Loading...
Interviews 2014

The Bud Spencer Rock Explosion doet niet moeilijk

DOKKUM – In korte tijd verzorgde de Bud Spencer Rock Explosion twee zeer geslaagde optreden in het Noorden. Eerst deelden ze het podium met de Amerikaanse Rockformatie Lawless Hearts in De Sluys in Munnekezijl en bij de Battle of the Bands was de Twentse formatie het voorprogramma en de afsluiting van een avond vol muziek. Niet moeilijk denken en vooral niet moeilijk doen is het motto van de driemansformatie. Op 18 oktober keren ze terug naar Dokkum, maar niet als voorafje of als dessert, maar als stevig en bijzonder smakelijk hoofdgerecht op de Night of Rock als ook de Amerikaanse rockformaties Lord Bishops Rocks en Pimpin’Horus zullen optreden.

“De gedachte achter Bud Spencer Rock Explosion is: ‘Do what you wanna do’. Niet te moeilijk denken en vooral niet te moeilijk doen”, lacht gitarist en zanger Jordy Duitscher. “Ons doel is gewoon lekker spelen en optreden. Op het podium staan is leuk. Leuker dan in de repetitieruimte rondhangen. Vandaar dat we in ons korte bestaan meer optredens hebben gedaan dan repetities.” De formatie bestaat naast Duitscher uit drummer Carlo van Bijsterveldt en Arthur Kamst op basgitaar en zang. “Arthur en ik kennen elkaar al 18 jaar of langer. We hebben ook altijd met elkaar in een band gezeten. Dus dat is al een stevige basis. Vorig jaar op het einde van de zomer had ik een aanbod om te komen spelen in Tsjechië. Ik had alleen geen band op dat moment. Dus samen met Arthur ben ik opzoek gegaan naar een drummer. Carlo had al vaker met Arthur samen gespeeld, dus die werd gevraagd en het leek m wel leuk om in een paar weken tijd wat nummers erin te krijgen en dan gewoon een weekendje naar Tsjechië te gaan. Tijdens onze eerste samenkomst bleek het wel heel erg goed te klikken met ons drieën. Op persoonlijk vlak en muzikaal vlak! Tsjechië is helaas nooit doorgegaan, maar de basis voor deze band was geboren.”

Rock staat in de naam van de band, maar als een goed opgebouwde Lasagna, biedt de formatie veel meer. “Onze muzikale invloeden verschillen per bandlid heel erg”, aldus Duitscher. “Carlo komt uit de punkrock wereld, Arthur uit de Neil Young en 70’s-achtige scene en ik heb een Southern- en garagerock achtergrond. Aangezien Arthur en ik al zo lang samen muziek maken, hebben we een enorme berg met eigen nummers die we nu kunnen gebruiken om op te starten. Verder zijn we uiteraard ook nieuwe nummers aan het schrijven, maar dat gaat pas als je aan het optreden bent en steeds onderweg bent. Dan maak je de dingen mee die het waard zijn om over te schrijven. Echte diepe sappige lovesongs zijn niet aan ons besteed. Liever schrijven we nummers over smerige lasagna, wodka feestjes en kleine dorpjes in Tennessee die niemand kent. Momenteel vullen we de set aan met covers van wat bevriende bands. Echte bekende covers houden we niet zo van. Maar we zijn hard aan het werk om 100% eigen nummers te spelen. Mensen kunnen het erg waarderen dat we best heel veel verschillende soorten nummers hebben. Niet alleen maar dezelfde 3 akkoorden rocknummers. Maar ook 3 akkoorden countryachtige misbaksels, zelfs een 3 akkoorden wals. Ook krijgen we veel positieve opmerkingen dat alle solo’s op bas gespeeld worden , in plaats van op gitaar. Dat maakt het ook net weer even anders. Deze zomer gaan we bij een bevriende band in Engeland een EP opnemen. Gewoon om iets in handen te hebben. Er komt ook vast wel een keer een cd, maar daar zijn we nog niet echt mee bezig.
Jordy Duitscher heeft naast zijn werk als ‘singer of a rock ’n roll band’ ook nog een boekingsbureau waarmee hij meestal buitenlandse formaties in Nederland, België en Duitsland boekt. “Mijn werk is perfect te combineren met spelen in een band. Tegenwoordig wel in ieder geval. Voorheen was ik te vaak op tour en dan gaat het wat moeilijker worden. Nu richt ik me bijna alleen maar op het boeken van tours, dus heb ik veel meer tijd over om met de band te spelen. Uiteraard helpt het voor ons enorm dat ik veel contacten heb in het live muziek wereldje. Optredens regelen is dan ook geen probleem voor ons. Ik zie dingen bij andere bands die wel of niet werken. Dat neem ik dan zelf mee naar Bud Spencer. We leren van andermans fouten!”

Bud Spencer Rock Explosion kreeg vooral bekendheid in het voorprogramma van Fiddler’s Green. Met deze band, die dit jaar Lowlands staat, werd verschillende keren opgetreden onder andere in Tivoli. Een ander avontuur staat ook voor de deur nu dankzij optredens samen met een andere formatie. “De Engelse meidenband “JOANovARC” gaat volgend jaar vier weken naar de Verenigde Staten. We hebben dit jaar met ze samen gespeeld en dat ging zo lekker samen dat ze ons gevraagd hebben om in ieder geval een week met ze mee te gaan. Dat slaan we uiteraard niet af.”

Blijft de vraag: Bud Spencer? Waarom noemt een formatie zich naar een Italiaanse Spaghetti Western ster met zijn gloriedagen op het moment dat Duitscher, Kamst en Van Bijsterveldt nog als kleine jochies droomden over hun eerste singeltje die ze van hun zakgeld wilden kopen. “Afgezien van het feit dat het een cult held is natuurlijk, heeft hij voor ons niet zo veel betekenis. Carlo wilde graag iets met die naam doen en dan is de verbastering van John Spencer Blues Explosion snel gemaakt naar Bud Spencer Rock Explosion. Marketing technisch gezien is de naam ook erg interessant. Slogans als “Explosive Rock n Roll that will punch you in the face like a bad action movie…”zijn erg snel bedacht en erg passend. Onze posters zijn ook ontworpen in de Bud Spencer stijl. Verder blijft de naam lekker hangen bij programmeurs. We zijn nu al een paar keer geboekt puur en alleen op basis van de naam”, besluit Duitscher.