Loading...
Interviews 2017

Siv Jacobsen brengt mooie luisterliedjes naar Explore The North

LEEUWARDEN – Siv Jacobsen is één van de headliners op het Explore The North Festival in Leeuwarden. De Noorse artieste is de laatste jaren in snel tempo opgeklommen in de vaart der volkeren. Terecht, want ze maakt fantastische luistermuziek, met haar erg sterke liedjes met die duidelijk Scandinavische inslag. Siv Jacobsen is geen vreemde in Nederland. We treffen haar dan ook in Groningen waar ze de eerste toerdag heeft in het voorprogramma van Nick Mulvey. Het podium van De Oosterpoort is toch iets anders dan de kleine huiskamer waar ze nog niet zo lang geleden in Groningen stond in het kader van een toer samen met Jesse Hanson georganiseerd door Wishfulmusic. Siv Jacobsen heeft duidelijk stappen gemaakt, maar wat gebleven is, is de prachtige muziek die deze artieste maakt.

Nick Mulvey is net klaar met zijn optreden en Siv Jacobsen is druk met de merch verkoop “Ik ben zo vereerd dat ik met Nick Mulvey mag toeren”, jubelt Jacobsen. “Ik heb hem vandaag voor het eerst in levendelijve ontmoet. Ik kan nog niet zeggen dat we samenwerken dus, maar hij en zijn band en crew zijn zo vriendelijk en briljante musici.” De afspraak wordt gemaakt om later even verder te kletsen als er meer rust is. Als dat moment is gekomen gaan we terug in de tijd. “Ik ben als klein kind gaan zingen in een koor. Mijn ouders hebben me in die tijd ook heel erg aangemoedigd om te luisteren naar veel verschillende soorten muziek. Het was heel natuurlijk dat ik vandaar een rechte weg ben afgegaan naar een bestaan als professioneel muzikant. Het is geweldig om het podium op te gaan en mijn muziek te delen met anderen. Wat een super gevoel geeft dat.”

De muziek van Siv Jacobsen, vaak van het label folk voorzien is melancholisch, vol Noorse invloeden en verstilt. Een sferische singersongwriter. “Ik maak de muziek die ik maak”, legt ze uit. “ik denk niet na over welk genre het moet zijn, welk hokje het moet passen. Folk is gewoon een sticker die er op is geplakt door de muziekindustrie. Ik doe niet mijn best om mijn muziek daar aan te laten voldoen.” Het is wat het is bi Siv Jacobsen en dat is prachtig, zoals blijkt op haar eerste album ‘The Nordic Mellow’. Het is de opvolgers van twee EP’s die Jacobsen uitbracht The Lingering in 2015 en ‘For Those I Used To Know’ uit 2013. ‘The Nordic Mellow’ heeft als thema verlaten. Het is Siv Jacobsen haar manier om afscheid te nemen van mensen en plaatsen die ze voor nu of voor altijd achter zich laat. Het album is prachtig met lyrische commentaren ontvangen en lijkt de springplank voor een doorbraak naar een groter publiek.

Siv Jacobsen groeide op in Asker in Noorwegen, maar haar muzikale pad voerde haar over de Atlantische Oceaan naar het prestigueuze Berklee College of Music in Boston, MA waar ze muziek studeerde. “Ik weet niet of dat een heel erg grote invloed is geweest op mijn muziek en hoe ik die vormgeef. Wel heeft die tijd me nog meer bewust gemaakt van mijn Noorse muzikale wortels en hoe onze traditionele tonaliteit voor mij een basis vormt”, concludeert Siv Jacobsen over haar Amerikaanse jaren, waarna we verder spreken over haar songwriting. “Als ik mijn liedjes schrijf heeft elk liedje eigenlijk zijn eigen herkomst. Elk liedjes wordt op zijn eigen manier geschreven. Ik ben er wel een voorstander van om er tijd voor uit te trekken. Gewoon een periode waar je gaat zitten en aan het werk gaat of je nu super veel inspiratie hebt of niet. Dat werk is voor mij waar ik de fundering leg voor mijn liedjes.”

Dan denkt ze even aan Oslo, haar huidige thuisstad. “Oslo is zo lievelijk. Het is een perfecte stad qua omvang en industrie. Iedereen is er aardig en vriendelijk. We zitten allemaal in hetzelfde team hebben we het gevoel zeg maar, dus is er een sterke gemeenschapszin en wil iedereen elkaar altijd wel helpen. Dat voelt warm en veilig en ik hou daar van.” Dan komt bij haar eedn vergelijking op. “Het Nederlandse publiek lijkt erg op het Noorse publiek. Het is stil en luistert met respect. Een Amerikaans publiek bijvoorbeeld is veel rumoeriger, maar vaak niet hinderlijk voor het optreden. Wat dat betreft is overal het publiek heel verschillend, maar kun je niet echt zeggen dat het op deze plek beter of slechter is dan op een andere plaats op deze wereld.”, besluit Siv Jacobsen.

De Noorse staat op 25 november in De Lutherse Kerk in Leeuwarden als overal in de stad culturele manifestaties, optredens en wat er nog meer mee verband houdt zijn.