Loading...
Interviews 2016

Jill Jackson zingt oprechte verhalen

LEEUWARDEN – De Schotse Jill Jackson heeft deze dagen een toernee door Friesland. Een volle agenda die af en toe wordt onderbroken door sightseeing in ’t Heitelân. Nog drie optredens staan op de agenda. Op 20 juli treedt Jill Jackson op in Paddy O’Ryan in Leeuwarden en op 22 en 23 juli in Plezant Loodscafé op Vlieland. Een uitgelezen mogelijkheid om deze zangeres nog te gaan aanschouwen. Jill Jackson is namelijk een prachtige zangeres die proefde van wereldfaam, maar koos voor echte en oprechte liedjes.

“Als klein meisje hield ik al van country muziek en dat werd ook veel bij ons thuis gespeeld”, vertelt Jill Jackson. “Ik ben zelf begonnen met guitaar spelen toen ik een jaar op 9 was. Ik was een grote fan van Chet Atkins. Dat was echt mijn guitaarheld. Al snel begon ik ook mijn eigen liedjes te schrijven en toen ik een jaar of 15 was had ik mijn eerste optreden.” Succes bleef niet lag uit. Jill Jackson werd leadzangeres van de band Speedway en kende in het begin van de eeuw stormachtig succes en hoge noteringen in de hitparade. “Ik was 21. Ik heb zo’n vijf jaar met Speedway gespeeld. We tourden met Bryan Adams en stonden met Blondie op het podium en met veel andere grote namen. Ik heb erg genoten van mijn tijd in Speedway. Het waren geweldige toernee’s, veel aandacht op televisie en radio en hoge noteringen in de hitparade’s. Het heeft me een geweldige ervaring gegeven in het optreden en geleerd hoe ik moet omgaan met verschillende soorten publiek.”

Aan alle goede dingen komt een einde. Zo ook aan het Speedway tijdperk. Voor Jill Jackson een mogelijkheid om terug te keren naar de muziek waar ze van kinds al van hield. Mensen als Dolly Parton, Buddy Holly, Johnny Mitchell. Ook dat was een succes. Ze trad op met mensen als Nathalie Imbruglia, Albert Lee en Roger Mcquin. Van haar werk bracht ex Spice Girl Mel C twee nummers uit. “Het belangrijkste moment in mijn loopbaan was toen ik een grote droom van me kon laten uitkomen. Ik mocht optreden in het Bluebirdcafé in Nashville. Dat heeft me als artiest veranderd. Het zorgde ervoor dat het schrijven van mijn liedjes veranderde in het vertellen van oprechte verhalen. Als ik zong had ik het gevoel dat zelfs mijn stem was veranderd. Ik heb geleerd hoe je zingt met echte emoties. Ik heb veel in Amerika opgetreden. Ik hou van de toernees door dat land en Nashville is een heel speciale plek voor me. Een stad die in mijn hart zit.”

Een andere plek in haar hart is Schotland. Thuis haven van zoveel fantastische artiesten en bands. “De Schotse muziekscene is absoluut geweldig. Schotland heeft een erg levendig platform voor live muziek van allerlei genres. Er zijn zoveel geweldige plaatsen om op te treden. Ik hou van de toernees, maar er zit toch iets heel speciaals in het optreden in je eigen omgeving of je eigen stad. De Schotten houden van hun muziek,” klinkt Jill Jackson trots.

Liedjes schrijven kan Jill Jackson. Ze is vaak daarvoor geroemd en anderen spelen haar werk. Het gesprek komt er op hoe Jackson dat aanpakt. “Ik schrijf mijn liedjes op een vreemde wijze”, vertelt de Schotse zangeres. “Ik krijg geen woord van de tekst op papier tot ik het liedje, de melody en de tekst heb gevormd in mijn hoofd. Ik moet het muzikale gedeelte van mijn hersenen rustig hun werk laten doen voor ik de pen op het papier zet en het liedje opschrijf. Ik schrijf over van alles. Vrienden, familie, relatiebreuken en hoe de liefde weer wordt hersteld. De reizen die ik maak zorgen ook altijd voor veel inspiratie.”

Uitendelijk komen die liedjes dan terecht op een album. In de laatste paar jaren is Jackson, alleen of met anderen, productief geweest. Ik heb ‘The Ones That Got Away’ in 2011 uit gebracht en daarna ‘Getaway Driver’ in 2012. Ik heb daarna de Americana band The Chaplins in 2013 gevormd. We hadden veel succes met ons debuut album ‘The Circus’, waarmee we tot een negende positie reikten in de iTunes country charts. We hebben drie jaar met The Chaplins gespeeld en dat was een fantastische tijd. Inmiddels zijnj we allemaal weer onze eigen weg gegaan. Ik ben terug als solo artiest en ben erg opgetogen over een nieuwe EP die ik in het najaar hoop uit te brengen.”
De rustdag tijdens haar Friese toernee is welkom. Een dagje ziek, maar verder louter hoogtepunten. “Het is geweldig tot nu toe. Het publiek is zo warm en lief en luistert echt naar de muziek. Gerrit Poortinga heeft geweldig werk geleverd door deze toer voor me samen te stellen. Afgelopen zaterdag was het concert in Dronrijp één van mijn beste shows ooit. Ik hou er van om hier op te trede en hoop snel terug te komen”, kondigt Jill Jackson aan. Voor nu staan er nog wat Nederlandse optredens op de agenda.