Loading...
EurosonicInterviews 2023

Songø: “Als je ons mist op Eurosonic zal je het betreuren”

RENNES – In de Romeinse tijd kreeg Rennes in Bretagne een belangrijke innovatie. Een grote muur werd gebouwd en omringde de stad. In die muur waren vier stadspoorten. Met enige fantasie kun je je voorstellen dat Sisanda Myataza, Yoann Minkoff, LOEIZ en Petit Piment elk door zo’n poort naar de stad betrad en dat centraal ze elkaar ontmoeten. Zo ging het uiteraard niet, want die muren zijn in de Middeleeuwen alweer verdwenen, maar Rennes is wel de stad waar vanuit de hele wereld de vier lijntjes samen komen en de band Songø ontstond en zijn thuisbasis heeft. Het is ook de plaats van waaruit de formatie deze maand zal afreizen naar Groningen, waar op 20 januari in Simplon een Eurosonic Showcase zal spelen. “Songø is een viertal uit Europa en Afrika. Sinds 2019 heeft de band hun eigen versie van Afropop gecreëerd en vooral intense en krachtige liveshows gegeven. De veelzijdige frontvrouw Sisanda Myataza zingt en rapt in Xhosa, Engels en Frans, als ze niet druk is met het publiek helemaal gek te maken. Van Afrohouse en Amapiano tot French Touch en Afrobeat, Songø bundelt invloeden, gemixt met elektronische en organische beats, en laat ruimte om zich te uiten met instrumenten en groove”, introduceert het festival deze Franse deelnemer. Vier gezichten kijken ons aan in Rennes als ze enthousiast vertellen over hun muziek en verwachtingen.

“Rennes heeft een grote muziekscene voor een vrij kleine stad”, vertelt LOEIZ over zijn stad. “Veel rock, pop en elektronica, ook een paar goede jazzcats vind je hier. Er zijn nogal wat podia en festivals, waaronder Transmusicales elk jaar in december, waar je 5 dagen lang overal in de stad concerten krijgt met bands van over de hele wereld waar je nog nooit van hebt gehoord. Het is hectisch.” Het is in deze stad en in dit vruchtbare muzikale klimaat dat Songø ontstond. “Muziek maakt al heel lang deel uit van ons leven, we begonnen allemaal met optredens als tieners en zijn sindsdien nooit meer echt gestopt, het is altijd meer een vooruitgang geweest dan een bepaald moment. We zijn alle vier op jonge leeftijd gestimuleerd, op verschillende manieren. Sommigen van ons hebben lessen gevolgd, anderen zongen in de kerk, sommigen komen uit een familie van muzikanten. En…… benadrukt hij, “we begonnen allemaal heel jong in bands te spelen, Piment onze drummer, verdiende de kost toen hij dertien was, spelend in een band met een drumstel dat hij alleen bouwde. Ik speelde gitaar en bas samen met LOEIZ op toetsen in een band genaamd City Kay en begonnen na te denken over het Songø-project in 2018. We hadden Piment ontmoet die net uit Burkina Faso was aangekomen en zich in Rennes had gevestigd. Ik en Sisanda ontmoetten elkaar in 2012 in Zuid-Afrika en hadden al samen gecomponeerd en gespeeld, aangezien Sisanda net naar het VK was verhuisd, werd het mogelijk om samen te werken, en zo werd Songø geboren.”

“Elke muzikant in de band heeft een sterke artistieke identiteit” vervolgt Sisanda Myataza, “en we wilden dat al deze identiteiten eruit zouden springen. In wezen gingen we naar wat we zijn, waar we van houden en wat we wilden.” Dat is een brede mix aan invloeden. “We houden van elektronische muziek en het is een bron van inspiratie voor ons. Zo is onze nieuwste single ‘Tsibiri’ sterk geïnspireerd door het Zuid-Afrikaanse Amapiano, wat een subgenre is van House Music, en hebben we deze geproduceerd met veel elektronische elementen. Er zit bijna altijd wat elektronica in onze producties, en er zijn ook altijd wat “echte”, benadrukt de zangeres, instrumenten. Ik denk dat ons geheime doel is om de perfecte mix te vinden tussen akoestisch en elektronisch.” Petit Piment knikt en drummer vult aan “We concentreren ons altijd op het nummer, waarna elke muzikant er zijn eigen smaak aan toevoegt. Het is de toevoeging van ons vieren die Songø maakt.”

Net zo divers als de muzikale invloeden zijn ook de talen die vanaf het podium klinken. Sisanda Myataza zingt in het Engels, Xhosa en Frans. We vragen of de emoties en gevoelens anders worden uitgedrukt in die verschillende talen of dat het vergelijkbaar is en hoe dat werkt met het publiek. “Natuurlijk komt elke taal met verschillende concepten en emoties, het zijn niet alleen woorden” stelt de zangeres. “Meestal zijn mensen die naar onze shows komen ruimdenkend en nieuwsgierig, ze zijn bereid om verrast te worden, om met ons mee te reizen.” “En Sisanda horen zingen en rappen in deze prachtige taal maakt deel uit van de rei,” klinkt het dan plots. LOEIZ, die onderbrak, gaat dan in op het schrijven van de liedjes. “Er is echt geen recept dat we toepassen. Soms zitten we allemaal in de studio en schrijven we samen, werkend we aan de beste ritmes en teksten, maar meestal komt een idee zomaar uit de lucht vallen als we rijden of in de rij staan ​​bij de winkel. Er is echt geen controle over inspiratie. We zijn vier mensen met heel verschillende achtergronden en karakters, en we proberen samen onze eigen muziek te maken.”

In 2020 verscheen ‘4’. Een aanstekelijke EP met vijf liedjes, sterke zang en een positieve vibe. “4 was onze allereerste EP en het is een beeld van wat Songø was in 2020”, aldus Petit Piment. “De nummers klinken behoorlijk live en dit is wat we wilden. We hebben dit jaar veel materiaal om uit te brengen en het is anders in de manier waarop we het productieproces een beetje verder duwen en we hebben nieuwe inspiratiebronnen.”

Er staat dus post-Eurosonic programma op de rol, maar eerst wordt de focus gelegd op de show in Groningen. “Songø is bovenal een live band, en live optreden is waar we het meest van houden en mogelijk ook het beste in zijn. Wanneer we een show hebben, hebben we het gevoel dat we een missie hebben. Het geeft pit aan het leven”, legt Yoann Minkoff uit. Hij geeft aan dat in Groningen de band zich daar ook op zal concentreren. “Tijdens Eurosonic focussen we ons op ons optreden, gelukkig zijn we in goed gezelschap en hebben ons management en boekingsteam bij ons die zich zullen concentreren op het zakelijke aspect. We hopen natuurlijk op een aantal toekomstige mogelijkheden voor live te spelen en platen op te nemen.” Het laatste woord is dan aan Sisanda Myataza: “We zullen optreden op een goede tijd op een goede plek. We staan geprogrammeerd om 20:30 uur in Simplon. Het geluid zal geweldig zijn en we zijn on fire! Mis het niet of je zult er spijt van krijgen, dan zal je het later betreuren!”