. Een orkaanwaarschuwing bij deze voor heel Nederland van September tot en met November. Orkaan MAYLEAF trekt door het land.