Loading...
Recensies 2015

Morrissey blijft boodschap uitventen

GRONINGEN – Al sinds de dagen van The Smiths is Morrissey een man die niet alleen muziek maakt, maar via zijn muziek ook een boodschap te vertellen heeft. Dat heeft hij nog nooit subtiel gedaan en ook in de Oosterpoort in Groningen was van nuance niks te merken. Met een denderend ‘The Queen is Dead’ werd de bijl aan het Britse koningshuis gezet en apocalyptisch hoogtepunt was het ‘Meat is Murder’. Tijdens dit nummer werd op de achtergrond de misstanden in de bio industrie getoond in een film. Het kan niemand ontgaan zijn hoe de zanger hier over denkt.
Beeld speelde sowieso een belangrijke rol. Het voorprogramma was een aaneenrijging van clips geprojecteerd op een enorm scherm. Het begon met de Ramones en via onder andere Jefferson Airplane en Visage kwam meer muziekgeschiedenis langs, maar ook gedichten, sketches en dans. Ook nu vaak met een boodschap over ethiek en tegen het establishment. Met een half uur duurt deze filmvertoning rijkelijk lang.
Daarna is het de beurt aan Morrissey zelf en hij begint vol gas. Na ‘The Queen is Dead’ volgen met onder andere ‘Seudehead’ en ‘Worldpeace is non of You’re Business’, de titeltrack van zijn laatste album stevig aangezette nummers, net als eigenlijk het hele concert flink stevig is. Na een rockend begin is er in het middenstuk ruimte voor wat meer rust om daarna weer toe te werken naar de climax van ‘Meat is Murder’, het eigenlijke hoogtepunt. Daarna wordt vakkundig naar het slot toegewerkt met nog drie songs.
Morrisey blijkt nog steeds die vakkundige, eigenzinnige en betrokken liedjesschrijver van de dagen van The Smiths. Op het toneel is het onderscheid tussen Morrissey en Smiths liedjes nauwelijks waar te nemen. Uiteraard speelt daar zijn herkenbare stem een flinke rol bij, want die is bepalend. Muzikaal wordt hij bijgestaan door en prima, in uniform blauw, geklede band die hij ook regelmatig hun plek in het spotlight gunt. Contact met het publiek is er nauwelijks. Wat handjes schudden, een verhaaltje over hoe gevaarlijk fietsen zijn in Amsterdam en nog een enkele opmerking. De vaart zit er in en blijft erin. En op basis van bijna 40 jaar artiestschap weet Morrissey een fijne show neer te zetten.