Loading...
Interviews 2015

Joy Mills sluit Noord Nederlandse deel toer af in ’t Keerpunt

SPIJKERBOOR – In een flink aantal zalen stond met veel succes de afgelopen weken de Joy Mills Band. De formatie rondom naamgeefster Joy Mills is geliefd in het Noorden met hun countryachtige muziek. Op de valreep weet Mills nog wat te vertellen over haar muziek voor die avond in ’t Keerpunt in Spijkerboor op 3 oktober voorlopig een laatste optreden wordt gegeven in het Noorden. Mills en haar band komen uit Seattle uit de staat Washington. Het zijn exponenten van een bloeiende muziekscene waarvan we gelukkig in Nederland ook regelmatig de vruchten plukken.

“Ik begon met het schrijven van liedjes op de universiteit”, steekt Joy Mills van wal. “Ik werd aangetrokken tot het werk van de singer-songwriters van vroeger tot toen. Van Bob Dylan tot Tracy Chapman. Ik verhuisde naar Seattle en begon op te treden via open mic avonden en deed dat regelmatig. Van daaruit ben ik met mijn eerste band The Starlings begonnen en hadden mijn liedjes een country-esque kind of flavor gekregen op het moment dat mijn liedjesschrijf kwaliteiten tot een bepaalde wasdom groeiden. Het was gewoon de route zoals het gelopen is, niet een bewuste keus om country liedjes te schrijven.” Er moet Joy Mills nog een punt van het hart. “Ik beschouw mezelf niet als een vrouwlijke liedjesschrijver, maar gewoon een liedjes schrijver. Vrouwen wordt vaak gevraagd om zich te definiëren als op de eerste plaats vrouw. Een man moet zich nooit verantwoorden dat hij man is.”

Met The Starlings kwam de muzikale loopbaan van Joy Mills goed op gang. Vijf jaar was dat het vehicle voor haar muzikale dadendrang. “Ik heb ontzettend veel geleerd in die periode, zowel van de muzikale kant, maar ook zeker van de zakelijke. We hebben intensief rond getourt in de Verenigde Staten en hebben platen uitgebracht. Toen de band ophield te bestaan heb ik een jaar lang besteed aan het schrijven van nieuw werk. Daar is de eerste Joy Mills CD uit voortgekomen en de band is van daar gaan groeien. Ik wil in de toekomst blijven groeien als artiest en liedjesschrijver. Dat is mijn voornaamste opdracht.”

Naast veel voorprogramma werk is Joy Mills ook een veel gevraagde studiozangeres. Een uitgelegen kans om ook bij collega’s in de keuken te kijken. “Ik heb bij heel veel collega’s backing harmonies gedaan en ik vind dat geweldig. Het geeft me de kans om gewoon mee te doen, zonder dat ik de leiding hoef te nemen. Mijn taak is veel simpeler, dus sta je er ook heel anders in en kan ik puur muzikaal genieten. Ik hou daar van en hoop dat in de toekomst nog vaak te doen.” Joy Mills en haar band leden komen uit een welhaast onbekend stuk van de Verenigde Staten. De staat Washington met als hoofdstad Seattle. Gelegen tegen de Canadeze grens en de Grote Oceaan. Next stop Japan. Het is ook een gebied met verrassende muzikaliteit. “Seattle heeft een grote muzikale gemeenschap. Allerlei genres en ik kan eigenlijk niet goed verklaren hoe dat komt. Het trekt mensen. Het is een goede omgeving voor artiesten met veel bergen, natuurlijke schoonheid, mystieke mistige regens en een gevestigde voedingsbodem van artiesten. Ik krijg zelf veel inspiratie van de natuurlijke omgeving in de Noordwest Pacific en van andere artiesten om mij heen. Er zijn veel samenwerkingen en projecten met muzikanten die er naar streven om een krachtige en levendige muzikale gemeenschap te creeren en te behouden. Dat geeft artiesten veel kansen om een bestaan op te bouwen met goede mogelijkheden.”

“Mijn motivatie om muziek te maken is zelfexpressie”, legt Joy Mills uit. “Dichten en muziek openen deuren om met taal en geluid een diepere impressie en interpratatie van de wereld om je heen te krijgen. Muziek raakt ons. Een gedicht brengt je bij de bron van betekenis. Het is zowel een bewuste als onbewuste relatie. Het is voor mij een noodzaak, hoewel het aan de zakelijke kant stroever gaat dan ooit. Ik wil daar nu niet te diep op ingaan, maar iedereen moet zich bewust zijn dat de muziekindustie geen eenvoudige werkgever is. Ik focus me op het scheppen van een omgeving waar ik kan schrijven, opnemen en optreden en probeer een publiek te vinden dat daar ontvankelijk voor is en geniet van het luisteren naar mijn muziek. Dit is mijn derde toer door Nederland, Duitsland en België en ik merk dat hier een groot publiek is voor rootsmuziek. Er is ook een beter supportsysteem met kwaliteitspodia, een goede beloning en andere zaken, zoals kleinere reisafstanden, die het leuk maken om hier te komen. Ik hou er ook van om in het Noordwesten van de Verenigde Staten te spelen. De dagen dat ik met een bus weken achtereen door het hele land trok liggen achter me. Dat is financieel niet haalbaar tot je echt een grote toernee kan opzetten. Net als alle andere artisten moeten we het rooien met de omstandigheden zoals ze zijn en daar het meeste van maken. Voor mij staat vast dat muziek om mzelf uit te drukken altijd een onderdeel van mijn leven zal zijn. Dat kan niemand me afpakken.”

De Joy Mills Band treedt nu om het nieuwste album ‘Deep Cut’ te promoten. Een album dat zeer de moeite waard is. “Ik denk dat ik na ‘Deep Cut’ en de promotietoer maar een lekkere artistieke winterslaap ga houden”, lacht Mills. “Ik ga rustig wat liedjes schrijven en na denken over projecten waarvan alleen de contouren nog maar opdoemen. Ik heb verschillende projecten, waaronder de Joy Mills Band. Ik denk dat ik nu wel zin heb aan een album met mooie rustige liedjes. We zullen het wel zien.”