Loading...
Interviews 2018

Verwacht het onverwachte bij de Nova Twins op Eurosonic

GRONINGEN – Het is even wachten voor het afgesproken gesprek met de Britse Eurosonic act Nova Twins daadwerkelijk kan plaatsvinden. Amy Love en Georgia South uit South East London zijn onderweg in Frankrijk, maar op een dag dat de politieke toekomst van de Britten aan een stemming onderhevig is is er dan uiteindelijk tijd om met beide dames te praten. Het zijn twee in het oog springende artiesten, niet alleen met hun karakteristieke geheel eigen NOVA Sound, maar ook door hun kleding. Naast muziek is mode ook een belangrijke bezigheid van het duo en dat blijkt op een frisse Londense avond, waarbij ook maatschappelijk bewustzijn een belangrijke rol speelt. Nova Twins staat direct op 16 januari op de planken in Huize Maas voor hun Eurosonic showcase.

“We zijn toch niet te laat met ons verhaal”, klinkt het bezorgd als beide dames de deur in stappen. Het uitstapje naar Frankrijk heeft voor wat uitstel gezorgd. Nee.zeker niet. Het duo zet zich aan tafel en steekt van wal. Terug naar de jeugd, waar het allemaal begon. “Mijn familie is erg muzikaal”, steekt Georgia South als eerste van wal. “Al toen ik nog heel erg jong was leerde ik de piano te bespelen van mijn vader, maar toen ik een prille tiener werd wilde ik eigenlijk alleen nog maar de bas bespelen. Ik was geobsedeerd door dat instrument.” Amy Love hoort het aan en valt dan in. “Ik weet niet anders dan dat ik iets in de muziek wilde doen. Vooral mijn tante heeft me enorm gestimuleerd om dat te doen toen ik nog heel jong was en op het moment dat ik 16 werd besloot ik om er ook echt voor te gaan en dat bleef plakken. Ik raakte in contact met veel muzikanten en zat in tal van projecten, totdat ik met Georgia Nova Twins ben begonnen. Dat was het helemaal. Eindelijk had ik mijn sound gevonden. Het voelde goed, het was het waard om te doen. Ik wist dat als ik in mijn leven een keuze maakte en iets ging doen wat ik niet echt leuk zou vinden. Ik nooit helemaal echt happy zou worden. Ik hen het geloof in mezelf gehouden en de sprong gewaagd en dat was de beste beslissing die ik ooit heb genomen.” Aan een blik heeft Georgia South dan weer genoeg om in te vallen. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat dit is wat ik wilde doen, maar een moment dat ik me altijd zal herinneren is dat ik een Beyoncé concert zag toen ik 10 was. Ik zag voor het eerst een vrouw met dezelfde huidskleur als ik rocken op het podium. Ik wist het toen zeker, dat wilde ik ook.”

De sound van Nova Twins, het duo omschrijft het zelf als Nova Sound, maar Eurosonic vult dat aan met “hard rocking sound” of ”Urban Punk’ met knoesterige zang rondom een harde door de bas aangedreven kern. Een “punishing sound”, worstelt zelfs een festival dat alles al heeft gezien met de omschrijving. South zoekt even naar woorden. “Ik heb zoveel liefde voor de bas en basgeluiden en dirty bass productions…” brengt ze onder woorden. “Ik ben altijd geïntrigeerd geweest door muziek die een rumbling sub had of weerbarstige synth. De Nova sound is ontstaan door te experimenteren met hoe kun je deze idiote en dirty synth sound krijgen met alleen pedals en de basgitaar. Het heeft heel wat jaren gekost om dat te ontwikkelen, maar ik heb nu het gevoel dat we eindelijk op een peil gekomen zijn waar ik blij mee ben. De combinatie van de zangstijl van Amy en mijn baswerk, daar is waar de Nova magie is.” Love vult aan. “De sound is echt ontstaan door onze krachten te bundelen. Door de stijl van de bas van Georgia heb ik ook voor mijn zang een ander uitgangspunt gekregen. Het brengt een frontale aanpak die welhaast therapeutisch is! . Samen voelen we ons machtig en we houden er van om onze energie te delen met ons publiek. Dat is een geweldig gevoel.”

Songwriting is dan het onderwerp dat aan bod komt. “Hoe we onze liedjes schrijven?,” is het nu Amy Love die het onderwerp aanvat. “Dat is heel verschillend. We hebben daar geen restricties in ons concept. Ik schrijf meestal wat op vanzelfsprekende wijze tot me komt of laat me inspireren door een gevoel of gebeurtenis. We gaan beide uit van onze eigen instrumenten en brengen het dan samen tot een geheel. We veranderen stukjes en voegen nog wat toe net zolang tot we er beide blij mee zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos.” Georgia South neemt het over. “Nee, er is geen vast proces waarmee we onze liedjes schrijven, maar meestal trekken we ons terug in onze kleine thuis studio en omstebeurten spelen we drum grooves op onze Logic en bedenken we verschillende riffs, net zolang tot we het gevoel hebben dat we nu iets te pakken hebben, waar we beide dol op zijn. Van daaruit bouwen we verder. Als we de vibe van het liedje te pakken hebben, praten we verder over verschillende concepten voor het lied, maar dat gaat meestal heel erg snel als we het gevoel van het liedje hebben gehoord. We experimenteren dan nog met melodieën en leggen alles vast in de Logic in loop van het proces.” De logische vervolg vraag is dan ook over een album op stapel staat om deze liedjes te verenigen. “Ja”, klinkt het enthousiast. “Blijf ons in de gaten houden!”

Wie een optreden van Nova Twins bijwoont of gewoon maar naar de andere kant van de tafel kijkt realiseert zich dat mode een bijna even groot deel van de act uit maakt als de muziek. “Muziek komt echt nog op de eerste plaats hoor” lacht South. De gitaarsnaren die niet meer worden gebruikt worden verwerkt tot sieraden door een bedrijf en de opbrengst gaat naar een goed doel en een eigen kledinglijn heeft het duo inmiddels ook zelf op de markt gebracht met kleurrijke extra vagante outfits. “Onze muziek vormt de inspiratie voor de kleding. We voelden ons niet echt Nova met de kleding die we hadden, dus fabriceerden we zelf kleding waarin we ons comfortabel voelden. Eigenlijk is dat begonnen bij een optreden met Halloween. We speelden de show verkleed als clowns en dat voelde ze heerlijk en van daar uit is het een beetje geëscaleerd”, klinkt het welhaast verontschuldigend voor Love dit ook hierin een aanvulling geeft. “Muziek blijft dan wel het belangrijkste, maar we hebben zoveel lol om onze stage outfits te maken en om speciale designs te maken voor ons publiek om te dragen. We voelen ons optimaal en zelfverzekerd in onze stage outfits. Het is net als de muziek een verlengstuk van onze persoonlijkheid.”

Met de stage outfit als gespreksonderwerp gehad blijft het gesprek bij optreden. De laatste tijd heeft Nova Twins met acts als Prophets of Rage, Pendulum en Wolf Alice opgetreden, vaak als voorprogramma act. “Van het spelen als voorprogramma, daar leer je zoveel van. Het publiek komt niet voor jou, maar voor de headliner”, gaat Amy Love hier op in. “Dat is een heel andere ervaring en ander uitgangspunt dan bij onze eigen shows. Je moet zelfvertrouwen hebben en het is altijd zo leuk om mensen in korte tijd te overtuigen en ze een onverwachte nieuwe ervaring te geven. Gewoon om achter de schermen te mogen kijken wat er omgaat bij zo’n grote act dat is gewoon gekte. Ik hou van het toeren op deze manier en te kunnen meekijken hoe zo’n groot optreden in elkaar zit, om de wijsheid daarvan te ervaren. Het is verstandig om goed op te letten en om van elk moment te genieten.” “Vooral de Prophets of Rage te ondersteunen was fantastisch”, tagged Georgia South zichzelf in. “We wisten helemaal niet wat we moesten verwachten, want we hadden nog nooit met een band van dat kaliber gespeeld, maar het was zo geweldig. Het waren vreselijk aardige mensen en we konden het enorm goed met elkaar vinden. Hun fans waren awesome bij onze optredens! We zijn nu net terug van een tour met Wolf Alice en dat was ook zo veel lol. Het is altijd goed om de juiste tips te krijgen en advies van bands die al veel langer meelopen in de muziekindustrie als wij twee en met hun verhalen uit te wisselen.”

South gaat verder. “Bij een show van onszelf zijn er geen vreemden. We willen dat dat iedereen zich thuis voelt. We willen de boodschap van diversiteit in rock en punk verspreiden. Iedere show die we doen zien we ons publiek meer divers worden en dat is geweldig. Er waren nooit vrouwen met een kleur in rock of punk bands die we konden gaan zien toen wij jonger waren, dus willen we ook een stem zijn en een gezicht hieraan geven voor jongere meiden en mensen uit minderheden die zoeken naar een voorbeeld dat dit kan en dat zij dat ook kunnen.” Amy Love gaat verder: “We genieten enorm van muziek maken, we raken al opgewonden bij het idee dat we onze liedjes kunnen laten horen aan iedereen die de moeite neemt te luisteren en er deel van wil uit maken. Als ik verder ga op wat Georgia al vertelde, het is waar. Er zijn geen mainstream modellen van gekleurde mensen om je mee te identificeren in de ‘rock’. Het is belangrijk, zelfs al vind je onze muziek helemaal niets, zolang we in een wereld wonen die ons buitensluit, omdat we niet in hun valse schoonheidsideaal passen, dat wij er zijn om hun hoofden eens flink op te schudden”, stelt ze met een donderende lach. “Wat Eurosonic betreft”, gaat dan Georgia South weer verder, ‘Daar hebben we nog nooit gespeeld. Maar net als elke show die we spelen, we stoppen er 100 procent energie in en rocken out met iedereen. Je kunt van ons veel energie verwachten, pedal hopscotching, klappen op een ananas en het gevoel dat je blij bent dat je ons hebt gezien”, wordt het nu lacherig. “Ha.. wat G zei, verwacht van ons het onverwachte”, kirt Love. Onverwacht sluit het duo dan nog  serieus af via Georgia South: “Ik heb voor Eurosonic geen verwachtingen van de muziekindustrie.”

Nova Twins staat op 16 januari voor hun showcase optreden in Huize Maas in Groningen.