Loading...
Interviews 2015

Anne-Lie Persson presenteert “The Wide Open’

VEENDAM – Anne-Lie Persson is bijna niet meer weg te denken uit de Muziekscene in Groningen. De van oorsprong Zweedse jazz en popzangeres is een gevestigde naam. Niet alleen als zangeres, maar ook als zangdocente en -coach. In 2013 verscheen haar eerste CD ‘April in June’. Nu het jaar 2015 nog amper uit de startblokken is gekomen is er de tweede CD van Persson. “Ik kan eindelijk zeggen dat de CD af is! En ik ben heel blij en trots. 11 januari is de presentatie in het mooie Theater van Beresteyn in Veendam”, jubelt Persson.

De oorsprong van deze CD ligt lang geleden op de achterbank van de wagen van Pa en Ma Persson als ze over de Zweedse wegen reden met de kinderen achter in. Daar werd de muzikale belangstelling van de Zweedse gewekt en de aanzet tot zingen bevorderd. “Mijn vader is muzikant en mijn moeder zong altijd veel met ons. 3 of 4 stemmig zingen in de auto als wij ergens naar toe gingen was geen uitzondering”, haalt Anne-lie Persson de herinnering terug. Inmiddels treedt ze op als jazz- en popzangeres onder eigen naam, maar ook met Treats, een jazzkwartet en Stockholm Tivoli, waarmee ze zich ook op de evenementenmarkt richt. Daarnaast begeleidt ze een popkoor. “Het is allemaal leuk wat ik doe. Maar je eigen muziek zingen is toch het aller leukst.” Veelzijdig en met haar prachtige stem heeft ze al snel haar weg gevonden. Dat Persson in Nederland is terecht gekomen is toeval. Een tussenstop bleek een voorlopige eindbestemming. “Ik heb een jaar in Nederland gewerkt en de bedoeling was om daarna weer terug te gaan naar Zweden. Ik heb in dat jaar les gehad van leerlingen van het conservatorium. Zij hebben mij geholpen met de toelating voor het conservatorium. Daar kwam ik in aanraking met het Groningse muziek leven en ging optreden in de Spieghel en andere plekken in de stad.” In 1999 studeert ze af op het conservatorium, maar nog niet met haar muzikale ontdekkingsreis. De eerste jaren zit ze in verschillende bands, maar reist ook in Europa rond met een gezelschap wat grote shows op de planken zet, waarin een beroep wordt gedaan op het zangvermogen van de Zweedse, maar ook haar dans en acteertalenten. Daarna gaat ze steeds meer vanuit Groningen aan de slag met verschillende projecten.

Het leverde Anne-Lie Persson een goed gevulde concert agenda op met begeleiding van prima muzikanten en nu dus een tweede CD. “Mijn vorige CD ‘April In June’ was een pop/jazz plaat. Dit is echter een pop CD geworden. De nummers op The Wide Open heb ik zelf geschreven en je kan duidelijk mijn Zweedse roots horen in de muziek. Invloeden van folkmuziek en Country zijn duidelijk hoorbaar. De liedjes zijn vooral in Zweden geschreven en veel daarvan de afgelopen zomer. De ‘joik’ die de Samen (lappen) gebruiken om te zingen komt ook voor op de CD en is duidelijk te horen in de singel die wij binnenkort gaan uitbrengen. The Beat Of The Drum.”
In haar concerten zingt Anne-Lie Persson ook in de taal der Lappen Kunnen we ook werk verwachten in de taal waar ze haar tweede huis heeft gevonden? “In het Grunnings nog niet maar wie weet”, lacht Anne-Lie Persson ter afsluiting voor ze zich weer weg haast voor een andere verplichting ter voorbereiding van de presentatie van haar CD.