Loading...
Interviews 2015

Mirthe Bolhuis stookt vuurtje met The Bird and the Bear in Nashville

NASHVILLE – Om haar muzikale vleugels verder uit te kunnen slaan ging de Groningse Mirthe Bolhuis eens even inspiratie op doen in Nashville Tennessee. Garry Wood had dat zelfde idee en hij reisde vanuit Wyoming naar de muzikale hoofdstad van de Verenigde Staten. In 2011 kruisten de wegen van beide elkaar en de klik was er zowel muzikaal als persoonlijk. Anno 2015 heeft Mirthe Bolhuis definitief de stap gezet en woont ze met echtgenoot Garry in Nashville. Als The Bird and The Bear vormen ze daar naast een succesvol folkduo. Binnenkort komt hun EP Build a Fire uit. Voor een optreden in Nederland is het nog even wachten. December 2015 staat bij de echtelieden in de agenda voor een familiebezoek gecombineerd met een beperkt aantal optredens in de agenda.

“Ik ben geboren en getogen in Groningen in een muzikaal nest. Mijn ouders traden in hun twintiger jaren als duo op, net als ik nu met Garry”, gaat Mirthe Bolhuis terug in de tijd. “Mijn vader is eveneens muziek verzamelaar en het huis is altijd gevuld geweest met vinyl. In de huiskamer staat een jukebox waar regelmatig jaren 50 muziek uit te horen is. Ik ben dus altijd omringt geweest met muziek en na 7 jaar harp te hebben gespeeld besloot ik mijn harp in te willen ruilen voor een gitaar. Zo is het zingen en liedjes schrijven begonnen. Op mijn 15e begon ik met mijn eerste bandje op te treden, en ik heb nooit meer iets anders willen doen. In 2011 ben ik afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden.’

In het kader van haar opleiding als popmuzikant besloot Bolhuis letterlijk en figuurlijk verder te kijken dan wat alleen Leeuwarden te bieden had. Het werd Nashville. Ze had nog niet het besef dat ze ook haar grote liefde tegen het lijf zou lopen daar en dat Nashville haar leven zou veranderen. “Haha inderdaad zat ik nog niet aan een beer te denken toen ik afreisde naar Nashville. In 2009 ging ik voor het eerst voor 2 weken naar Nashville, op zoek naar een stage. Ik dacht misschien in een studio als demo zangeres, eigenlijk maakte het mij niet uit waar. Ik wilde vooral muziek maken. Al snel merkte ik dat er hier een duidelijk muziek genre de overhand heeft: country pop, waar vooral in gezongen wordt over pick up trucks, meisjes, whiskey en bier. Een cultuur waar ik nog niet zo in thuis was, waardoor ik als Nederlandse zangeres meteen opviel tussen de main stream country schrijvers. Ik zocht vooral de cafés en podia op waar ik me thuis voelde, daar waar de authentieke bluegrass muziek te horen was. Een genre waar ik een grote liefde voor heb, en wat ik in Groningen, of eigenlijk heel Nederland, niet zo kon vinden. Mijn liefde voor deze muziek bracht mij keer op keer terug naar Nashville, en heeft uiteindelijk een grote invloed gehad en nog steeds op mijn muziek met Garry in The Bird and The Bear.”

Het is natuurlijk leuk om met je echtgenoot samen een band te hebben, maar dan moet het ook muzikaal klikken en er overeenstemming zijn in de keuzen die gemaakt worden. Dat is dik voor elkaar constateert Mirthe Bolhuis. “De klik die Garry en ik muzikaal hebben, is dat we allebei net een beetje anders willen zijn dan de rest. We proberen onze muziek interessant te houden met bepaalde melodieën en teksten, maar wel met bluegrass en Americana invloeden. Toen we elkaar ontmoetten was het al snel duidelijk dat we samen muziek wilden maken en ik denk dat de stijl die we nu hebben dan ook vooral voortkomt uit een heleboel spelen samen. Een belangrijk onderwerp, soms duidelijk, soms iets vager, in onze muziek nu is het leven dat wij de afgelopen tijd hebben geleefd. Een lange afstandsrelatie en het continu heen en weer reizen, niet wetende wat de toekomst zou brengen, heeft voor veel liedjes op de nieuwe EP gezorgd.

Mirthe Bolhuis en Garry Wood hebben het publiek en de fans gevraagd mee te hepen met ‘Build a Fire’ via een crowdfunding actie. “In Amerika is dit een erg populaire manier om iets te kunnen financieren. Het is ongelooflijk wat sommige mensen voor je muziek en creativiteit overhebben. We hebben ons doel van $5000 niet gehaald, maar we zijn super dankbaar met wat we wel hebben gehaald, namelijk de helft. We kwamen er al snel achter dat zo’n campagne bijna een full time baan is. Zonder het geld hadden we nu waarschijnlijk nog niet uit kunnen komen met ‘Build A Fire’, onze nieuwe EP, dus ik ben ontzettend blij dat we met hulp van vrienden, familie en fans dit wel hebben kunnen realiseren. Op de EP staan 5 liedjes. De titel ‘Build A Fire’ staat voor het opbouwen van iets nieuws, iets goeds vooral. Garry en ik zijn in 2013 getrouwd en wonen nu samen in Nashville. Een droom die we allebei hadden en die na een aantal moeilijke jaren eindelijk verwezenlijkt is. Dit onderwerp is dan ook de rode draad van deze EP. We hopen met deze nieuwe liedjes een groter publiek op te bouwen het komende jaar. We blijven vooral veel spelen in en rondom Nashville en zijn daarnaast ook nog met een aantal andere muzikale projecten bezig. We hebben enorm zin in het komende jaar!”

Het duurt dan ook nog even voor Bolhuis en Wood hun koffers pakken voor een vlucht naar Nederland om ook hier hun EP te presenteren. In december komt The Bird and the Bear voor een ieniminietournee naar Nederland. “We komen inderdaad in december 2015 terug naar Nederland samen. Een echte tour zal het niet worden, daarvoor zullen we er te kort zijn. Aangezien ik tegen die tijd al bijna anderhalf jaar niet in Nederland ben geweest, wordt het ook vooral een familie/vrienden bezoek. Maar we gaan zeker een paar optredens doen, voornamelijk in Groningen en omstreken en hopelijk kunnen we op die manier de EP in Nederland promoten! Er staat nu 1 optreden vast. Dat is op 18 december bij Peter en Leni in Steendam. Daar hebben we in 2014 ook gestaan en wilden we absoluut spelen.” Om alvast te noteren dus.