Loading...
Interviews 2015

Adam Barnes was bijna de nieuwe Lewis Hamilton geweest

ROODEHAAN – Er is een moment in het leven van Adam Barnes geweest waarin hij getwijfeld moet hebben. Motorsport of muziek? Waar zijn broer er voor koos om in de motorsport verder te gaan trok uiteindelijk de muziek sterker aan Adam Barnes. Barnes had maar zo de nieuwe Lewis Hamilton kunnen zijn, maar de liefde voor muziek was groter en dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Deze dagen maakt hij een korte tour door Nederland met op 9 mei een optreden in Roodehaan en dan keert Barnes op 31 mei terug voor het From the Garden festival in Wildervank.

“Ik ben opgegroeid in een familie die helemaal gek is van motorsport”, lacht Adam Barnes, “Toen ik jonger was gingen we heel vaak karten met zijn allen. Mijn broer is daarin doorgegaan. Hij is nu een rallyrijder en werkt voor een team dat actief is in de Formule 1. Ik hield ook enorm veel van karten, maar muziek was net even aantrekkelijker voor me in mijn tiener jaren. Ik was de jongste thuis, dus misschien had ik ook wel de behoefte om het anders te doen dan de rest; me te onderscheiden. Ik heb altijd van zingen gehouden. Vandaaruit kwam de interesse om liedjes te schrijven en ging de muziek echt groeien.” Geen helm op en een snelheidsduivel, maar de rust om mooie liedjes te schrijven. Adam Barnes wordt vaak geprezen voor zijn fraaie teksten. “Ik probeer voor ik de de woorden schrijf om de muziek klaar te hebben. Dat duurt regelmatig eeuwen, omdat ik er zeker van moet zijn dat ik op de juiste weg zit met de muziek. Ik wil dat mijn liedjes geloofwaardig zijn en dat ik ze met overtuiging kan zingen, omdat ik er achter sta. Er zijn veel mensen die mooie teksten schrijven. Ik probeer wat en tracht op elke mogelijke manier er iets van te maken”, wuift Barnes de lof bescheiden weg.

Adam Barnes woont in Oxford. De historische universiteitsstad heeft een belangrijke invloed gehad op hem. Het bleek een catalysator voor de ontwikkeling van zijn muziek. “Oxford is een geweldige stad. De Universiteitsgebouwen en de parken zijn adembenemend mooi. Het is een prachtige plek om op te treden, want er is een bijdetijdse en florende muziekscene. Het heeft even geduurd voo ik door had hoe geweldi deze stad is. Ik denk dat het me zeker de push heeft gegeven om het niveau te bereken dat ik nu heb. Er gebeurd zoveel, zoveel mooie acts treden op, het is niet eenvoudig om je da te onderscheiden.”

Een ander opvallend aspect is de samenwerking die Adam Barnes vaak heeft met de Amerikaanse artiesten Chris Ayer en Matt Simons. Een vriendschap die al jaren terug gaat. “Ik was een geweldig grote fan van Chris Ayer toen ik jong was. Ik was 16 en kreeg de mogelijkheid om het voorprogramma te doen voo een show in Oxford. Hij was heel vriendelijk en ondersteunend voor me. Een aantal jaar later kwam ik hem weer tegen in New York. Hij wist nog precies wie ik was en onze vriendschap begon zich toen te ontwikkelen. Matt Simons was een vriend van Greg en met zijn drieën begonnen we te toeren. Het zijn geweldige kerels om om je heen te hebben. Je hebt werkelijk geen kans je te vervelen. Al een antal jaar zijn deze twee met hun steun en de mogelijkheden die ze me geven erg belangrijk voor mijn muzikale loopbaan en ik voel me erg fortuinlijk dat ze op mijn pad zijn gekomen.

‘The Land, The Sea & Everything Lost Beneath’ was het eerste volledige album van Barnes en verscheen vorig jaar, nadat eerder zijn EP ‘Blisters’ ook prima was ontvangen. Adam Barnes werkt inmiddels weer aan een nieuwe EP. “In vergelijking met ‘Blisters’ zijn mijn liedjes veel verder ontwikkeld tot een op een punt waarop ik er erg tevreden mee ben. Ik wil op de nieuwe EP mijn grenzen echter nog verder verlegen. Geen radicale veranderingen en het is moeilijk te omschrijven hoe het gaat worden, maar ik kijk uit naar de kans om mensen mijn nieuwe liedjes te kunnen laten horen.”

Adam Barnes is regelmatig in Nederland. Er is een duidelijke klik tussen de Engelsman en ons land.
“Wonderful people, wonderful places.” complimenteert Barnes “Ik kom graag naar Nederland om op te treden voor mensen die mij een podium bieden. In de laatste jaren heb ik goede contacten gelegd en die helpen mij met een verdere stap te zetten en vaker in jullie mooie land te spelen!” Qua mooie plaatsen zit je in Roodehaan en Wldervank wel goed en de geweldige mensen zullen vast komen kijken en luisteren naar Adam Barnes.

Adam Barnes treedt op 9 mei op tijdens een bord op schoot concert in Roodehaan. Op 31 mei staat hij op From the Garden in Wildervank.