Loading...
Interviews 2017

Tribute to Rico slaat nieuwe wegen in

GRONINGEN – De benefiet ‘Shelter in the Shade’, het project ten bate van kinderen in Afrika van Roos Galjaard op 13 mei in De Silo in Groningen is voor het moment het laatste punt in de agenda van Tribute to Rico. Eén van de drijvende krachten achter de formatie Obed Brinkman vertelt dat de band daarna in goed gesprek met elkaar wil gaan over hoe verder te gaan en of verder te gaan. Wie Tribute to Rico nog wil zien optreden heeft dus enige urgentie en weinig mogelijkheden. Reden om te gaan naar ‘Shelter in the Shades’, niet alleen voor het goede doel deze dag, maar ook voor het optreden van de band die eer betoont aan één van de invloedrijkste onbekende muzikanten van de wereld: Rico Rodrigeuz.

“We kennen elkaar van de diverse ska en reggaebands die de stad rijk was en nog is en de liefde voor de reggae maakte samen muziek maken tot een goed idee”, vertelt Obed Brinkman die in de band de trombone ter hand neemt en met Simon “Shanti” van der Wal op drums, David Haykens op bas, Arnold Nieborg op gitaar, Melvin Stüger op toetsen, Harold “Sunny” Warners op percussie, Erni Miedema die de zang en dwarsfluit voor haar rekening neemt, op trompet Mariël Rustenburg en tenslotte Henk Visser op tenor sax de muziek van Rodriguez laat herleven. “We zijn een tributeband, dus we spelen covers. We spelen nummers van Rico Rodriguez of nummers van bands waar Rico een bijdrage aan leverde zoals the Specials. Reggae en ska is gevoels muziek met vaak een melancholische ondertoon”, stelt Brinkman. “Ik houd daarvan.”

Rico Rodriguez is een boeiende figuur in de Jamaicaanse en Britse muziekgeschiedenis. Iemand die prachtige solo platen maakte onder eigen naam maar oom op tal van platen van anderen meespeelt op zijn trombone. Geboren op Cuba groeide Rodriguez op in Kingstone Jamaica en hoorde tot de eerste reggea artiesten met wortels in jazz en Afrikaanse muziek. Hij werkte op Jamaica met alle grootheden uit die tijd, maar door de slechte voorwaarden waaronder muzikanten moesten werken zocht hij zijn heil elders. De meeste bekendheid kreeg hij nadat hij naar Groot-Brittannië verhuisde en daar werkte met The Specials en zo mede aan de basis stond van de Ska beweging waar zijn trombone spel zeer klankbepalend in was. In de jaren daarna speelde hij met mensen als Linton Kwesi Johnson, Paul Young, Joan Armatrading, Ian Dury en Jools Holland. Zijn meest indrukwekkende werk zijn waarschijnlijk wel zijn solo albums. ‘Man from Wareika’en ‘Jama’zijn absolute pareltjes. Rico Rodriguez is een inspiratie voor ons. Zijn timing en het gevoel wat hij in zijn spel legt zijn geweldig en hij was ook een pionier, een van het eerste uur qua Jamaicaanse muziek. Zijn reggaeplaat ‘Man from Wareika’ is wat ons betreft de absoluut beste periode van hem, maar wat hij deed met The Specials is ook erg tof.” Rico Rodriguez stierf in 2015.

Reggea en Ska leeft in Groningen met veel bandjes en diverse festivals. Niet alleen in De Oosterpoort en Vera of Simplon, maar op elk niveau wordt deze muziek gespeeld, genoten en doorgegeven. “Groningen kent een rijke ska/reggae scene en aanhang. Denk aan formaties als Jammah Tammah, Quest for Fire, Zebra en tegenwoordig Mr Wallace, Knight Susan of The Rising Sun. Het is een inspirerende stad voor de reggea liefhebber.

Nog niet zo lang geleden stond Tribute to Rico op het Rock against Racism festival. Nu op Shelter in the Shade. Er was geen twijfel of de band hieraan moest deelnemen. “We onderschrijven de boodschap van deze evenementen volledig.”

Na 13 mei gaan de denkmutsen op om de toekomst van Tribute to Rico te bepalen. Het zou mooi zijn als in wat voor vorm of samenstelling dan ook de muziek van deze muzikant blijft klinken in en om Groningen.