Loading...
Interviews 2015

Onderscheiden Schotse Kathryn Joseph speelt in Groningen

GRONINGEN – De Schotse Katryn Joseph maakt furore deze dagen. Niet alleen verzorgt ze een optreden op het prestigieuze Incubate Festival in Tilburg, maar ook staat ze in Pakhuis Hamburg in Groningen op 22 september samen met ‘Welfare Mothers’ in een Sharksomeness evenement, In eigen land vallen de nominaties haar ten deel. Deze maand werd Kathryn Joseph genomineerd voor Best Live Act bij de Scottish Alternative Music Awards. Ook haar album “bones you have thrown me and blood I’ve spilled” werd onderscheiden met een Scottisch Album of the Year Award. Een erg interressante artieste deze Schotse, met een geheel eigen sound.

In de muziek maakte Katryn Joseph een valse start. “Ik had vanaf dat ik drie jaar was tot mijn elfde pianoles”, aldus de Schotse zangeres. “Ik vond er niks aan. Een aantal jaar heb ik helemaal niks gedaan met de muziek. Geen noot gespeeld. Op een bepaald moment toen ik een jaar of 18 was kreeg ik de hele sterke aandrang om liedjes te schrijven. Het werd mijn manier om bepaalde zaken te verwerken. Mensen die in mijn levan kwamen en dingen die me overkwamen, vaak was er toch een bepaalde pijn die daarmee gepaard ging en die ik kon omzetten in een liedje. Mijn liedjes beginnen meestal met een vorm”, gaat Katryn Joseph verder over hoe ze deze emoties weet te vangen in een lied en zo te verwerken. “Dan komen de woorden die in deze mal passen. Heel erg langzaam en met een boel doorgekraste zinnen beginnen deze teksten hun eigen vormen te creëren. Ik word daarbij erg beïnvloed door de plek waar ik woon en de plekken in de natuur waar ik graag ben. Ik denk dat in mijn liedjes mijn Schotse aard tot uiting komt. Mijn liefde voor mijn land heeft te maken met hoeveel ik om het landschap geef, om de natuur en om de zee. Hoe Schotland er uit ziet en voelt, hoe het er voor zorgt dat ik voel dat ik er deel van uit maak. Ik denk dat je dat kan horen en voelen in mijn liedjes. Dat hoop ik tenminste.”

Haar album “bones you have thrown me and blood I’ve spilled” is prachtig. De onderscheiding met een Scottisch Album of the Year Award terecht en onomstreden. “Ik schrijf mijn liedjes zo langzaam dat ik me heel erg zorgen heb gemaakt of er ooit wel een album zou komen. “bones you have thrown me and blood I’ve spilled” heeft voor mij het besef gebracht dat het allemaal zin heeft. Legt alles een beetje voor me uit. Het idee van iets op vinyl te hebben zorgde ervoor dat ik het toch erg graag wilde maken.” De Schotse jury beschrijft Kathryn joseph als buitengewoon getallenteerd en crimineel ondergewaardeerd. Eén van de best bewaarde geheimen van Schotland.” over haar stem en zang: De stem van Kathryn Joseph stem bevat het buitenaardse kwaliteiten, vergelijkbaar met een Björk, maar toch op een geheel eigen wijze……. Ze is een artiest in elke zin van het woord. Uniek en soulful met in de kern de prachtige maar zenuwslopende waarheid.” Mooie woorden over Kathryn Joseph.

Uiteraard speelt Katryn Joseph de hoofdrol op het album, maar een zeer belangrijke rol is er ook voor de ervaren Schotse producer Marcus Mackay die onder andere furore maakte met zijn werk voor Snowpatrol “Marcus Mackay maakt alle andere geluiden op het album. Hij heeft het album geproduceerd en hij speelt nu live met me op het podium. Live spelen is absoluut mijn favoriete bezigheid geworden. Marcus is een verbazingwekkend mens en ik voel me erg gelukkig dat hij bij me op het podium staat en dat ik met hem mag werken.” Een cadeautje dus voor de Schotse. Die dat nu gewaardeerd ziet met haar nominatie voor beste live act.

Voor de toekomst ziet Kathryn Joseph zeker weer een nieuw album. Nu vanuit een heel andere positie. “Marcus Mackay en ik denken alweer na over een opvolger en ik vind het een erg fijne gedachte dat ik in tegenstelling tot mijn debuutalbum, er nu erg naar uit kijk. Ik ben niet meer bang voor het werk dat voor me ligt. Dat is erg vreemd voor me om dat te ervaren, want ik ben toch een beetje een paranoide persoonlijkheid. Het gevoel om het live te doen is de enige keer dat het voor mij ook echt op zijn plaats valt. Dan heeft het zin voor me. Het is dan ook zo geweldig om mensen te ontmoeten en met ze te spreken die het mooi vinden wat ik doe. Die hun waardering uiten. Dat maakt me zo blij!” Het beloofd een bijzonder optreden te worden met een bijzondere artieste.