Loading...
Interviews 2015

Evrin vormt mooi huwelijke tussen folk en jazz

AMEN – Het is een mooie vondst van De Amer. Als de concertzaal voor de zomer sluit, dan zet je de artiesten toch gewoon op het terras en laat je niet alleen de gericht komende muziekliefhebber, maar ook de toevallig passerende toerist of recreant hiervan genieten. Op 12 juli staan, bij droog weer, Riny Raijmakers en Eefje Terschegget op het terras. Onder de naam Evrin heeft het duo een mooi huwelijk gesloten tussen jazz en folk.

“Ik wist al van kleins af aan dat ik zangeres wilde worden”, steekt Eefje Terschegget op een mooie zomerse avond van wal. “Ik heb ook wel sporadisch wat met muziek gedaan, maar door omstandigheden kwam dat nooit echt van de grond. Ik kreeg wel de bevestiging van mensen dat ik een mooi stemgeluid had. Pas 7 á 8 jaar geleden ben ik via een viend in contact gekomen met jazzgitarist Christian Meijnhard van Schoor (die ook meespeelt op de pasverschenen CD). Muzikaal klikte het gelijk en Chris stimuleerde me om verder te gaan. Hij vond mijn stem uitermate geschikt om jazzstandards en bossa nova te zingen. Chris en ik zijn toen als het duo EC Jazz gaan optreden. Helaas kan Chris vanwege gezondheidsredenen niet regelmatig meer optreden, waardoor de muzikale samenwerking op frequente basis niet meer mogelijk was. Er is wel een mooie vriendschap uit gegroeid en als even kan zoeken we elkaar regelmatig op en dan wordt er wel weer muziek gemaakt.” Riny Raijmakers heeft ook een pre-Evrin loopbaan in de muziek. “Ik heb jaren gewerkt in diverse platen- en cd zaken en ben daarmee en daarnaast dus altijd met muziek bezig geweest. Op het moment dat ik meer songs begon te schrijven wilde ik me ook meer verdiepen in de Engelse taal en ben toen Engels gaan studeren en heb zelfs een aantal jaren Engelse les gegeven op diverse middelbare scholen. Op een gegeven moment rioep de muziek toch weer en ben ik als singer/songwriter het podium opgeklommen.”

En dan komt het moment, zo’n drie jaar geleden dat beide met elkaar in contact kwamen. Daar bleef het niet bij. Het contact resulteerde in samenwerking. Evrin zag het levenslicht. “Eefje zong voorheen met een jazzgitarist covers van jazzstandards, haar grootste inspiratie is Billie Holiday, en kwam via hem op een muzieksite waar ik ook op zat”, vertelt Raijmakers. “Toen ik Eefje hoorde was ik meteen onder de indruk van Eefje’s stem en vroeg haar of ze ook wel eens eigen nummers zong. Uiteindelijk hebben we daar over heen en weer gemaild en elkaar ontmoet. Ik was daarentegen al jaren songs aan het schrijven en en aan het optreden als singer/songwriter. Vanaf het moment dat we elkaar ontmoetten is het balletje aan het rollen gegaan.” Terschegget vult aan: “We inspireerden elkaar. Eerst de songs die Riny had liggen, maar ook luisteren naar wat de ander inspireerde. Riny liet me kennis maken met Dylan, Gram Parsons, John Hiatt, Tom Waits, Ry Cooder terwijl ik Riny liet luisteren naar Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Melody Gardot en Karen Dalton. Het bleek dat we daar een mix van konden maken die bij ons beide paste en die ook goed voelde. Een ‘huwelijk’ tussen jazz en folk/singersongwriter. Geen eenvoudige klus om dat in een liedje te krijgen. “Het ontstond vrij organisch. Riny ging meer luisteren naar jazzstandards en dus slopen er ook andere akkoordwisselingen en melodieën in zijn liedjes. Het is ook niet zo dat er in elk nummer jazz- of folkinvloeden zitten. Sommige songs zijn wat meer folk/americana georiënteerd, andere hebben wat duidelijkere blues- en jazzinvloeden.”

Recent verscheen het eerste album van Evrin. “Be Still” is het resultaat van de samenwerking. “We hadden al een behoorlijk aantal nummers die we samen hadden opgenomen met een home recorder maar we voelden ook dat het geen opnames waren die goed genoeg zijn,” stelt Eefje Terschegget. “Riny kende Milan Ciric van de Sing-Sing studio in Metslawier ( Friesland) al een tijd en we hebben toen met hem afgesproken hoe we dit zouden gaan aanpakken. Uiteindelijk zijn we in oktober 2014 begonnen met de opnames en daarbij hebben we ook gebruik gemaakt van een aantal sessiemuzikanten en bevriende musici.” Raijmakers vult aan: “Het werken in de studio was voor ons een geweldige ervaring en we merkten ook dat we ons meer bezig hielden met het op de juiste manier arrangeren van de songs mede ook doordat er andere muzikanten bij waren betrokken. De CD is nu bijna 3 maanden uit en het gaat echt de goede kant uit. De reacties zijn uiterst positief, vanuit binnen- en buitenland.” Voor een album zijn liedjes nodig. Raijmakers schreef de liedjes die op het album zijn terechtgekomen. “Alle nummers heb ik geschreven,” aldus de mannelijke helft van het duo. “Sommige liedjes waren al bestaande nummers, andere songs heb ik geschreven voor Eefje’s stem en weer andere ontstaan heel organisch een groeien in het proces. Er staat ook een nummer op (Kamboja Flowers) en dat is eigenlijk een persoonlijk verhaal van Eefje waar ik een nummer over heb geschreven. Het idee is wel dat we in de toekomst ook samen songs gaan schrijven.”

Het terras in Amen wacht uitnodigend op Evrin. Ze kijken er naar uit om hun materiaal ook aan anderen te laten horen. Niet alleen het werk van ‘Be Still’ maar ook al veel nieuw materiaal. “Op een podium staan, muziek maken is voor ons beide het mooiste wat er is”, verzucht Terschegget. “We willen, of we nu voor 2 of voor 200 mensen spelen, dezelfde energie uitstralen. Het geeft daarna ook een bijzonder goed gevoel om de positieve reacties van het publiek te horen.” Raijmakers onderstreept dat. “We hebben al een behoorlijk aantal nummers klaar liggen die niet op de cd staan maar die we al wel live uitvoeren en we merken dat deze songs ook steeds meer aan het groeien zijn. We spelen nu ook regelmatig met andere muzikanten en dan merken we ook dat bestaande nummers een ander jasje krijgen. Natuurlijk willen we op een gegeven moment ook een tweede album uitbrengen maar tot nu toe hebben we alles in eigen beheer gedaan en dat is een ook een investering die we terug zullen moeten verdienen, en waarvan we ook verwachten dat dat gaat lukken. Als het aan ons ligt komt er zeker een tweede album maar voorlopig focussen we ons op ons eerste album, dat is het belangrijkst. Tot nu toe is het voor ons een groot avontuur waarvan we beide nog niet weten waar het allemaal toe kan leiden,” kijkt het duo vooruit.