Loading...
Interviews 2015

Vrienden die samen spelen vormt de basis van The Young Folk

VEENHUIZEN – Een groepje vrienden die samen gaat zitten om muziek te maken. Geen plannen, geen ambitie, gewoon lol. Inmiddels werkt The Young Folk aan hun tweede album. Staan in Paradiso en andere grote podia en staan op Noordfolk in Veenhuizen. Een onverwacht gevolg van dat samen zijn om wat muziek te maken. Anthony, Tonny en Paul, drie jongens uit Ierland en hun onverwachte succes.

“Ik ontmoette Paul op een muziekopleiding en Tony tijdens mijn werk. We zijn eens samen gaan zitten om wat muziek te maken en wat liedjes te schrijven. Gewoon wat vrienden die samen spelen. Onze vrienden en wat andere mensen vonden het goed wat we deden. We zijn daarom maar verder gegaan,” aldus Anthony Furey van The Young Folk, terwijl zijn bandgenoten instemmend mee knikken. Eigenlijk net zo toevallig is de muziek keus opgeplakt. “Paul en ik hebben in heel verschillende bands gezeten. Van rock tot symfonisch. We hebben ook heel verschillende muzikale liefdes. Van 80’s Rock tot metal. Maar dit is wat we aan liedjes schreven. Mensen hebben er het label ‘folk’ op geplakt. Daar kunnen we wel mee leven. Onze naam komt ook uit een tekst. We hebben er niet voor gekozen om folk te gaan spelen. Het is zo geworden.”

De drie dragen allemaal bij aan het schrijven van de liedjes. Ieder van zijn eigen inbreng. “We schrijven allemaal afzonderlijk van elkaar. Op een moment hebben we dan een liedje en dan kijken we er met ons driëen naar. Dan kijken we er naar en dan kan het nog wel helemaal veranderen, zowel qua melodie en wat betreft de tekst. De onderwerpen kunnen ook heel verschillend zijn. Iets wat we meemaken in het dagelijks leven. Of iets wat we lezen of uit een film. Een melodie of wat dan ook. We hebben allemaal iets van dat als we gaan zitten en we moeten schrijven dan lukt het niet. Dan wordt het scheiss. Iets moet op een gegeven moment de sleutel tot het liedje vormen. Het vormt zich in je achterhoofd. Soms heb je meerdere dingen en dan is er iets dat het liedje ontsluit. Dan krijg je de song open.”

In Veenhuizen spelen The Young Folks hun negende shows in Nederland. Ze zien een duidelijk verschil met hun thuispubliek in Ierland. “Nederlanders luisteren heel intensief. Ze komen ook na afloop naar ons toe met vragen over de tekst. Jullie Nederlanders willen weten wat er an de hand is. De Ieren hebben dat ook wel. Maar minder en anders. Sommige liedjes doen het ook beter hier dan in Ierland en andersom. We hebben ook verschillende sets voor verschillende landen. We spelen zelfs liedjes verschillend.”

Hun uitje naar Veenhuizen onderbreekt het werk voor hun nieuwe album. De opvolger van ‘The Little Battle’ die eerst in Ierland uit kwam en dit jaar in Nederland. In februari komt hun nieuwe album uit. Nu eerst in Nederland in februari 2016. Het album is nog niet af, Geen stress hoor, maar we werken er hard aan. We gaan direct terug na dit optreden. In februari komen we terug voor een tour door Nederland. We doen dan ook Groningen aan”, besluit het trio vlak voor ze het podium opgaan in Veenhuizen.