Loading...
Interviews 2020Popronde

ADORAH: “Ja, dit past bij mij”

ROTTERDAM – “Mensen samenbrengen door muziek is belangrijk voor haar. Iedereen is verschillend, maar we spreken allemaal één taal en dat is muziek”, zo omschrijft de Popronde de doelstelling van R&B artieste ADORAH. De Rotterdamse zangeres is één van de uitverkorenen die dit najaar op pad gaat door Nederland om haar muziek aan de man te brengen. Het bijbehorende clipje laat een prachtige stem horen, dus dat is veelbelovend. Uiteraard zijn er complicerende factoren met de naar we hopen langzaam uitdovende Corona pandemie en bijbehorende vraagtekens rondom evenementen en concerten. Op veilige afstand van elkaar spreken we ADORAH in de grootste havenstad van Nederland over haar deelname aan de Popronde, haar muziek en haar Cubaanse achtergrond. Het is op dit moment nog niet bekend in welke steden ADORAH daadwerkelijk zal optreden, maar gezien het feit dat de muziekindustrie nagenoeg tot stilstand is gekomen, maken we graag tijd en ruimte voor haar.

“Van kleins af aan heb ik van muziek gehouden”, gaat ADORAH van start. “Ik genoot er altijd heel erg van als ik nieuwe en oude liedjes ontdekte en toen ik ouder werd ben ik erachter gekomen dat ik ook gewoon liedjes kon schrijven en daar in kon groeien. Mijn moeder is zelf heel muzikaal en heeft mij altijd gesteund, gestimuleerd en gemotiveerd om te doen wat ik het aller liefst wil en het aller beste kan. Toen ik 15 of 16 jaar oud was heb ik heel erg geworsteld om met plezier naar school te gaan. Ik had het voortgezet onderwijs namelijk al bijna afgerond en ik had nog stééds geen opleiding kunnen vinden waarvan ik dacht: “ja, dit past bij mij”. Het liefst wilde ik vierentwintig uur per dag liedjes schrijven, optreden, nieuwe mensen leren kennen, in de studio zitten en reizen. Ik heb daarom besloten om niet verder te studeren en om me volledig te focussen op”, ze benadrukt, “het artiesten leven. Ik ben nu inmiddels 20 jaar oud en ik heb er zeker geen spijt van, ik doe namelijk iets waar ik zielsveel van hou.”

Inmiddels heeft ze vaste begeleiders en met de Popronde plannen om een verdere stap te doen in haar loopbaan. “Wij zijn allemaal al jaren bevriend met elkaar, wij maken ieder apart en ook samen muziek en hebben onze eigen projecten lopen maar het leek ons echt heel tof om voor Popronde samen te komen om iets heel moois neer te zetten!” Waar moet dat dan tot leiden? “Het is voor mij altijd belangrijk om nieuwe mensen te leren kennen die dezelfde passie delen, er kunnen altijd super leuke samenwerkingen ontstaan. Daarom lijkt het mij ook super leuk om mee te doen met Popronde.” Muzikaal, wat kunnen we daar dan verwachten? “Ik zou zeggen, bereid je voor op warme melodische lyrics die voortkomen uit mijn hart en gevoel. Het voorbereiden op de Popronde is al aan de gang, we komen samen met de band en sparren met ideeën, regelmatig repeteren. We kunnen niet wachten tot onze voeten de podia weer betreden!! ”

R&B, Soul het is de sound van ADORAH, het is het genre wat ze kiest om haar muziek in vorm te geven. “Ik houd van bijna alle genres, maar R&B en Soul trokken mij al aan op een jongere leeftijd”, gaat ze er op in. “De melodieën die ik er in hoorde, de zangtechniek, riffs & runs en ook echt het warme gevoel wat ik erbij kreeg is waardoor ik verliefd ben geraakt op muziek. Het duurde even voordat ik mijn eigen sound had gevonden, want als artiest wil je natuurlijk uniek zijn in jouw craft. Dat is mij inmiddels gelukt na jaren ervaring en eigenlijk ook door mijn eigen gedachtes te delen met mensen in de vorm van songs.” Wat is dan de invloed van haar Cubaanse achtergrond hierin. Speelt deze ook nog een rol? “Zeker wel! Naast dat ik met R&B ben opgegroeid, ben ik ook zeker voorzien van de beste Cubaanse en latino tunes! Ik heb sinds een jaar geleden besloten dat ik mijn roots wil verwerken in mijn muziek. Ik heb lang naar een balans moeten zoeken en daar ben ik nog altijd mee bezig. Het blijft altijd een zoektocht. Gelukkig heb ik dit wel al in de praktijk kunnen laten horen met één van mijn nieuwe songs “Ojalá”. Het heeft naar mijn smaak de perfecte balans tussen die twee genres. Het nummer is verwerkt met een sample van Cubaanse percussie.”

Vandaar uit komt het gesprek op het schrijven van haar liedjes. Hoe pakt ADORAH dat aan? “Mijn creatieve proces begint soms bij het einde of eindigt in het midden, kort samen gevat: heel chaotisch!! Inspiratie haal ik echt bijna uit van alles. Mijn eigen levensverhalen, verhalen van anderen of een bepaald gevoel wat ik krijg bij een bepaalde plek, evenement, situatie, echt anything. Het is daarnaast voor mij belangrijk dat de mensen die naar mijn muziek luisteren, zichzelf ook kunnen vinden in het verhaal. Het is natuurlijk mijn verhaal maar ik schrijf het altijd op een manier zodat anderen het kunnen interpreteren hoe zij het horen/zien/voelen.” Opvallend is daarbij de inspiratie van muziek uit het decennium voor ze geboren werd. De jaren 90 vormen een rijke bron voor ADORAH. “Wat ik vooral mooi vind en waar ik verliefd op ben geworden is de diversiteit en de productie van de muziek in de jaren ’90, waaronder natuurlijk ook R&B. Naar mijn mening was toen de muziek heel erg uniek en bijna niks klonk hetzelfde, terwijl ik dat met de muziek van deze tijd toch wel een beetje mis. Daarom probeer ik daar een verandering in te brengen.”

De afstand die we tot elkaar bewaren. Het begroeten met een zwaai en de onzekerheden van deze dagen. Corona en alles wat bij vandaag de dag hoort speelt een rol in ieders leven en zeker bij een beroepsgroep die er economisch zo onder te lijden heeft als de muziek. “Het is zeker een moeilijke tijd. Hoe ik heb spreekwoordelijk overleef als artiest is toch in contact te blijven met de mensen die mijn muziek graag horen zoals op Facebook en Instagram. Iedereen geniet daar ook van en dat is waar ik het voor doe!” Geeft deze tijd van wat extra rust, ook extra inspiratie? “Ik heb er eerlijk gezegd geen extra inspiratie door gekregen want ik heb altijd inspiratie, maar ik heb voor mezelf wel de tijd kunnen nemen om stil te staan bij wat belangrijk is in het leven en wat ik wil doen met mijn eigen leven en degene die daar in betrokken zijn.”

Tot besluit informeren we of er nog andere plannen zijn. In 2017 kwam er van haar de EP ‘7TEEN’ uit. Komt daar nog een opvolger van? “It’s a work in progress. Meer ga ik natuurlijk niet verklappen”, lacht ze met een knipoog. Wordt vervolgd vast en zeker net als de Popronde en ADORAH haar deelname daar aan vanaf september.