Loading...
Interviews 2022Popronde

BLANKO: “Je komt er zo achter wat je waard bent daar in een kroeg achterin”

EMMEN – Met een denderend optreden in Café De Witte Bal tijdens de Popronde in Assen vestigde Jan de Witte, alias BLANKO, de aandacht op zich. De Volendammer presenteert zich met verve met zijn pittige rocksound. Jan de Witte is voor velen een bekend gezicht. Nadat hij eerst aan de weg timmerde met de band Blue Velvet en met die band nog een album uitbracht, verving hij zijn vader Jaap de Witte toen deze noodgedwongen moest stoppen bij de 3JS. Een vervelende reden, maar een mooie aanloop naar meer. In 2019 was er dan de tijd om op eigen benen te gaan staan en de muziek die hij zelf wil brengen te laten klinken. “BLANKO is een artiest, songwriter, producer en multi-instrumentalist die van begin tot eind zijn eigen muziek maakt. Het genre zou je kunnen omschrijven als indie rock of alternatieve rock in het stramien van artiesten als Jack White, The Black Keys, Jet Rebel en The Killers. Live doet hij dit met een 4-mans band en brengt hij een onvergetelijke live show”, aldus de omschrijving van de Popronde, waar hij momenteel volop in zit. Op 3 november komt de Volendammer terug naar het Noorden, dan voor een Popronde optreden in De Drie Paardjes in Emmen. In eigen studio in Volendam is er na wat geschuifel met afspraken, tijd om van gedachten te wisselen.

“Mijn vader Jaap de Witte was professioneel muzikant dus ik ben vanaf jongs af aan opgegroeid in een huis met instrumenten en met een vader die elke dag gitaar speelde en altijd weg moest in het weekend”, klinkt het bedachtzaam als Jan de Witte zijn gesprekspartner meeneemt op een trip zijn geheugen in, nar het eerste begin. “Ik werd niet per se gestimuleerd, maar toen ik een jaar of 11 werd, vond ik nog maar één ding belangrijk en dat was muziek en gitaar spelen. Dat is nooit veranderd. Vanaf mijn 11e jaar heb ik nooit iets anders gewild dan professioneel met de muziek bezig te zijn. Het werd een soort obsessie om muzikant te worden, ook dat is nooit veranderd. Ik schreef op m’n 14e mijn eerste eigen liedje en dat ben ik ook altijd blijven doen. De wens om voor mensen op te treden met mijn eigen muziek was en is heel sterk aanwezig. Dat komt van binnenuit.”

“Ik vind ‘genres’ een lastig ding”, vervolgt BLANKO als . Mensen vragen mij weleens na een show ‘Wat is nou eigenlijk jouw genre?” Geen idee! Ik denk dat “Rock” het makkelijkste zou zijn maar veel mensen hebben een ‘ouderwetse’ associatie bij die term. “Indie rock” is meer eigentijdse rock en kan ook iets minder hard zijn. Ik probeer zo weinig mogelijk in genres en hokjes te denken, ik maak wat ik vet vind om te maken.” Hij legt ook gelijk uit hoe hij dat dan doet in zijn songwriting. “Meestal begint het met een ‘Sfeer’ die ik in m’n hoofd heb. Dat kan een combinatie van een ‘gevoel’ en een beat zijn. Wanneer ik een ideetje in m’n hoofd heb komt de song meestal vanzelf.
Dan ga ik naar de studio en ga ik in die ‘sfeer’ iets maken. Een gitaarriff of een beat, daar ga ik overheen zingen en dan komen er vanzelf woorden die ik vaak weer gebruik wanneer ik de tekst schrijf. Maarrr…..” benadrukt BLANKO, “er zijn ook liedjes die ik gewoon ‘pielende’ weg aan de piano of op de gitaar verzin op de bank. Soms kan een enkele zin die ik opgeschreven heb weer inspiratie geven. Ik maak meestal wel de tekst pas af als de muziek al staat.”

“Sfeer”, dat moet toch niet moeilijk te vinden zijn in Volendam. Weinig plekken in Nederland kunnen immers bogen op zo’n roemruchte muzikale geschiedenis van Palingsound tot Nederlandstalig en van wereldhit tot gezellige meezingers. “In Volendam is veel muziek te vinden”, bevestigt BLANKO. “De meeste mensen kennen het uiteraard van de Nederlandstalige artiesten als een Jan Smit of Nick en Simon maar er is los van dat ook een hele levendige scene met bandjes en wat alternatievere muziek. Geloof het of niet”, lacht de Volendammer uitbundig, om daarna serieus te vervolgen: “Ik voel mij niet per se verbonden met de muziek die hier vandaan komt. De muziek die ik maak heeft niks te maken met de locatie waar ik geboren ben of woon. Mijn muziek wordt geïnspireerd door mijn muzikale helden, en die komen meestal uit Engelstalige landen.” Hij maakt direct nog wat reclame echter voor de nieuwe generatie Volendamse artiesten. Mensen die je, naast BLANKO, echt moet gaan beluisteren. “Goeie nieuwe muziek van Volendammers, dan denk ik direct aan Lorem Ipsum, Mell & Vintage Future en Paul Bond.”

Zelf maakt hij natuurlijk via de 3JS ook nadrukkelijk deel uit van die geschiedenis. Het blijkt een heel nuttige tijd te zijn geweest. “Ik heb heeeel veel ervaring opgedaan bij de 3JS. In theaters, grote zalen, live op de radio spelen. Al dat soort dingen. Daar ben ik een veel betere muzikant van geworden. Ik weet ook precies wat ik wil nu. Ik heb dat meegemaakt en dat heeft mijn beeld beter gevormd van wat ik wel en niet wil met BLANKO. Ik heb dit jaar heel veel gedaan. Een debuutalbum genaamd ‘Music by BLANKO’, een tour met de Dirty Daddies, Meerdere singles met videoclips, Record Store day, gespeeld bij KINK, Radio 2, Veronica. De popronde, mijn eigen eerste clubtour en Veronica’s Oorkonde gekregen voor mijn liedje ‘Wake up’. Meer had ik niet kunnen doen in 8 maanden. Dus ja ik denk wel dat dat ik mijn uiterste best gedaan heb. Dan komt er nog een ‘geluk’ factor bij kijken. Daar ga ik zelf niet over helaas”, kijkt hij wat sip. Dan breekt de lach weer door “Optreden is het allerbelangrijkste voor mij. Ik zou het liefste elke week 2 of 3 keer spelen, het hele jaar door. Daar voel ik me op mijn allerbeste. Daar wil ik zijn. Spelen met mijn band.”

Die gelegenheid heeft hij nu met de Popronde. We sluiten af met dat nieuwe avontuur. “De Popronde is fucking leuk om te doen. Helemaal back to the basics. Je komt er zo achter wat je waard bent daar in een kroeg achterin. Eerlijker wordt het niet. En het is ook nog eens super leuk want je ontmoet heel veel goeie mensen, leuke plekken en leuke feestjes. Je kan meteen zien wat je muziek en je performance uithaalt in een venue. De exposure is natuurlijk ook heel belangrijk. Het is ontzettend moeilijk om boven te drijven als je alternatieve muziek maakt in Nederland. Er zijn niet zoveel manieren en plekken om je hoofd en je muziek te laten zien. Daarom is Popronde fantastisch. Je kan heel veel mensen bereiken en die zien meteen waar je voor staat en wat je brengt.”

Op 3 november staat BLANKO in dat kader in De Drie Paardjes in Emmen. Jan de Witte lacht en geeft aan waarom je dat optreden gewoon niet mag missen. “Je kan een energiek, opzwepend, ROCK optreden meemaken waar je ook af en toe lekker kan meeblêren met de refreinen. Biertje erbij. Kom maar gewoon. Tot daar!”