Loading...
Interviews 2017

Vera Jonas: “Ik werd omringt door Hendrix, Zappa, Pink Floyd en The Beatles”

GRONINGEN – Budapest. We kennen het in Groningen van het grote Sziget Fesztivál en de band Ivan & The Parazol stond ook al diverse keren op Groninger podia. Met Eurosonic komt ook de Vera Jonas Experiment uit Budapest tot ons voor een drietal concerten. “Een samensmelting van traditionele singer-songwriting en indie, jazz, experimentele muziek, looping, soul, funk en zoete melodieën,” stelt Eurosonic over de Hongaarse act. Voor wie dat een overdaad aan genre’s is. “Bij Vera Jonas Experiment draait het om muziek van de ziel naar de ziel en naar de voeten.“ Vera Jonas Experiment staat in het kader van Eurosonic op 11 januari in Huize Maas en een dag later in De Spieghel. Op 12 januari betreedt Vera Jonas ook het Platosonic podium in Plato.

“Ik kom uit een heel muzikale familie”, vertelt Vera Jonas thuis in Budapest als 2017 nog in de babyschoenen staat. “Niemand is professioneel musicus of zo, maar als klein kind werd ik al omringt door grote legenden als Hendrix, Zappa, Pink Floyd, The Beatles en nog veel mee van dat soort legendarische bands die constant bij ons weerden gedraaid. Mijn vader reed me rond door Budapest en legde ondertussen uit hoe de kracht van muziek werkt. Mijn vader is een geweldige imitato van kinky gitaar geluiden. Ik denk dat daar de basis ligt voor mijn gekte met muziek. Ik heb nooit gitaar les gehad, maar was alleen maar aan het knoeien en schiep daarbij kleine liedjes om mezelf te vermaken. Muziek is wat me drijft. Het is nooit een goed idee om er van uit te gaan dat je hier je beroep van kunt maken, maar het is een must. Ik mheb nooit besloten dat ik artiest zou worden. Ik voel me op de veiligste plek op deze aarde als ik op het podium sta of muziek maak. Zo volgde het ene optreden uit het andere en uiteindelijk bleek ik muzikant te zijn geworden.”

De muziek van Vera Jonas Experience is niet in een genre te vangen. Een mix van stijlen is er ontstaan. “Mijn sociale en muzikale achtergrond is super divers. Net mijn land. Ik heb geleerd verder te kijken zodat je herkend dat aan elk onderwerp in ieder geval twee kanten zitten en vaak drie of meer. Zo schrijf ik mmijn muziek ook. Ik wil graag buiten de lijntjes kleuren van pop, rock of experimenteel en het allemaal door elkaar husselen. Ik voel dat deze stijlen veel meer verbonden zijn dan we vaak geneigd zijn te denken. Ik probeer niet bewust met invloeden te werken, maar instinctief te werken. Ik laat me ook door andere zaken dan muziek inspireren. Ik ben me heel bewust van mijn omgeving en mijn liedjes reflecteren dat vaak.” Dat onbewuste aspect neemt Vera Jonas letterlijk. “De laatste tijd slaap ik veel en dan bedoel ik heel veel. Ik heb besloten mijn luiheid niet meer te veroordelen, maar juist te omarmen om te kijken of daar een reden voor is. ‘Tiger, Now!’, het titelnummer van ons tweede album, is ontstaan als een droom over een tijger die op een grote ronde tafel ligt en me vertelt dat ik mijn onzekerheden het hofd moet bieden en ze moet omturnen tot een kracht. Het heeft me weken van dromen gekost om deze droom te doorgronden,. Maar toen ik het snapte schreef ik het liedje in een half uurtje.”

Recent publiceerde Vera Jonas Experiment het album ‘Tiger, Now!’ Het derde product en aan leiding voor een mooie vooral Midden-Europese toer. “Ons eerste album ‘Game’kwam uit in 2013. Het was een heel emotioneel album wat gelukkig ook veel waardering kreeg. De EP ‘Wanted’ was echt een overgang naar het nieuwe album ‘Tiger Now!’ Alle drie reflecteren ze loslaten. Het zijn dappere en wilde platen, maar ik denk dat de grote verandering zat in onze live shows. Ik ben daardoor zelf zo veranderd. Alles wat me verbaasde op het podium werd een bron van inspiratie. Het werd één groot spel. Tegelijkertijd vormt alles ook van waar dit project is begonnen en waar het heen gaat. Elke plaat en elk optreden benm ik enorm trots op mijn band en de weg die we samen hebben afgelegd.”

Hongarije en Budapest zijn plaatsen waar je niet direct een bloeiende muziekscene verwacht. Ten onrechte aldus Jonas die het klrachtig opneemt voor haar stad. “Hongarije is een geweldig levendig land op muzikaal en cultureel gebied. We hebben een heel rijk muzikaal erfgoed met componisten als Zoltán Kodály, Béla Bartok en György Ligeti bijvoorbeeld. De verhouding talent ten opzichte van de grote van Hongarije is ongelovelij, zoveel talent brengt ons land voort. Ik ben geweldig trots opo mijn eigen stad Budapest. Je kunt elke avond naar hartelust kiezen uit welk genre je maar wilt voor een optreden op hoog niveau. Dat is toch niet vanzelfsprekend in een stad met de omvang van Budapest.”

Van Budapest naar Groningen, de stap tussen wereldsteden op kleiner formaat met bloeiende muziekscene is niet zo groot. “Het podium is de enige plek waar ik me echt dapper voel. Het gros van mijn liedjes is ook opgenomen, maar ik vind dat ze pas echt tot hun recht komen als ze live gespeeld en gezongen worden. Het is emotioneel een uitputtingsslag voor me, maar het is het waard. Ik word ook erg geínspireerd door mijn publiek. Het is een soort uitwisseling, zij willen iemand zien die absoluut wild en zonder vrees daar staat en ik doe dat graag voor hen. Het is voor ons de eerste keer dat we naar Nederland of Groningen komen. Ik heb geen verwachtingen van Eurosonic. Ons doel is natuurlijk om drie geweldige shows neer te zetten en ons erg te vermaken. In een showcase kun je van te voren vaak veel niet plannen, maar je kunt wel je uiterste best doen om het goed te doen.”

​Vera Jonas Experiment staat in het kader van Eurosonic op 11 januari in Huize Maas en een dag later in De Spieghel. Op 12 januari betreedt Vera Jonas ook het Platosonic podium in Plato.