Loading...
Interviews 2014

The Mudbirds brengen niet de geijkte blues

OUDE BILDTZIJL/GIETEN – De Friese inbreng voor de Hondsrug Blues dit jaar bestaat uit The Mudbirds. Overbuurmannen Rene Tweehuysen en Alan Laws kwamen als import Friezen tegenover elkaar te wonen. Al snel bleek bij beiden een diepgewortelde liefde voor muziek en vooral de Blues. Het duurde nog twee jaar voor de gemaakte afspraak om eens samen te gaan spelen gestalte werd gedaan, maar daarna wilden beide ook niets anders meer en was The Mudbirds een feit. De formatie staat voor drie dagen Hondsrug Blues. “Stuwende blues ritmes”, beloofd Rene Tweehuysen aan de bezoekers.

“Het begint allemaal bij de jazz platen die mijn vader speelde”, vertelt Tweehuysen. Dat was toch een bron van inspiratie. Ik had ook nog twee broers waarvan de één saxofoon speelde en de andere gitaar. Dat heb ik allemaal meegekregen. Vanaf mijn 18de ben ik gitaar gaan spelen. Aanvankelijk vooral de elektrische gitaar en af en toe akoestisch. Ik was heel actief in de Utrechtse muziekscene en speelde in een aantal new wave bandjes. De blues bleef echter steeds de basis waarna k terug keerde.”
De liefde voor de gitaar en de muziek bleef, maar en jaar of 10 geleden kwamen de Dobro en de Slide gitaar in beeld bij Rene Tweehuysen. “Ik kwam in contact via een vriend met de Britse folk en de Americana. De lapstyle sprak me erg aan. Later kwam daar de bluegrass bij. Ik speelde in een aantal bands en legde me toe op de dobro en de slyde. In Friesland waren een aantal bands die ook in de richting speelden die mij aansprak. In Oude Bildtzijl had ik Alan Laws als overbuurman. Al gauw ontdekten we een gemeenschappelijke liefde voor muziek. Hij speelde mondharmonica en gitaar en zingt daarbij We spraken af om ook eens samen te gaan spelen, maar door drukte bleef dat er een beetje bij. Uiteindelijk na zo’n twee jaar kwam dat er toch van. Hij hield ook erg van de blues en daaruit is The Mudbirds ontstaan.”
The Mudbirds brachten de prima ontvangen CD ‘Slick Blues’ uit. “Je merkt dan toch dat het erg handig is dat Engels de moedertaal is van Alan. Hij is weliswaar al zo’n twintig jaar in Nederland, maar corrigeert toch de teksten en de zang. Op de plaat staan een aantal eigen nummers en een aantal met een flink Mudbirds sausje overgoten traditionals die we hebben bewerkt. Dat album verscheen een aantal jaren geleden, maar we hopen eind dit jaar een nieuw Mudbirds album te laten verschijnen. We zijn nu bezig met een aantal proefopnames voor de de nieuwe cd. We willen het eerlijk gaan opnemen. Het moet klinken zoals we live ook klinken. De Dobro met de mondharmonica is niet een voor de handliggende combinatie, maar het past wel erg mooi bij elkaar”.

Naast muzikant is Rene Tweehuysen ook schilder en tekenaar of eigenlijk is het andersom. In de jaren ’80 stond ik voor de keuze of de kunst in voor mijn beroep of de muziek. Ik heb toen gekozen voor de kunst en verdien met veel plezier mijn geld als schilder en tekenaar, maar naast de schildersezel staat altijd wel een gitaar en die komt ook elke dag wel in handen. Schilderen en muziek zijn voor mij onlosmakelijk verbonden. Met muziek kun je ook weer beelden creëren en sferen oproepen. Muziek en beeld versterkt elkaar.”

Op Hondsrug Blues zal The Mudbirds elke dag een optreden verzorgen. “We gaan onder andere een aantal nummers van onze nieuwe CD spelen. Het zijn nummers in een stuwend blues ritme. We gaan af van de traditionele paden met aparte ritmes en onverwachte overgangen. Wat ook anders is zijn de decibellen. Vaak verwacht een bluesfestivalganger toch een flink volume, maar het liefst spelen wij toch akoestisch, dus dat zal van beide kanten even aftasten worden.”

In 2012 bewees The Mudbirds hun potentie. Met de winst in de Dutch Blues Challenge werd de formatie afgevaardigd naar de International Blues Challenge in Memphis, USA. “Dat was een fantastische ervaring en geweldig om mee te maken.” Goed genoeg voor Memphis is dat ook goed genoeg voor Gieten. De Nederlandse blues klinkt vaak het lekkerst in Drenthe en daar horen The Mudbirds zeker bij.