Loading...
Interviews 2016

The Chikitas: ‘Wij zijn blij of playing at Eurosonic’

Foto: Joseph Carlucci

GENEVE – Wie energie zoekt op Eurosonic moet zeker de naam van The Chikitas noteren. Het rockduo uit Zwitserland brengt namelijk muziek op volle kracht en met nog meer inzet. Saskia Fuertes en Lynn Maring kijken uit naar hun eerste optreden in Nederland bij deze Europese showcase. ‘Wij zijn blij of playing at Eurosonic’ blijkt Lynn Maring al wat Nederlands te leren als we haar spreken in Geneve op de rand van 2015 en 2016. Het duo staat op 15 januari in Huize Maas in Groningen.

“Ik verwacht zelf dat Nederland de meest verbazingwekkende en rockende plek ter wereld is”, legt Lynn Maring de lat hoog voor ons land. “We kijken er erg uit en zijn blij te mogen optreden tijdens Eurosonic. We hopen veel nieuwe vrienden te maken en veel nieuwe fans te krijgen.” Maring heeft direct ook een waarschuwing voor de bezoekers van Eurosonic. “Het vraagt een inzet van 110 procent om een The Chikitas concert te bezoeken, naar het is het waard.” Dat is dan natuurlijk ook weer een aanbeveling.

De chemie tussen beide dames was er direct. Op het moment dat beide een instrument oppakken komt de energie vrij. Het resulteert in een vrolijke en stevige rock sound met invloeden van pop en punk: “een goede adrenalinekick: de harde rock-anthems van The Chikitas zijn bewapend met vlijmscherpe noisegitaren. The Chikitas pure stootkracht, rake hooks en nonchalante attitude doen vervolgens de rest’, introduceert Eurosonic de Zwitsers. “We luisteren naar allerlei soorten muziek, maar rockmuziek blijft toch wel onze favoriet. Ik denk dat we mensen toch wat bang maken en daarom vaak het label punk krijgen opgeplakt. Wat je ook voor muziek maakt, de wetten van de industrie zijn zo dat je altijd wel in een genre wordt geduwt, dus daar trekken we ons maar weinig van aan. Zelf ben ik opgehouden me hier iets van aan te trekken toen ik een aantal mensen hoorde vertellen dat Rage Against the Machine crap waren. Ik dacht bij mezelf als je Rage Against the Machine kan haten, dan is alles haatbaar.”

Een opvatting die zich weerspiegeld in het laatste album van The Chikitas ‘Distoris Clitortion’. Een album dat ook compromisloos is gemaakt. “Ons plan is altijd hetzelfde. We maken de muziek die we graag willen maken en dan zien we wel wat er gebeurt. Dat was zo bij ‘Distoris Clitortion’ en ook bij ons nieuwe album dat we in 2016 willen uitbrengen. Ook in het schrijven van de liedjes zie je dat terug. We gaan samen jammen tot we beide opgetogen raken over een sound of een riff. We gaan dan als band zo’n idee muzikaal uitwerken. Ik krijg dan vaak al wat beelden bij de muziek over een verhaal of een thema voor zo’n liedje. Ik schrijf dan aan de hand daarvan later een tekst bij het liedje.”

Belangrijke inspiratiebronnen zijn daarbij de vader van Lynn Maring en de stad waar ze wonen. “Mijn vader speelde altijd op zijn bluesgitaar toen ik nog een kind was. Ik wist eigenlijk altijd al zeker dat ik ook gitaar wilde spelen. Mijn familie heeft dat altijd gestimuleerd. Geneve is ook een inspirerende stad. Als artiest is het een ontzettend moeilijke plaats om te wonen. Het leven is er enorm duur en er zijn weinig oefenruimtes, maar er wonen wel heel veel goede muzikanten. Er zijn veel goede bands. Iedereen heeft wel een baan nodig naast de muziek om zijn huur te kunnen betalen en eten te kunnen kopen. Wij ook!”

Wellicht dat een overtuigende show op Eurosonic/Noorderslag er voor kan zorgen dat The Chikitas gewoon altijd met de muziek bezig kunnen zijn en al die energie in hun liedjes en shows kunnen stoppen. Lynn Maring en Saskia Fuertes vormen in ieder geval een zeer interessante deelnemer aan het muziekfestijn.