Loading...
Interviews 2016

The Happy Mess: “Portugal is meer dan Fado”

GRONINGEN – Portugal is dit jaar het land wat extra in de aandacht staat tijdens Eurosonic. Het land heeft muzikaal veel meer te bieden als de Fado, stelt The Happy Mess, één van de bands die vanuit het Siberisch schiereiland de weg naar Groningen heeft gevonden. Zelf is The Happy Mess hier een voorbeeld van. In de aanbeveling omschrijft Eurosonic de band als: “een eclectisch project van een veelzijdige indie band” en “een meer speelse en experimentele groep. Ze dienen emotionele songs op die van pop naar rock gaan en hun folky en elektronische momenten hebben.” Veel redenen dus om met het Portugeze gezelschap een woordje te wisselen. The Happy Mess speelt op 13 januari in Vrijdag.

The Happy Mess zijn zanger en gitarist Miguel Ribeiro, Joana Duarte die zingt en de Synths onder haar hoede heeft, João Pascoal die de Baixo en Synths speelt, Hugo Azevedo die drumt, Vitor Teixeira op gitaar en tenslotte Afonso Carvalho op Pianos en Synths. Een heel gezelschap dat een geheel eigen kijk heeft op muziek. “Het is altijd een goed idee om de wereld een plaats vol liefde te maken. Voor ons betekend muziek liefde en dat delen we graag. Muziek is voor ieder van ons een soort van ‘ziekte’ en tegelijkertijd onvoorwaardelijke liefde. Het gaat er om dat we liedjes willen schrijven die ons blij maken en dat we anderen van veel verschillende plaatsen en leeftijden met die blijheid kunnen besmetten.”

In hun muziek versmelt The Happy Mess verschillende stijlen en invloeden. “We hebben liedjes die mensen makkelijk meezingen en goed in het gehoor liggen, maar tegelijkertijd ondoorzichtig zijn en een zware atmosfeer oproepen. Onze liedjes zijn niet doorsnee. Zo doen we dat en we voelen niet de noodzaak om onze muziek in regels of een taal of een genre te proppen. Sommige mensen beschouwen ons meer Indie, anderen meer Rock. We componeren ook niet volgens een vast proces. Dat gaat op veel verschillende manieren zonder een vaststaand proces en we staan altijd open voor nieuwe manieren om liedjes te schrijven. Vaak komt Miquel met een idee of liedje waar we dan verder aan werken of is er iemand anders in de band met een ingeving. De laatste tijd gaan we ook vaak samen er voor zitten om te componeren. Soms zoeken we dan artistieke plekken op en dat blijkt een goede manier om nieuwe ideeën te ontwikkelen en zo verse liedjes te creëren. Onze thema’s liggen dicht tegen de onderwerpen die je vaak in de pop aantreft. Liefde of juist de teleurstelling in liefde, frustratie enzovoort, maar daarnaast gaat een steeds belangrijkere rol spelen in ons werk liedjes over nonconformisme, verontwaardiging, sociaal bewustheid en politiek.”

Recent verscheen het album ‘Half Fiction’, het tweede album alweer van The Happy Mess en een in het oog lopend album. “Rui Maia bekend van Mirror People en X-Wife en een vriend van ons die een geweldige muzikant is en een uitstekende producer hebben we gevraagd om ‘Half Fiction’ onder zijn hoede te nemen. We wisten vanaf het begin dat we een mix wilden va akoestisch en electronisch. We wilden ook een stap bij pop vandaan doen en iets meer wat visceraal, diepgewortelder, klonk in de liedjes op die plaat. We waren erg blij met hoe het klonk en dat heeft de weggeëffend voor een nieuw album waar we aan werken.”

The Happy Mess staan bekend om hun live optredens. Het zijn evenementen vol met energie, show en er wordt een echt feest van gemaakt. “We gaan voor vreugde op het podium”, klinkt het beslist. “Voor liefde, voor muziek, voor emoties, voor het publiek, voor het leven, voor elk leven, voor vrijheid, voor gelijkheid en om dit allemaal met elkaar op het podium te vieren.” In dat kader ziet de band Eurosonic ook als een geweldige mogelijkheid. “Het is de eerste keer dat we in Nederland optreden. We zijn super gemotiveerd om onze energie op het podium te delen met iedereen. Het is een geweldige mogelijkheid om onze muziek te presenteren aan een veel groter publiek dan wat we tot nu toe hadden. Een geweldige kans”, benadrukt The Happy Mess.

In dat kader is The Happy Mess ook erg blij met de positie die Portugal dit jaar inneemt op Eurosonic. “Portugal is het land waar het vergrootglas op ligt voor Eurosonic 2017 en dat is absoluut terecht. In de laatste twee of drie jaar kent ons land een enorme opleving van creativiteit en vitaliteit. Er zijn letterlijk duizenden bands opgestaan die in verschillende talen optreden. Er zijn heel veel albums verschenen,vaak door de muzikant zelf uitgeven en er waren enorm veel geweldige live concerten. Portugal is veel meer dan Fado alleen deze dagen. Er is een frisse wind van pop, indie, hip-hop, electronische muziek en rock. Voor ons is het geweldig om deel uit te maken van deze scene. Het is het bewijs dat muziek, kunst en inspiratie geen grenzen kennen.”