Loading...
Interviews 2015

Kenna & Cox: ‘We speelden binnen een week ons eerste optreden samen’

LEEUWARDEN – Het is een ‘odd couple’. De ruige Chris Kenna met zijn uitstraling uit de outback uit Australië en een stem die daarbij past en de verfijnde Melissa Cox met haar viool en lieflijke zang. Samen passen ze echter prima bij elkaar en brengen het beste uit twee werelden bij één. Het Australische duo gaf eerder dit jaar al een prima ontvangen optreden in het Noorden en reist op 29 april vanuit woonplaats Parijs naar Leeuwarden voor een optreden in Paddy O’Ryan. Melissa Cox vertelt over het duo en hoe graag ze in Nederland optreden.

Chris Kenna heeft al jaren geleden zijn vaderland en de Australische binnenlanden achter zich gelaten voor een leven in Parijs. Een stap van dingo’s en bier naar wijn en kikkerbilletjes. Veel jaren later liep hij landgenote Melissa Cox tegen het lijf. Beide hadden al hun sporen verdiend in de muziek, maar besloten de krachten te bundelen. “We ontmoeten elkaar tijdens een jamsessie die Chris hield in Parijs. Ik besloot er heen te gaan om met de andere muzikanten wat liedjes te spelen. Diep in de nacht waren alle anderen naar huis te gaan en Chris en ik bleven over. We speelden samen liedjes en proosten met whiskey. We speelden binnen een week ons eerste optreden samen.” Muzikaal en persoonlijk sprong ver van huis de vonk over. Sindsdien spelen beide samen, maar voorheen had zowel Chris Kenna als Melissa Cox ook een muzikale loopbaan. “De achtergrond van Chris is rock. Het liefst rockt hij op het podium met een electrische gitaar zo hard mogelijk samen met een bassist en drummer. Als je echter vooral in bars in Parijs speelt dan verdien je geen boterham, want er zijn maar weinig plekken waar dat kan. Toen ik Chris ontmoeten had hij vooral een solo carriere. Hij heeft een manier gevonden om akoestische gitaar te spelen met veel ritme en harmonie en wat een heel vol geluid heeft. Het lijkt daarom of het een complete band is wat er speelt terwijl er eigenlijk maar alleen Chris staat.” Dat viel op, want als soloartiest stond Chris Kenna in voorprogramma van Jeff Beck , Peter Green en Tommy Emmanuel. Toch niet de minste namen. “Op het moment dat we samen gingen spelen was het een beetje aftasten. Het was een kwestie van balans. Net genoeg doen om elkaar te versterken, maar elkaar niet te overstemmen. Het heeft even geduurd om die balans te vinden, maar na vijf jaar samen spelen denk ik dat we dat evenwicht wel gevonden hebben. Mijn eigen achtergrond ligt vooral in de jazz, maar ik heb samen gespeeld met veel singer-songwriters and in veel bands die wereldmuziek brachten met muziek uit Ghana, Kameroen, Ivoorkust, Marokko. Wat ik daar geleerd heb is goed te luisteren en precies het juiste te spelen met elke stijl van muziek en met elk individueel liedje.”

Hiermee doet Melissa Cox zich te kort. Met haar formatie ‘Black Sesame’ leverde ze schitterend werk af. Liedjes die niet terugkomen in haar huidige werk. “Black Sesame was een heel andere stijl van muziek. Een beetje “electro-acoustic jazz-pop”…! Ik denk niet dat deze liedjes passen in het blues-folk repertoire dat we spelen met Kenna & Cox. Ik heb zelf wel weer een aantal nieuwe liedjes geschreven die meer folk-ish zijn en we spelen ze regelmatig, maar alleen als er een piano is en ik daarop speel in plaats van op de viool. Helaas is er geen piano bij Paddy’s in Leeuwarden en dus gaat de viool mee naar Leeuwarden en hou ik het daarbij”

Kenna & Cox zijn groot geworden in Parijs. Stad van de chansons, maar de Fransen kunnen ook de blues waarderen. “Net als eigenlijk in elke grote stad vind je er eigenlijk wel elke muziekstijl als je weet waar je moet kijken”, weet Melissa Cox. “De blues is erg populair zelfs. Bij ons in de buurt is een Blues Society die iedere maand een grote jamsessie heeft. Er zijn veel Franse bluesbands en een aantal Amerikaanse ex-pats die erg authentieke blues op het podium brengen.” Toch verlaten ze de Franse hoofdstad graag voor bezoeken aan Nederland. Op 29 april en mogelijk dat ze in de zomer nogmaals naar het Noorden komen. “We houden er van om in Nederland te spelen. Het publiek is geweldig. Mensen houden echt van live muziek. We herkennen veel van de Australier in de Nederlander. Vriendelijk en ontspannen. Het helpt ook dat bijna iedere Nederlander prima Engels spreekt. De mensen begrijpen de teksten dan veel beter. Dat is in Frankrijk niet altijd het geval. We hebben dus altijd geweldig veel plezier in Nederland.”
Wie van te voren een indruk wil hebben van het werk van Kenna & Cox zou het prima ‘One night in Paris’ kunnen beluisteren. Ondertussen denken beide Australiers ook na over één of twee nieuwe albums. “We willen wel een nieuw album gaan uitbrengen, maar hebben nog niet besloten of we weer een live album doen of een studio album. Misschien doen we wel beide. We hebben zat materiaal voor een nieuw live album van concerten die we eerder dit jaar hebben gedaan. We hebben ook al een aantal studiosessies gedaan die alleen nog gemixt moeten worden. Het is dus echt een kwestie van wie van beide het beste van start gaat.” En dat is een mooie kwestie om eens rustig te bespreken in de trein naar Leeuwarden.