LEEUWARDEN – Als de Tanzaniaanse The Zawose Queens uitbundig hun feestje vieren met het publiek van Explore The North in Neushoorn in Leeuwarden staat Frieslands meest ingetogen artiest voor het podium te swingen. Ze geniet met volle teugen, net als de rest van de festivalgangers van dit Oost Afrikaanse festijn. Ze kijkt even naar de verentooi waarmee Pendo en Leah Zawose hun show begonnen. Zou ik….? In ieder geval brengen The Zawose Queens een flink stuk warmte en vrolijkheid in de Explore The North brouwerij juist als de regen in bakken over de Friese hoofdstad wordt uitgestort en de gure winterse wind door de straten raast, lijkt alles even heel ver weg als de zaal danst en zingt met The Zawose Queens.
De Transglobal World Music Chart kon in augustus op nummer 1 verwelkomen het debuut album van The Zawose Queens ‘Maisha’. Hiermee stappen tante Pendo Zawose en nicht Leah Zawose niet alleen in de muzikale traditie van hun volk de Wagogo, die leven in de Dodoma heuvels in centraal Tanzania, maar ook in een familietraditie want de vader van Pendo en grootvader van Leah is Dr Hukwe Zawose. Wijlen hun opa was de bekendste vertolker van de muziek van deze streken met prachtige zang en zijn meesterschap over de ilimba. De begin deze eeuw overleden muzikant werd ook in deze streken bekend door zijn samenwerking met Peter Gabriël. Het blijft echter niet bij netjes in die traditie stappen, maar Pende en Leah Zawose geven, met respect voor de traditie, ook een eigen draai aan de muziek. Ze combineren Westerse invloeden en mogelijkheden met de traditie. Oli Barton-Wood die werkte met onder andere Nilufer Yanya en Tom Excell, de leidsman van het recent op Noorderzon in Groningen uitblinkende Nubiyan Twist, hielpen om de productie en de songwriting te perfectioneren. Aloude traditionele nummers kregen subtiele elektronische aanvulling.
De show was een feest van zang, dans en muziek, niet alleen op de bühne, maar de hele zaal was welkom om mee te zingen en te dansen. Dat was ook de eerste boodschap van Pendo Zawose aan haar publiek. Voel je niet buitengesloten, maar enjoy. De show zelf begon met een krachtig A Capella intro, waarna het instrumentale ‘Muheme’ volgde met sterk percussie werk. Het was de aanloop naar een heerlijk optreden. ‘Kuseka’ was een prachtig song met mooi tweestemmige zang en een hoofdrol voor de Marimba. Vlot en bezwerend was dit een eerste lekker swingend hoogtepunt. Even catchy was ‘Duniya Hii’, waarvoor beide frontvrouwen een kleine vingerpiano bespeelden, terwijl hun twee begeleiders op toetsen en drums langzaam het tempo opvoerde voor een bezwerende song. Mooi tempowisselingen en veel energie kenmerken ‘Mapendo’. Nu en dan kregen de nummers een korte toelichting, hoewel de gesprekken met het publiek vaker een oproep tot participatie waren. ‘Sauti A Mama’ was een lied voor all moeders. Een sterke song die ook nu die mooie combinatie was van die prachtige stemmen. Als de stemming er nog niet in zat, dan hielp het opzwepende ‘Fahari Yetu’ de laatste twijfelaars wel over de streep. Voor dit nummer bespeelden Pendo en Leah Zawose de grote vinger piano. Een intrigerend muziek instrument in beide uitvoeringen. Het rustig swingende ‘Maisha’ won steeds meer aan vaart en werd mooier en mooier. ‘Asante Sana’, was een eerbetoon aan vader en opa. Pendo Zawose vertelde hoe ze dit nummer had geleerd van haar vader. Het begon bedaard. Het werd uitgevoerd met percussie van alleen beide dames, die de begeleiding even rust gunden, en een meezingend Explore the North publiek. Daarna was het tijd om volledig te swingen en te zingen met opzwepende en heerlijke ‘Chidodo’ en het rustig op gang komende ‘Kusekala Kwa Nyunga’ dat steeds meer het tempo er in heeft en met een wat sketch achtige dansroutine, maar wat een heerlijke muziek. The Zawose Queens regeerden over Explore The North.