Loading...
Interviews 2015

Melissa Bandura van Familiar Wild: “Toen ik jong was, was er overal om mij heen muziek”

STEENDAM – In Canada worden ze beschouwd als één van de vele veelbelovende formaties die het land tegenwoordig moeiteloos schijnt voort te brengen. Gelukkig komen de Canadesen ook graag over de grote vijver naar Europa en dus staat Familiar Wild binnenkort op Nederlandse bodem. In Steendam bij Podium Peter en Leni treedt de voor de gelegenheid tot duo teruggebrachte formatie op. Melissa Bandura en Melissa Harmer staan echter garant voor een mooie show op 29 mei. Familiar Wild oprichtster Melissa Bandura kijkt graag vooruit.

“Toen ik jong was, was er overal om mij heen muziek”, blikt Bandura terug “Mijn vader was een professioneel muzikant op de universiteit en elke week nodigde hij vrienden uit voor een jamsessie in de kelder. En als hij niet zelf speelde, dan draaide mijn moeder haar James Taylor platen in de woonkamer of gingen we naar folkconcerten op prachtige openlucht podia in de Canadeze Rockies. Ik had het geluk hierdoor al vroeg met muziek in aanraking te komen en haalde er de inspiratie uit om ook zelf te gaan spelen. Het was echter de televisieshow ‘Fame’ die me er toe bracht viool te gaan spelen. Ik keek de show altijd met mijn ouders en er was een cellist in die serie. Als die speelde liet ik vallen waar ik mee bezig was om te luisteren. Ik was drie en in mijn jeugdigheid verwisselde ik de cello voor de viool. Ik vroeg mijn moeder om een viool om op te leren spelen en sindsdien speel ik viool.”

Haar muzikale loopbaan bracht Bandura uiteindelijk bij Familiar Wild waar ze de drijvende kracht achter is. “Familiar Wild is een band die constant in beweging is, zowel qua nummers die we spelen als qua leden. Het is een haast experimentele band waarbij de vaste leden meegaan op tours of shows meespelen als ze kunnen. De enige constante is de muziek. We hebben elkaar ook in vaak vreemde situaties ontmoet. Bij een Mariachi band ontmoette ik onze trompetist. Als ingehuurde kracht bij andere bands, waar ik een bassist vond en via gastmuzikantschappen, waar ik ondermeer Ben Hermann ontmoette waar ik nu mee tour en zo gaat dat door.”

Bescheiden stelt Melissa Bandura dat goed een objectief begrip is als de vraag komt hoe een goed Familiar Wild liedje tot stand komt. “Ik denk dat de beste Familiar Wild liedjes de liedjes zijn die als vanzelfsprekend ontstaan en die ook op het podium goed voelen. Bijvoorbeeld ons nieuwste liedje ‘Every Cloud’ die we net hebben uitgebracht is zo’n liedje, dat we ook live graag spelen. Tot nu toe schrijf ik de liedjes en dan gaan we er als band mee aan de slag om er een liedje van te maken dat ook op het podium past. Dat is altijd een gezamenlijk proces.”

Het geluid van Familiar Wild wordt omschreven als: “It’s a drive down the edges of inner coastlines to revisit buried memories and dreams not yet forsaken. It’s a weave of fibre optic branches forming a cradle of symphonic melody that you want to fold yourself into and float away on.” Bandura verzekert dat het publiek niet op het Schildmeer zal wegdrijven. “Deze tekst is prachtig geschreven door mijn beste vriendin en professioneel blogger Maria Lavis. Ik vond haar woordkeuze prachtig.” Familiar Wild brengt orchestrale folk, waarmee een luisterervaring wordt gecreerd. Toch is de muziek ook in beweging. Familiar Wild hoopt in 2016 het album ‘Things we Forget’ uit te brengen als opvolger van ‘Dark Dreams’ “Things we Forget”, zoals al goed te horen is op de single ‘Every Cloud’ is nogal een koerswijziging op het gebied van geluiden, ambiente kwaliteiten en arrangementen., maar met dezelfde melodieuze inhoud die mensen kennen uit ‘Dark Dreams’. Het is meer electronisch en pop in sommige elementen, terwijl we wel dezelfde folk aanpak hebben in het schrijven van de liedjes.”

Melissa Bandura hoopt met Melissa Harmer op een succesvolle tour door Europa. “We hopen dat Europa houdt van onze muziek. Ik denk dat Familiar Wild een band is die onbewust een groot beroep doet op het geduld van ons publiek. We spelen onze liedjes op een manier waarin subtiliteit een hoofdrol speelt. We dwingen onze luisteraar om op te letten en te luisteren naar deze nuances. Ik denk dat Europeanen in het algemeen meer al van nature hier opletten en genieten van onze muziek”, besluit Melissa Bandura vol hoop.