Loading...
Interviews 2018

St. Maane maakt het donker en poëtisch

MEPPEL – De Popronde dendert voort en de reguliere dagen met optredens in een stad zullen eindigen op 18 november in Meppel, met dan alleen nog de slotdag in Amsterdam. Een van de artiesten die zich dan nog even lekker in de kijker wil spelen is Birgit De Priester van St. Maane. De Popronde omschrijft haar werk als donker en poëtisch. In ’t Plein in Meppel is er tijd en ruimte om dit te beoordelen. Thuis in Rotterdam maakt de zangeres ook ruimte en tijd maar dan om in te gaan op haar muziek, haar Deense avonturen en het verschil tussen bandlid of solo artiest zijn.

Niks zegt thuis als een vers kop thee en dus kijkt Birgit de Priester eerst terug naar haar muzikale afkomst, terwijl ze haar kop thee roert. “Ik ben opgegroeid in een huis waar er niet uitvoerend gemusiceerd werd, maar er wel altijd veel liefde voor muziek was. Ik kan me goed herinneren dat ik als kind ’s avonds in bed lag, en de klanken van Tom Waits door de vloer heen hoorde. Mijn vader zat dan in het midden van de woonkamer op zijn stoel met de ogen dicht daarvan te genieten. Ik kan nog altijd goed met mijn ouders over muziek praten, samen nieuwe muziek luisteren of naar concerten gaan, ik geniet daar erg van en voel me altijd gesteund door ze mijn muzikale ambities na te jagen. Ik heb niet het gevoel er ooit echt voor gekozen te hebben om artiest te worden, het is zo gegroeid. Er is altijd al een sterke drang voor creëren geweest bij me en daaruit is het ontstaan.”

Genre gewijs zit St. Maane in de immer aan populariteit winnende folk-noir. “Ik ben geïnspireerd door folk-noir, het narratieve aspect met de donkere poëzie spreekt me aan. Een soort bezinning van het leven. Als een goede film. Ik vind inspiratie voor mijn liedjes met name uit andere bestaande creaties, zoals muziek, film, poëzie. De laatste tijd luister ik bijvoorbeeld veel naar Nick Cave’s – Push the Sky Away, The Velvet Underground en verschillende 80’s avant-garde synthpop. In een werk kan ik een soort haakje vinden waar ik dan zelf mee aan de slag wil.”

Wie de loopbaan van Birgit de Priester uitpluist komt een intrigerende connectie met Denemarken tegen. In het Scandinavische land studeerde ze zowel songwriting, maar werkte er ook als docente. We vragen haar wat het inkijkje in die andere samenleving heeft opgeleverd. “Een paar jaar geleden ben ik voor het eerst naar Denemarken gegaan om een nieuw perspectief te krijgen, zowel creatief als persoonlijk”, vertelt De Priester. “Muzikaal heb ik daardoor destijds ook een omslag gemaakt. Ik durfde meer te experimenteren. Ik denk dat dat kwam doordat ik alles wat ik kende even achter me liet, en het voelde alsof er een soort schone lei was. Dat in combinatie met de vele ontmoetingen met overige makers die ook zichzelf aan het definiëren zijn, zorgde voor een inspirerende tijd voor me, waar ik heb geleerd mijzelf te definiëren en op mijzelf te durven inzetten. Denemarken heeft ruimte om zich heen, er is plek om schone lucht in te ademen en tot jezelf te komen. Mijn vriend is Deens dus ik kom er gelukkig nog zeer regelmatig.”

Die bezoeken aan Denemarken waren voor familiebezoek maar ook om aan de Engelsholm Højskole – School of Arts, de school waar ze zelf ook gestudeerd heeft, te doceren in songwriting, zang en muziektheorie. Ook in Nederland trekt Birgit de Priester regelmatig het artiesten kostuum uit en haar leraren kloffie aan om haar kennis door te geven. “Ik probeer mijn leerlingen vooral te begeleiden in hun werk naar wat eigen is, en ze tools mee te geven waarmee ze verder kunnen. Om het schrijfproces te kunnen benaderen van verschillende invalshoeken, in plaats van steeds hetzelfde liedje te schrijven in een ander jasje”, geeft ze kort en bondig goed advies.

Naast St Maane speel Birgit de Priester ook in de band Laplander. We gaan in op hoe ze dat ervaart, bandlid of kapitein op haar eigen schip. “Klopt, naast St. Maane speel ik bas in de band Laplander, waar ik dus een heel andere functie heb dan met mijn eigen muziek. Waar ik met St. Maane de maker ben, de aansturende rol heb en ik bezig kan zijn met het hele plaatje erom heen, hoef ik bij Laplander de kar niet te trekken en heb ik een meer uitvoerende rol. Die afwisseling vind ik fijn. We zijn ook alle vier hele goede vrienden, wat het altijd een feestje maakt.”
De regen tikt op het raam in een poging om de dag donker en poëtisch te maken. Eigenlijk is het gewoon nat en guur in Rotterdam. Toch blijkt de plek belangrijk voor de artiest als bron van inspiratie. “Rotterdam is zeker een inspirerende plek voor me. Het vreemde karakter van de stad vanwege de historie, het opbloeiende, werkende karakter inspireert me. Het voelt als een stad met mogelijkheden met een drang tot groei en ontwikkeling. Het veranderlijke gezicht en de architectuur vind ik inspirerend.”

De aankondiging voor een eerste St. Maane album is gedaan. Werk in progressie deze eersteling. “Zo ver ben ik nog niet dat het klaar is, maar ik kijk er ontzettend naar uit. Ik ben nog volop bezig met mijn debuut vormgeven en geniet erg van het proces. Ik heb een steeds duidelijker beeld van hoe het moet gaan worden, alsof de verschillende muzikale kanten van me steeds meer een gesprek met elkaar aan gaan. Daar ben ik heel blij mee.” Van de plaat naar het podium dan. “Live spelen is iets prachtigs wanneer je voor het juiste publiek staat”, vertelt St. Maane. “En daarmee bedoel ik mensen die mijn muziek kunnen waarderen. Ik begrijp heel goed dat mijn muziek niet voor iedereen is, en daar ben ik eigenlijk ook juist trots op. Mijn doel is om mijn publiek te vinden, en zo hopelijk iets te kunnen betekenen of geven aan de luisteraar, zoals ik zelf als luisteraar ook ontzettend veel heb aan de muziek waar ik een band mee heb.” Tot slot nog even de Popronde aanstippen. “Ik ben zowel in solo-, duo- als triobezetting geboekt, uiteraard sta ik het liefst met mijn bandgenoten op het podium. Op het podium kun je beats gespeeld vanaf een cassettebandje, desolate poëtische teksten, warme synthpartijen, verhalende gitaarlijnen, en hier en daar wat moves kunt verwachten. Ik heb als doel bij de Popronde om mijn bereik te vergroten.” Wie St. Maane wil helpen met het bereiken van haar doel, kan haar nog op diverse Popronde Podia vinden, waaronder dus op 18 november in Meppel in ’t Plein.