Loading...
Interviews 2014

Toby Beard: ‘Ik hou van die uitwisseling van energie’

SARDINIE – Australische roots artieste Toby Beard heeft haar tour door Europa even onderbroken voor een korte vakantie op Sardinië. In korte tijd speelde ze kris kras door Europa voor enthousiaste zalen. Op 19 juli vervolgt Beard haar tour met een optreden in Roodehaan bij Warfhuizen, nadat ze in het begin van de tour ook al VanSlag in Borger aandeed. Speedboaten en stranden worden even onderbroken om haar tour en plannen toe te lichten.

“De tour gaat er g goed”, lacht Beard. “We hebben 40 shows gedaan in 10 weken met 9 verschillende bandleden door heel Europa. Er zijn maar 1 of 2 shows geweest die niet helemaal aan de verwachting voldeden, maar dan waardeer je ook meer de shows waar het wel super lukte. We zijn terug geweest op een aantal van onze favoriete podia en we zijn op nieuwe podia en festivals geweest wat altijd weer spannend is.”

De huidige ‘Reach for the Sun Europe’ tour voerde het gezelschap door onder andere Nederland, Duitsland, Zwitserland, België, Frankrijk en Italië. Dwars door Europa en terug. “De reacties in verschillende landen en met verschillend publiek is steeds weer anders. Sommige landen laten hun goedkeuring en enthousiasme heel luidruchtig blijken. Andere gaan de dansvloer op of kopen juist meer ‘Toby’ platen en artikelen en Sommige klappen juist veel meer. In het geheel kun je zeggen dat Europa geweldig is en het publiek prachtig. We voelen ons erg welkom. Ik hou van uitwisseling van energie tussen de band en mezelf en de uitwisseling die ik heb met het publiek. Het geeft een geweldig gevoel om dit mee te maken. Voor mij: ‘Its all about energy.”

Toby Beard staat te boek als ‘Australia Roots’ artieste. Maar wat is dat Austalicana? “Mijn roots zullen altijd Australisch zijn, maar ik maak nieuwe thuishavens overal waar ik kom en speciaal in Nederland. Ik heb veel Nederlandse invloeden in mijn leven. Mijn moeder is Nederlandse. Mijn opa en oma hebben echt vel invloed gehad op mij en helpen me. Ik ben dan ook erg dankbaar voor mijn Nederlandse afkomst. Muzikaal gezien – roots is een vage term. We spelen reggae, blues, folk, rock, gyspy. Een hele reeks van verschillende stijlen en invloeden. Dat houd het voor ons en onze fans interessant.”

“Ik kom uit een muzikale familie”, vervolgt Beard. ‘Mijn familie houdt van muziek Er was altijd muziek in ons huis, mooi en luid. Er werd bij gezongen en gedanst en er was appreciatie voor verschillende stijlen muziek. Echt muzikaal waren ze niet mijn familieleden. Mijn opa speelde gitaar. Ik daarom erg naar hem op. Dat was mijn drijfveer om ook gitaar te willen leren spelen. Op onze laatste kerst samen, gaf hij mij zijn jazz-gitaar die met hand gebouwd was gitaar bouwer in Nederland. Die gitaar is erg speciaal voor me en zal altijd dat blijven.”

Zodra Toby Beard de tour afrond. Na Roodehaan komt het einde in zicht. Nog een enkele datum in Nederland en nog flink touren in Duitsland maar half augustus is de tour gedaan. Voor het afreizen naar Europa heeft Beard al veel werk gedaan aan haar nieuwe album. Daar moet na terug komst de laatste hand aan worden gelegd. “Ik heb nog niet precies in mijn hoofd hoe ik het hebben wil. Het is weer een mix van stijlen en liedjes, maar toch meer een geheel dan eerdere albums. De liedjes lopen nu veel meer in elkaars verlengde. De muzikanten waren fantastisch en het is ‘a punchy little album’. Er zijn een paar vrolijke humoristische liedjes , maar ook ballades die je diep in je ziel grijpen. Ik ben er nu al trots op. Ik kijk uit naar het moment dat ik het album nu in zijn geheel kan horen als het afgemixt is. Dat gaat niet lang meer duren.” Maar eerst staat ze nog live in Roodehaan.