FOTO: Ehlana Polgara
AMSTERDAM – Het leuke van het enorme randgebeuren van Eurosonic is dat er op de vele andere sonicsen ook bands optreden die nog nooit de spreekwoordelijke grens bij Zwolle overgingen. Onbekende gezichten kloppen aan de deur en blijken dan ineens heel veel te bieden te hebben. VRUKT bijvoorbeeld. De formatie staat op het Conservatorium van Amsterdam podium tijdens Pinguin Radio Sonic, de nieuwe naam van Altersonic, in De Drie Gezusters op 17 januari in de Martinistad tijdens het Eurosonic/Noorderslag festival. De drie muzikanten en één visuele vormgever komen met hun totaal pakket naar Groningen, want Groningen is te gek! Groningen vindt vast ook de pulserende electronic groove-based music VRUKT erg lekker. Dansen is zeker niet uitgesloten. Met letterlijk de wind in de haren vertelt het viertal in Amsterdam over hun plannen, drijfveren en verwachtingen.
“We hebben allemaal van huis uit veel liefde voor muziek gekregen”, vertelt de band thuis in Amsterdamwaar de eerste storm van 2019 ook aan dakplannen plukt en twijgen probeert mee te slepen, terwijl het niet weet of het de zon moet laten schijnen of de regen in bakken uit de hemel moet storten. Een beschutte plek is geen overbodige luxe voor een gesprek met VRUKT. De formatie bestaat uit Signe Danielsen Øgrim zang en electronics net als Judith Rijsenbrij die ook zang en electronics in haar taken pakket heeft en op drums Said Vroon. Noor Stenfert Kroese zorgt voor de scenography en visual art en is net zo’n integraal deel van de band als de muzikanten. “We zijn allemaal jong begonnen met het spelen van instrumenten”, vervolgen de band leden. “We begonnen met klassieke muziek en jazz en werden steeds meer aangetrokken tot de elektronische muziek.” Uiteindelijk resulteerde dit in een studie aan het Conservatorium van Amsterdam. “We kunnen ons geen betere plek wensen om te groeien”, klinkt het enthousiast. “We hebben altijd al een grote drang gevoelt dingen te maken en te creëren, dus de keuze om artiest te worden en deze studie te volgen was vanzelfsprekend.”.
Na de aanvankelijke aandacht voor klassiek en jazz wijkt het pad nu af van die richtingen. Electronic groove-based music is de aanduiding die de band er zelf op plakt en dat klopt. Een donkere beat, prachtige melodieën en vliedende vocalen en fraai en vaak indrukwekkend synth werk. “Elektronische muziek heeft een enorme kracht en er is veel ruimte voor experiment”, legt de band uit. “De groove in dance muziek connect mensen met elkaar, daar zijn we constant naar op zoek.” Dan gaan de leden in op het liedjesschrijf proces. “We halen veel inspiratie uit andere kunstvormen. We zijn opzoek naar de symbiose tussen visuals en muziek. We praten veel met elkaar en schrijven over onderwerpen die ons bezighouden in het leven.” Daarbij spelen de visuals van Noor Stenfert Kroese direct een rol in het scheppingsproces. Wat straks op het podium moet staan, daar heeft ze net zo’n grote rol in als de drie muzikanten. Het moet een nieuwe wereld zijn die geschapen wordt met muziek en beelden. “We hebben als beginpunt genomen dat muziek en visuals constant met elkaar verweven zijn, en niet pas op een later stadium in je carrière er dan nog bij komt. We willen vanaf moment één echt een show neer zetten.”
Het Conservatorium van Amsterdam is niet alleen in Groningen, maar helemaal een belangrijke plek voor VRUKT. “Een deel heeft elkaar op school ontmoet, een ander deel was al langer bevriend met elkaar. We vonden elkaar in een gemeenschappelijk drang te experimenteren met elektronische muziek en visuals. Amsterdam is sowieso een inspirerende plek. Er gebeuren veel vette dingen in Amsterdam, zeker op het gebied van elektronische muziek. Amsterdam is altijd in beweging en dat zoeken we ook in onze muziek.”
We sluiten af door te informeren naar eventuele album plannen en vooruit te kijken naar de Showcase. Album plannen zijn er nog niet, maar “We gaan begin april een single releasen”, juicht de band. Wat zijn de verwachtingen van de showcase vragen we tenslotte. “Groningen is te gek, ESNS ook, dit is voor ons een leuke eerste kennismaking met het verre Noorden,” blijft het enthousiasme vloeien. In De Drie Gezusters op 17 januari op het podium van het Conservatorium van Amsterdam kan deze eerste kennismaking wederzijds worden tijdens de Penguin Radio Sonic.