Loading...
Interviews 2016

The Hyena Kill garandeert: ‘noise and ridiculousness’

LEEUWARDEN – Als deze dagen Welcome to the Village losbarst is één van de acts die van harte welkom wordt geheten The Hyena Kill. Het duo uit Manchester is voor het eerst over om op te treden in Nederland. Het Friese Festival is één van de plekken die wordt gebruikt om frisse fans te werven voor de ‘Noise and Ridiculousness’ van de Britse band en om aandacht te vragen voor ‘Atomised’. Voor het duo de boot pakte voor het optreden op 16 juli spraken we met Steven Dobb van de band thuis in Manchester.

“Ik ben begonnen met gitaar spelen toen ik elf jaar oud was. Ik werd geïnspireerd door de band van mijn neef. Als ze in de buurt waren ging ik altijd kijken. Ze waren zo cool, vond ik. Ik wilde niets liever dan dat ook kunnen. Van de stukjes die mijn neef en zijn vrienden voor deden heb ik mezelf geleerd om gitaar te spelen. Dat lukte en ik kon al snel een paar accoorden spelen, vanaf dat moment was ik absoluut verslaafd aan gitaar spelen”, lacht Dobb

The Hyena Kill bestaat naast Dobb ook nog uit Lorna Blundell. “Lorna en ik hebben elkaar ontmoet in de muziekscene in Manchester. We speelde allebei in een andere band. Op een dag was er een feestje bij Lorna thuis die uitmonde in een jamsessie. Lorna speelde op een electronische drumkit. Het klikte muzikaal vanaf de eerste seconde tussen ons. We heben zo’n twintig minuten samen gespeeld. Daarna zijn we vaker samen gaan jammen en zijn we samen begonnen met het schrijven van muziek. Ik denk dat de chemie tussen ons al muzikanten er voor zorgde dat deze shit werkte. We houden beide van heavy en intense muziek. We wisten algauw precies welke sound we wilden hebben. Al snel zijn we beide uit de bands gestapt waarin we zaten en zijn samen The Hyena Kill begonnen”, gaat Dobb in op de historie van de band. “In het begin was daar nog een bassist bij. Hij vertrok ook al snel weer uit de band. We zijn blijven experimenteren met de sound, tot we een geluid vonden dat precies was wat we zochten. We blijven elkaar ook pushen en uitdagen om nieuwe wegen in te slaan en te blijven proberen het nog te verbeteren.” Zelf hebben ze hun muziek het label ‘proud crows on acid’ mee gegeven. Steven Dobb kan een enorme grijns niet onderdrukken als we hem daar naar vragen. “De term ‘proud cows on acid’ is gewoon een onzinnige domme uitdrukking die we in het begin bedacht hebben om onze muziek te omschrijven toen we begonnen. Het is wel een uitdrukking die enorm is aangeslagen, want we worden er verbazend vaak naar gevraagd wat dat nou wel niet betekend. Uiteindelijk hebben we ons eigen platenlabel er maar naar vernoemd.”

Jammen lag aan de oorsprong van The Hyena Kill en nog steeds speelt het een belangrijke rol in het schrijven van de liedjes van de band. “Elke song die we schrijven vindt zijn oorsprong in een jamsessie. We hebben eigenlijk altijd zo gewerkt. In de oefenruimte gooien we gewoon allerlei ideëen er uit en dat uren achtereen. Het maakt het proces van liedjes schrijven vaak erg langdurig, maar dat is de moeite waard. We werken samen in elk aspect van de muziek. Het is niet zo dat of Lorna of ik liedjes schrijven. We doen het altijd met elkaar. We gooien met ideëen in het rond en kijken wat goed klinkt. Het is een organisch en therapeutisch proces.”

Naast het jammen ligt ook Manchester aan de basis van de groep. “Manchester is een geweldige en levendige stad. Het heeft een geweldige muziek cultuur met zoveel briljante bands in elk genre die hun ding doet. Ik ben er zeker van dat het feit dat het zoveel regent in Manchester and het in het algemeen een nogal grijze stad is een effect heeft op onze muziek. Als de zon schijnt is Manchester een schitterende stad. Ik zelf vind het net zo’n mooie stad als het grijs is.” In deze stad heeft The Hyena Kill zijn eigen plek verworven. Toen Blundell en Dobbs begonnen was er geen band zoals The Hyena Kill die geen aansluiting vond de heavy metal scene of bij de indie scene, maar een groep op zich was met hun agressieve aanpak met zoveel mogelijke smerige riffs.

Na hun eerste EP ‘Gush’ die verscheen niet lang nadat de band van start ging is er nu het debuutalbum ‘Atomised’. “We wilden een gewoon erg eerlijk album maken. Een album dat staat voor waar we staan muzikaal en persoonlijk op het moment van opnemen. We zijn er in geslaagd om dat op de plaat te krijgen en meer. “We zijn trots op ‘Atomised’, het is een krachtig album en pakt precies waar we als band voor staan. Tom Peters, die het album heeft geproduceerd heeft fantastisch werk geleverd en hij heeft ons geholpen om de sound die we in ons hoofd hadden vast te leggen. De liedjes hebben veel meer karakter en persoonlijkheid in vergelijking met ons oudere materiaal. Het voelt als natuurlike progressie.”

Steve Dobb en Lorna Blundell kijken uit naar hun optreden in Nederland en vooral ‘Welcome to the Village’. Het is de eerste keer dat we in Nederland spelen. We zijn daar erg opgetogen over. Daarna hebben we een korte toer door Engeland. Het worden tien dagen van ‘noise and ridiculousness. Cant wait!’