Loading...
Interviews 2018

Velvet Volume: “We zijn geluksvogels”

GRONINGEN – Wie kent ze nog. De populaire cartoonserie ‘De Powerpuff Girls’, Blossom, Bubbles en Buttercup. Professor Utonium mengde “suiker, zout en alles waar je van houdt” om het perfecte meisje te maken, maar per ongeluk kwam ook Chemical X in het mengsel terecht en uit de daarop volgende explosie werden de Powerpuff Girls geboren die badass misdaadbestrijders bleken. Voor de Deense versie van de Powerpuff Girls zong één van de Deense inzendingen naar Eurosonic Velvet Volume de soundtrack in. Daarmee houdt de vergelijking niet op, want ook de ouders van Noa, Naomi en Nataja Lachmi probeerden het perfecte meisje te maken, maar hadden na drie pogingen een badass band die zijn showcase tijdens Eurosonic speelt op 17 januari in Huize Maas en ook op 18 januari zich presenteert tijdens Platosonic. De vergelijking houdt wel op bij de muziek. Velvet Volume speelt uitermate volwassen poprock.

Uiteraard is de eerste vraag wel welk element er voor zorgde dat Noa, Naomi en Nataja Lachmi in de muziek zijn terecht gekomen. “We waren erg jong toen we zijn begonnen met muziek maken.We hebben een vader die echt dol is op muziek en er van houdt om nieuwe muziek te ontdekken. Er was altijd dus wel muziek te beluisteren bij ons thuis en eigenlijk wel elk genre muziek. Onze vader introduceerde ons in de liedjes van mensen en bands als Jimi Hendrix, Lenny Kravitz, Rolling Stones, Stone Roses, White Stripes en nog veel meer. We werden helemaal verknocht aan de kracht en energie van rock muziek. Zo zijn we ook begonnen als band uiteindelijk. We hadden de droom dat we anderen wilden geven, waar wij onze idolen zo dankbaar voor waren en natuurlijk omdat we zo heel erg graag muziek maken.”

Een goed zakelijk advies is om nooit met familie of vrienden zaken te doen. Met drie zusjes in een band kan dingen vereenvoudigen, maar ook compliceren. “Er zijn voor- en nadelen aan het spelen in een band met je zusjes. In de eerste plaats kunnen we heel erg direct en eerlijk zijn tegen elkaar en onze mening uiting. We spelen samen sinds we een instrument vast hebben. We kennen elkaar door en door en snappen elkaar muzikaal precies. We volgen natuurlijk ook dezelfde droom.” Dan kijken ze elkaar lachend aan. “We zijn natuurlijk zusjes en omdat we zoveel tijd met elkaar doorbrengen, maken we elkaar ook wel eens helemaal gek”, giebelen de zusjes Lachmi. “Het voelde heel vanzelfsprekend dat we samen muziek maken. We wilden en willen nog steeds hetzelfde: muziek maken en de hele wereld daarmee veroveren,” klinkt het gierende van de lach.

Opgegroeid met de Stones, Hendrix en Kravitz, dan ligt een stevige rocksound in het verlengde. Poprock wordt de muziek van Velvet Volume wel gekarateriseerd. “Dat is niet iets waar we vooraf mee begonnen zijn, maar onze sound heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld. Dat is een proces geweest dat begonnen is toen we begonnen te spelen. We zijn begonnen met covers en vandaar zijn onze eigen liedjes gan schrijven. We wisten altijd dat we in de hoek van de combinatie rock en pop zouden terecht komen. Dat achtervolgde ons, het is voor ons de manier om onze emoties te uiten op een compromisloze, emotionele en toch simpele manier. We hebben niet een speciale manier of formule om liedjes te schrijven. Het is erg belangrijk voor ons om samen te schrijven en te jammen. Dan voelen we gelijk de potentiële energie van zo’n liedje en dan besluiten we of we er mee verder gaan of niet.” In snel tempo vullen de zussen elkaar aan. “Als we liedjes schrijven, dan kan het beginnen met een enkel melodie lijntje, een stukje bas, een beat of zelfs maar een paar woorden. Het gaat er vooral om hoe we ons voelen en wat we willen uitdrukken. We hebben niet specifieke onderwerpen waar we liedjes over schrijven, maar het moet wel op een reële gebeurtenis stoelen. Dat kan een gevoel zijn, een droom, een verhaal. Noa bijvoorbeeld vindt haar inspiratie vaak in een emotie of in frustratie”, lachen de andere twee zussen om dan serieus te vervolgen. “Als je een persoonlijk gevoel probeert uit te drukken of een ervaring of zo iets, dan wordt het vaak wat opgeblazen en bewerkt zodat het beter bij de muziek past. Maar hé, we schrijven ook zat liedjes waarvan we denken dat ze lekker groovy zijn of just diggin!” Al het schrijven van liedjes resulteerde in het onlangs uitgekomen debuutalbum ‘Look Look Look’. “Ja ons album is officieel uitgekomen op 6 oktober vorig jaar. We hadden tot dat moment twee dubbelsingles uitgebracht, dus een heel album uitbrengen was best een behoorlijke gebeurtenis voor ons en een geweldige ervaring. We zijn altijd bezig met nieuwe muziek en verschillende projecten, dus we hopen ook snel weer nieuw materiaal uit te brengen.”

Verschillende projecten. Even terug naar de Powerpuff Girls. “Het opnemen van het Deense intro van de Powerpuff Girls was zo leuk. Echt cool om daar een onderdeel van uit te maken. Ook was het fijn om eens iets nieuws te proberen dat we nog nooit hadden gedaan. We hoefden ons alleen maar te focussen op de zang en in het Deens te zingen. We werken graag ook met anderen. In het begin van onze muzikale loopbaan, werden we gevraagd door de Deense rockband The Blue Van om mee te gaan op hun toernee in de herfst. Dat was de eerste keer dat we een volledige toernee meemaakten. We hebben daar zoveel van geleerd. Hoe het nou is om constant onderweg te zijn en steeds op een ander podium voor een nieuw publiek ergens in het land te staan.”

Als Velvet Volume niet ‘on tour’ is, dan is Aarhus de thuisbasis van de gezusters. “Aarhus is een kleine plek, maar er zijn veel geweldige podia”, klinkt het enthousiast. “Er zijn heel veel mogelijkheden voor nieuwe en jonge muzikanten om een start te maken in de muziek. Er zijn scholen, kleine clubjes en losse klassen waar je kunt leren over het schrijven van liedjes of over spelen. Belangrijk is ook het Spot festival en andere festivals waar minder bekende of nieuwe bands ook een kans krijgen om hun muziek te laten horen, naast grotere acts. Muzikaal staat Aarhus open voor alles. Er zijn eigenlijk geen grenzen en alles is toegestaan over hoe je je gedraagd, wat je stijl is, je sexualiteit, muzikale smaak of hoe je je wilt uitdrukken. Je ziet van alles in Aarhus en dat heeft uiteraard ook zijn invloegd gehad op ons. Er zijn in Aarhus heel veel mogelijkheden op kleinere festivals en podia voor nieuwe bands om te proeven aan de muziekbusiness. Dat was ook voor ons erg belangrijk toen we begonnen. In 2013 hadden we eigenlijk nog geen enkele ervaringen, maar kregen wel de kans om op een klein festival te spelen, wat een geweldige start voor ons was. Daar zijn we in contact gekomen met ons huidige management.”

Een mooier argument voor het Eurosonic weekend in Groningen is er niet. Jonge bands die zich kunnen presenteren aan het publiek, maar ook aan vertegenwoordigers van de muziekindustrie. “We willen op Eurosonic een geweldige show neer zetten. We focussen ons altijd erg op optredens en houden er van om lang te puzzelen om de perfecte setlist te krijgen, waarin we nieuwe en verschillende zaken opnemen om het te peperen en het voor ons en het publiek een geweldige happening te maken. Het is altijd spannend en we hebben nu alweer de zenuwen voor een buitenlandse show. Het voelt een beetje als een examen. We moeten ons tonen”, giebelen de zusjes. “We spelen voor een compleet nieuw publiek, dus we zijn gespannen hoe de reacties zullen zijn. Dit jaar is op ESNS 2018 Denemarken het focusland en dat is wel een geruststelling. Het feit dat mensen buiten Denemarken zich interesseren voor Deense muziek is prachtig. Het is voor ons ook een mooie kans om ons voor de rest van de wereld te presenteren. Optreden is geweldig belangrijk voor ons. We zijn echt een live band. Op het podium, neus aan neus met ons publiek, voelen we ons het best. We proberen mensen onze liedjes echt te laten voelen en ze zo een gedenkwaardig moment te geven. We zijn geluksvogels dat we dat mogen doen. Het is een kick en geweldig mooi om dat podium op te mogen. Het is daarnaast natuurlijk ook verdorie het beste wat je kan overkomen in deze wereld om samen met je zusjes te mogen optreden met je eigen liedjes.” Dat gaan ze doen tijdens Eurosonic op 17 januari in Huize Maas en op 18 januari bij Platosonic.