Loading...
Interviews 2020Popronde

Zulu Green: “Ik vroeg mijn moeder 5 euro voor een slaapkamerconcert toen ik 6 was”

AMSTERDAM – “Ik wil naar Noorderslag,” stelt Zulu Green. De Amsterdamse hip-hop en soul artieste maakt geen geheim van haar ambities en van het plezier dat ze heeft in het nastreven er van. “Ik vind dit zo’n leuk interview,” klinkt het gedurende het gesprek. Zulu Green is één van de artiesten die zal deelnemen aan de steeds waarschijnlijker wordende Popronde nu het Corona virus tot een behapbaar niveau is terug gebracht, waarbij nog steeds gezond verstand en bijbehorende voorzorgsmaatregelen nodig zijn, maar toch de toekomst iedere dag weer wat zonniger lijkt. “De in Amsterdam geboren en getogen artiest Zulu Green is naar eigen zeggen een door Hip-Hop & Soul beïnvloede muzikant die vibraties vertaald. Haar muziek varieert van trap tot zwoele 90’s getinte R&B, die je net als Green niet in een hokje kunt plaatsen. Met twee releases op haar naam is Zulu Green een artiest that you need to keep your eye on!” Met deze tekst adverteert de Popronde deze artiest die alfabetisch op de laatste plaats komt en van wie misschien nog wel het minste bekend is van alle artiesten. We houden het advies van de Popronde in gedachten een zetten in Amsterdam een spotlight op Zulu Green om haar wat verder te belichten. In welke steden Zulu Green mag aantreden is nog niet bekend.

Gezeten op een Amsterdams terras graven we eerst in de historie van Zulu Green. De zangeres veert onmiddellijk omhoog en begint enthousiast aan haar verhaal: “Ik luisterde ongeveer op mijn vijfde een keer het album van Whitney Houston. And the rest was history!”, lacht ze hartelijk. “Nee maar echt, ik kom uit een familie van muziekliefhebbers. Ik kwam dus al op jonge leeftijd in contact met goede muziek. In zekere zin dus ben ik zeker vanuit huis uit gestimuleerd om muziek te gaan maken. Toen ik eenmaal serieus aan muziek begon, ben ik altijd gesteund door mijn hele familie. Vanaf het moment dat ik mijn moeder 5 gulden entree vroeg voor mijn slaapkamer concert op mijn zesde,”gniffelt ze, “heeft zij mij altijd achter me gestaan.” Dan klinkt het serieus en welgemeend: “Ik ben blessed! Ik voelde al op jonge leeftijd dat dit niet zomaar een hobby is. Muziek maken, mijn stem gebruiken om te raken en verbinden is echt mijn roeping. Het kon ook niet anders gaan, het staat geschreven.”

We laten het verleden rusten en nemen de muziek van Zulu Green onder de loep. Hip-Hop en Soul zijn haar invloeden beweert de Popronde. “Ik ben altijd bezig met het ontdekken van nieuwe sounds. Hierdoor vind ik het lastig mijzelf in een genre of hokje te plaatsen. Ik maak Hip-Hop, R&B, maar experimenteer bijvoorbeeld ook met Rock en Punk. Ik ben wat dat betreft echt een artiest die vibraties vertaald en voor iedere vibratie is er een sound, die sound dat ben ik.” Die vertaalslag moet gemaakt worden in het schrijven van haar liedjes. “Het creatieve proces is echt dynamisch. Ene keer raak ik geïnspireerd door iets of iemand en er komt direct een liedje uit. Soms duurt het wat langer om mijn gevoel onder woorden te brengen. Ik heb geleerd om creativiteit niet te forceren of proberen te pushen. Het komt hoe het komt. Zo is het ook het puurst! Ik denk dat het als artiest mijn taak is om mij uit te spreken! Ik vind het belangrijk om door middel van mijn stem anderen een stem te geven, maar ook dat groepen zichtbaar worden vind ik erg belangrijk. Ik sta bijvoorbeeld voor being unapologetically Black, Queer en Fxmale. Ik hoop dat ik mensen die eruit zien als mij, zich voelen als mij, zich willen voelen als mij etcetera kan inspireren en ook zichtbaar kan maken. Because Black Queer representation matters!” We vragen nog wat verder uitleg over die vibraties van het leven. Ze stelt zichzelf immers voor als een “muzikant die vibraties vertaald”. Wederom wordt de vraag beloond met een gulle lacht. “Thanks! Ja.. dat is echt hoe ik zie wat ik doe en wat ik ben. Een vertaler van vibraties, een vertaler van het leven hoe ik het zie door mijn bril. Wat ook belangrijk is om te weten over mij om beter mijn muziek te snappen is, zoals ik al net vertelde, that I am unapologetically Black, Queer en Fxmale. Dit hoor je terug in mijn muziek, want dat is wie ik ben. Tot slot ben ik ook een hopeloze romanticus in de sterrenbeeld Tweeling. De dualiteit van het leven en liefde hoor je terug in mijn tracks.”

Dit zijn niet de eenvoudigste tijden voor muzikanten met Corona. Optredens zijn nu weer mondjesmaat mogelijk en oefenen in voorbereiding op de Popronde is een klus op zich. Hoe gaat Zulu Green hier mee om. “Het zijn zeker geen eenvoudige tijden. Ik kon ook niet die schakel zo snel maken, zoals meeste artiesten, van oké, ik ga Corona in mijn voordeel gebruiken om nu extra materiaal te droppen of een heel social media plan te maken voor extra exposure. Wel stom eigenlijk. Maar ja, dat is achteraf. Voordeel is wel dat ik innerlijk tot rust heb kunnen komen. Op lange termijn heeft dat weer z’n voordelen. Ik heb hierdoor veel kunnen schrijven en experimenteren en daarmee dus ook kunnen voorbereiden voor de Popronde.”

Er zijn nog maar een paar opnames verschenen van Zulu Green. Genoeg om de Popronde selecteurs te overtuigen, maar een EP laat staan een album is er nog niet. Daar blijkt aan gewerkt te worden. “Er staat zeker een EP in de keuken die ik momenteel aan het bereiden ben,”, vertelt de artieste met een grote grijns. “Ik ben nu alleen nog de juiste kruiden aan het toevoegen. Zoals ik al zei, ik heb veel kunnen schrijven en experimenteren tijdens de lockdown. Het is nu meer een kwestie van kijken hoe ik deze EP wil droppen, in stukjes als singles of in een keer als hele EP. Ik ben er nog niet helemaal over uit. Maar dat er iets komt, is gegarandeerd!”

Of dat nog voor de Popronde gaat gebeuren blijft dus nog even de vraag, maar haar deelname aan dit rondreizende popcirus was de aanleiding van dit gesprek en ook een mooi punt om mee af te sluiten. “Showcases is waar ik van hou! Dus ik hoop dat er veel gigs uit de Popronde komen.
Ik zie de studio altijd als het proces waarin je de baby maakt en de shows het moment wanneer je je pasgeboren baby aan het volk laat zien. Ik hoop dat er veel fysieke optredens uit de Popronde komen. Ik verheug mij hier echt op en mijn doel is nog steeds om op Noorderslag te staan. Dat is een doel wat al heel lang op mijn Bucket list staat, die ik heel graag wil afvinken! Ik wil Noorderslag!” Hoe gaat ze dan de programmeurs van Noorderslag overtuigen dat in januari Zulu Green absoluut naar Groningen moet komen. “Wat je kan verwachten tijdens mijn Popronde is; Toffe shows, releases en the Black Queer ervaring vanuit mijn beleving. Tijdens de Popronde nodig ik iedereen uit een kijkje in mijn wereld te nemen. The good, the bad, the happy, the sad. Ik bespreek het allemaal door middel van muziek met mijn crowd. Ik zou dus zeggen, als ik langs je stad kom, kom me checken! Come and experience the vibe! Because this vibe is forever baby!” De Popronde gaat in september ijs en corona dienende van start. Het definitieve programma en waar Zulu Green gaat optreden wordt in de loop van de zomer bekend.