Loading...
Interviews 2015

Giulia Millanta houdt van Nederland

ROODEHAAN – “Ik sta op het punt om op het vliegtuig te stappen en naar Europa te vliegen. Ik stuur je de antwoorden in een paar dagen als ik tijd heb tussen het reizen en de optredens,” laat Giulia Millanta weten. Die tijd is er niet voor het optreden in VanSlag in Borger, maar gelukkig wel voor haar geplande optredens in Roodehaan op zaterdag 16 mei en paviljoen Meerzicht op zondag 17 mei. ‘Het is zo druk, ik was het interview bijna vergeten”, geniet Giulia Millanta van het optreden, de reizen en het ontmoeten van mensen en vooral het delen van haar muziek.

Het verhaal van de jonge Italiaanse is een verhaal van twee continenten. Het begint in Florence of Firenze. Het land waar Millanta opgroeide, studeerde en haar eerste stappen als muzikant zette. “Iedereen in mijn familie was wel met muziek bezig. We speelden allemaal een instrument. Mijn vader zong en speelde de gitaar. Mijn moeder speelde piano en mijn zus speelt fluit. Eigenlijk waren we, behalve de muzikale kant, een doorsnee traditioneel gezin. Iedereen studeerde en had een ‘solide’ loopbaan. Ik ook. Ik ben dokter geworden, want dat was de verstandige keus, maar eigenlijk wilde ik maar één ding en dat was muzikant worden.” Dat werd ze. In Italië ging ze aan de slag als singersongwriter. Met “After The Alpha-Decay” en “Dropping Down” kwamen er twee albums uit en daarna volgde een hele grote stap. Om haar loopbaan een internationale boost te geven verhuisde Giulia Millanta naar Austin Texas. “Austin is een geweldige plek om te wonen. Het is erg stimulerend. Er zijn veel geweldige muzikanten. Dat is tegelijkertijd een uitdaging om je zelf te kunnen profileren, maar ook een geweldige bron van inspiratie. Ik mis Florence toch ook wel hoor en ben altijd blij als ik weer terug ben. Het zijn twee compleet verschillende werelden.“

Op deze tour heeft Giulia Millanta Florence een beetje bij zich. Ze speelt samen met Paolo Clementi. Clementi ondersteunt haar met zijn viola. “We speelden vaak samen in Florence zo’n 4 a 5 jaar geleden. Dat was altijd goed. We zijn goede vrienden, daarom heb ik hem meegevraagd.” Het internationale karakter van Millanta openbaart zich wel weer in de talen die ze op het podium gebruikt. Ze zingt haar liedjes in het Italiaans en Engels, maar ook in het Spaans en het Frans. “Het is een moeilijke vraag om te beantwoorden”, kijkt Giulia Millanta moeilijk als ze gevraagd wordt hoe haar liedjes tot stand komen en of ze verschillende talen gebruikt om verschillende emoties uit te drukken. “Ik zal het proberen uit te leggen. Een liedje overkomt mij in mijn hoofd in één van de vier talen die ik spreek. Het is niet een bewuste keuze van mij. Het is iets dat me overkomt. De laatste tijd echter zijn al mijn liedjes in het Engels. Ik spreek die taal nu vierentwintig uur per dag en dat heeft de overhand op dit moment.”

In de Verenigde Staten bracht ze ook twee albums uit. ‘Dust and Desire’ in het jaar dat ze de oversteek waagde en recent ‘The Funambalist’. Twee heel verschillende albums, schetst de zangeres. “The Funambalist ( De koorddanser) is een meer volwassen en compleet album. Het is veel dieper en het is de neerslag van mijn reis, letterlijk en figuurlijk van Italië naar de Verenigde Staten en weer terug, en weer naar de States en weer naar Florence en weer….” lacht de singersongwriter blij met de muzikale groei.

Deze dagen tourt ze door Nederland. Niet voor het eerst. Regelmatig is ze in ons land te bewonderen en met reden. “Ik hou van Nederland. Ik hou van de Nederlanders en de Nederlanders schijnen van mij en mijn muziek te houden!” En dat is natuurlijk een uitstekende reden, nu nog een liedje in het Nederlands.

Giulia Millanta treedt op 16 mei op in Roodehaan in het gelijknamige etablissement. Een dag later op 17 mei komt ze naar Midlaren voor een optreden in Paviljoen Meerzicht.