Loading...
Interviews 2015

Suzette Lawrence leerde de honky tonk onder de abrikozenboom

STEENDAM – Al erg jong stapte een kleine Suzette Lawrence naar haar moeder toe met de wens gitaar te leren spelen. Het was het begin van een muzikale loopbaan die haar binnenkort ook in Nederland zal brengen. Op 31 juli staat Suzette Lawrence & The Neon Angels op het podium bij Peter en Leni in Steendam. De klanken van Honky Tonk music zullen klinken over het Schildmeer. Een avond die de country liefhebber en de liefhebber van goede muziek zeker niet mag missen.

Suzette Lawrence is druk bezig met de laatste voorbereidingen in Nashville, Tennessee waar ze heen verhuisde uit San Antonio, Texas voor de vliegreis die haar eerst naar Engeland zal brengen. Na optredens bij onze overzeese buren komt Lawrence naar het continent en doet onder andere Nederland aan. Een vervolg op de grote Europese tournee die Lawrence had in 2011. Op 31 juli staat de van oorsprong Texaanse dan in Steendam, maar daar begon het niet. Het begon onder de abrikozen boom. “Toen ik nog heel erg jong was begonnen mijn ouders instrumenten te kopen. Er kwamen gitaren, banjo’s en mandoline’s in huis en ze begonnen druk te leren om ze te kunnen bespelen. Ze raakten bevriend met veel andere bluegrass musici en elke zondag kwamen ze bij ons thuis om samen te spelen. Er werden dan bluegrass standards gespeeld. Ik zat er bij en luisterde ernaar en toen ik zes werd heb ik mijn moeder gesmeekt om mij gitaar les te geven. Dat heeft ze gedaan. We zaten op de veranda achter het huis onder de abrikozenboom en ze gaf me les.”
Daar bleef het niet bij. Naast de gitaar leerde Suzete Lawrence ook zingen van haar moeder. “Mijn moeder had de tekst van veel van die oude klassieke bluegrassliedjes verzameld. Ze leerde die liedjes zingen en ik zong in harmonie met haar mee. Dat was zo leuk en we hadden er zoveel plezier aan, dat we het al snel elke dag deden.”

Daar waar de muziek dagelijks klinkt en iedere dag gezongen wordt en de instrumenten in handen is er ook snel de wens om dit te delen met anderen. “Op het moment dat ik 12 jaar werd hadden mijn ouders hun eigen band. Wat nog ontbrak was een ‘upright bass’. Ik besloot dat ik erg graag bas wilde leren spelen en deel wilde uitmakn van The Backwoods Volunteers, zoals de band was genoemd. Mijn ouders konden geen bas vinden in San Antonio. Ik heb op papier de snaren van de bas getekend en ben zo gaan oefenen.” Een gedrevenheid en grote fantasie en vindingrijkheid waarmee de jonge Suzette de zaak aanpakte, maar een succesvolle. “Ik speelde zo in gedachten de liedjes mee, terwijl ik de vingergrepen oefende op papier. Op een gegeven moment hadden mijn ouders dan toch zo’n grote bas gevonden. Binnen een week speelde ik op het instrument mijn eerste concert met The Backwood Volunteers bij een optreden in San Antonio Frontier Town.”

Een opmerkelijk begin van een muzikale loopbaan. Na een flink aantal jaren op het podium te hebben gestaan met haar ouders kwam er ook een tijd om op eigen benen te staan. Suzette Lawrence verhuisde naar California. “Ik ben vele jaren later verhuisd naar Los Angeles. Ik heb daar besloten met te focussen op het spelen van rhythm gitaar en de frontvrouw te zijn van mijn eigen band The Neon Angels. In Los Angeles speelde ik regelmatig in de beroemde Palomino club en kam in contact met veel van mijn helden. Mensen zoals Jim Lauderdale, Rosie Flores, Marty Stewart en Dwight Yoakham. Suzette Lawrence viel op. Ze kreeg een platencontract en daardoor was het nodig om maar Nashville te verhuizen. “Ik dacht dat het succes om de hoek lag en dat ik nu echt zou doorbreken, maar helaas. De platenmaatschappij ging failliet nog voor we konden opnemen.”

Het heeft daarna nog een flink aantal jaar geduurd, maar nu is dan het debuut album van Suzette Lawrence & the Neon Angel alsnog verschenen. Voor het opnemen van ‘Tear up the Honky Tonk’ maakte ze gebruik van bekende namen als de gitaristen Rich Gilbert. J.D Simo en Tom Buller, op elektrische bas Jake Bradley en contrabas Rami Soini, op pedal steel Mike Fried en John Heinrich, Mick Chedwiggen speelde mandoline en op drums droeg Maxwell Schauf zijn steentje bij. Het leverde een gevarieerd album op met mooie nummers en waarop Lawrence trots is.

In het kader van de promotie van het album heeft ze een koffer vol met CD’s mee en een agenda met optredens. In Frankrijk en Duitsland heeft ze al veel fans. “Mensen houden van deze Amerikaanse muziek in Europa. Ik hoop ook vaste voet aan de grond te krijgen in Nederland. Ik weet zeker dat mijn muziek ook bij jullie in de smaak zal vallen. Al dat lukt en ik krijg een flink aantal volgers, dan zou ik dolgraag ieder jaar minstens één tournee in Nederland doen”, aldus een ambitieuse en enthousiaste Suzette Lawrence, terwijl ze nog wat last minute inpakwerk doet.