BARCELONA – Het is even zoeken naar Verena Ward. De zangeres die als WARD deelneemt aan de Popronde en in de editie Assen op 18 oktober op de Drunken Monkey Limoncello Stage in The Black Tie staat maakt van een weekend Popronde vrij gebruik om een korte vakantie naar Barcelona te houden, maar in de stad van de Ramblas, de Sagrada Familia en vele andere prachtige gebouwen, de Catalaanse cultuur en natuurlijk voetbal neemt ze de tijd voor bezoek uit Nederland en een verhaal over muziek, de LGBTQ-community en haar verwachtingen van de Popronde. Staat er ook Limonchello op het menu, informeren we bij de ober in Barcelona? Nee daarvoor moeten we echt naar Italië, net zoals we voor WARD straks naar Assen en nog een flink aantal andere Popronde locaties moeten.
Een echte Rotterdamse, maar zoals vanuit Rotterdam de hele wereld wordt bevaren, is de achtergrond van Verena Ward ook gevarieerder dan Feyenoord, Kralingen, Charlois of Delftshaven. Vanuit Indonesië streek de familie neer in Nederland. “Een muzikale familie”, kenschetst de artieste het gezin waarin ze opgroeide. “Ik ben door mijn familie altijd gestimuleerd om iets te doen met muziek. Mijn droom is sinds kinds af aan om muzikant te zijn. Dat gaf ook de doorslag om ook professioneel met muziek bezig te willen zijn. Ik werk er hard aan om mijn droom te kunnen waarmaken. Rotterdam is daarnaast altijd inspirerend. Ik hou van mijn stad en het komt altijd terug op mijn pad als artiest omdat ik daar ben begonnen.”
De eerste muzikale schreden zette ze in haar slaapkamer om eigen muziek te gaan maken. Vanuit deze veilige haven trad ze naar buiten en zocht muzikale samenwerkingen. Het Indie pop duo Ward & Sahraei is één van de voorbeelden hiervan. Daarnaast bleef ze sleutelen aan haar eigen muziek. Dat was soms een zoektocht. “De EP ‘3:00 AM’ was eigenlijk het begin van WARD. Heel divers qua sound en ik was daar nog op zoek naar wat ik wil en hoe ik wil klinken. Op mijn nieuwe pas verschenen ‘Girls’ EP slaag ik er beter in om mijn dromen en sound te kunnen verwezenlijken. Het staat voor wie ik ben en waarin ik geloof. ‘Girls EP’ is letterlijk mijn coming out als persoon aan de wereld. Families, vrienden of kennissen die het nog niet wisten zijn allemaal in een keer wel op de hoogte gesteld” lacht Verena Ward. “Bij mijn ‘Girls EP’ draait het om vrijheid, acceptatie en liefde die ik in de LGBTQ-community heb leren kennen. In Indonesië is het nog niet zo acceptabel als het is in de Westen en dat speelt natuurlijk ook een rol in mijn liedjes, want daar kan je je niet vrij voelen. Het is qua sound ook wat ik bedoel met de unieke factor van indie pop tegenover de mainstream. Het moet herkenbaar en toegankelijk zijn en daar is ‘Girls EP’ in geslaagd.”
Dreamy indie pop labelt de artieste zelf haar sound. We vragen haar hoe ze juist in haar zoektocht naar haar eigen geluid daar is terecht gekomen. “Ik heb altijd van pop gehouden. Indie pop geeft in mijn ogen een unieke twist aan de hedendaagse pop en daar hou ik van. Dat het iets anders aanvoelt dan de mainstream, maar toch toegankelijk en herkenbaar aanvoelt en daar zit denk ik voor mij de kracht in dit genre. Mijn sound heb ik pas ook later gevonden na het experimenteren met het pop geluid. Ik ben niet zo van de regels en kaders. Daarom is indie pop of gewoon hoe ik mijn sound omschrijf, indie pop die je niet vaak hoort.”
We zijn benieuwd naar het creatieve proces achter de liedjes van WARD. Hoe schrijft ze en wat inspireert haar. Terwijl de thermometer in oktober nog haast zomerse waarden aangeeft verschuift Verena Ward nogmaals op haar stoel. Kijkt nadenkend over haar bril en denkt even na voor ze antwoord geeft. “Het verschilt heel vaak. Liefde is voor mij altijd een goede onderwerp en raak ik daar altijd opnieuw geïnspireerd door.” Belangrijk onderdeel bij het ontstaan van haar liedjes is dat ze DIY tot stand komen. De slaapkamer van Verena Ward waar het begon is nooit veraf. “Om DIY te zijn is heel independent. Ik ben ook vrij in wat ik doe als het gaat om het maken van muziek. Zoals ik zei, kaders en regels zijn niet mijn ding. Ik hou er van om de raarste geluiden tot iets moois te vormen.” Het keurslijf kan dus afgeworpen worden en alles wat in de gedachten van de artieste ontstaat kan op zijn minst worden uitgeprobeerd, zonder hoofdschuddende producent, engineer of bandlid. Een heel bevrijdend uitgangspunt. “Het is zeker bevrijdend! Enige nadeel is dat je qua engineering wel wat mist. Zaken waar je wel de beschikking over hebt als je in een studio zou opnemen.”
Vanuit de studio stappen we in het verre Barcelona moeiteloos over naar het podium en de Popronde. “Ik wil zoveel mogelijk mensen inspireren met mijn muziek. Ik wil dat ze zich zelf kunnen identificeren ermee en dat het hen kan helpen in goede en slechte tijden, want dat is de kracht van muziek. Om dat nog eens live te mogen overbrengen is geweldig. Het is heel persoonlijk.” We vragen haar naar de Popronde optredens. “Van mijn Popronde shows? Verwacht een goede dosis aan liefde en dansende voetjes! Mijn doelstelling is om meer exposure te krijgen door de Popronde. Mijn grote doel was om uiteindelijk richting Noorderslag te mogen spelen. Dat is na de Grote Prijs van Nederland ook een mooie route.”
Dansen bij WARD kan tijdens de Popronde Assen op 18 oktober op de Drunken Monkey Limoncello Stage in The Black Tie.