Loading...
EurosonicInterviews 2020

Shoegaze formatie Uniforms: “De Flamenco is de soundtrack van ons leven”

JAÉN – Het Spaanse Uniforms trok veel aandacht met hun laatste album ‘Fantasia Moral’ dat dit najaar op de markt kwam. Een uitstekende plaat die Will Castellano, Annie Ruiz, Pan Castellano en Natalia Spingel de uitnodiging opleverde om hun zaak Europees te bepleiten tijdens Eurosonic. Het showcasefestival zet de band als volgt in de etalage: “De meest opwindende band van de nieuwe generatie in de Spaanse shoegazescene, Uniforms rekent groepen als Beach House, My Bloody Valentine en Cocteau Twins tot hun invloeden en bracht in september het verrukkelijke tweede album ‘Fantasía Moral’ uit. Met magnetische songs in zowel Engels als Spaans en trance-opwekkende sonische sferen levert het Andalusische shoegaze/dreampopkwartet een indringende en krachtige liveshow.” In de geest van deze digitale editie van Eurosonic pakken we de digitale trein naar Malága voor een gesprek met twee van de vier leden van de band. Will Castellano en Natalia Spingel staan op het digitale station te wachten om alles te vertellen over hun band. “Vergeef ons Engels”, klinkt het geheel ten onrechte, “maar we doen dit met heel veel liefde.”

We beginnen het gesprek bij het begin. Will Castellano laat voor een keer de dames niet voorgaan en springt er gelijk in en gaat terug naar het begin. “We zijn allemaal op een heel verschillende manier in aanraking gekomen met muziek, maar de verbindende factor is denk ik toch de Flamenco. Dat is voor ieder van ons de soundtrack van ons leven. Mensen uit Andalusië ademen muziek en ‘duende’, dat magische moment waarop zanger, danser of gitarist zo volledig opgaat in de muziek dat er iets ontstaat dat meer is dan de muziek, zang of dans op zichzelf, op elke straathoek. Onze muziek mag op het eerste gezicht heel ver bij deze traditionele muziek vandaan staan, maar het is onbewust hier toch door beïnvloed op een of andere manier.” Natalia Spingel verpersoonlijkt het dan even verder. “Het is nog maar een paar jaar geleden dat ik ineens vastbesloten was om in een band te gaan spelen. Het was helemaal nieuw voor mij het spelen van muziek en in een band zitten, dat ik dacht; ik moet hier zeker van zijn en het met veel passie aanpakken. Het begon als een doel in mijn verbeelding dat ik naast het luisteren naar muziek ook mijn eigen muziek kon gaan maken. Een paar jaar geleden werd dat werkelijkheid. Pan, onze drumster en ik, die gitaar speel begonnen naar de oefenruimte te gaan van Will, die een goede vriend van ons was. We leenden die ruimte en hingen daar wat rond en maakten letterlijk lawaai. Dat is eigenlijk hoe Uniforms is begonnen.” Inmiddels is Will toegetreden als bassist en maakt zangeres Annie Ruiz de formatie compleet.

Van lawaai naar uitstekend ontvangen albums en tal van mooie festivals en nu dus Eurosonic. Daar ligt nog wel enige ruimte tussen. Spingel gaat hier dieper op in. “Ik denk dat het voor ons altijd om de melodie en de sound heeft gedraaid. Ik erken dat de tekst en dat soort dingen ook van belang zijn, maar voor mij kan dat niet vergeleken worden met wat de muziek voor suggestie kan oproepen of hoe het je gevoel kan beïnvloeden met sounds, noten, ritme, soul… Ik hou er van hoe liedjes door ons worden geschreven, want dat is elke keer weer compleet anders. In de eerste plaats hangt het er vanaf wie het liedje schrijft. Voor Annie is het een welhaast een mechanisch proces. Ze heeft al zo ontzettend veel liedjes geschreven. Als Will of ik wat willen schrijven moeten we vaak vooraf bedenken waar we het over willen hebben en nadien heeft het wat tijd nodig om te rijpen, zodat we de juiste woorden kunnen vinden. Het is ook helemaal niet nodig om veel van ons te begrijpen hoor”, lacht zo, “zo ver hoef je helemaal niet te gaan. Je kunt uit onze muziek halen wat je er zelf uit wilt halen, zolang je er maar van geniet en er iets uit haalt wat jou aanspreekt.”

Het album ‘Fantasia Moral’ kwam met lovende kritieken deze herfst uit. Het is opvolger van ‘Polara’ dat in 2018 als debuutalbum de band neerzette met hun droompop en shoegaze als genre stempels. “In vergelijking met het opnemen van ‘Polara’ hadden we voor het opnemen van ‘Fantasia Moral’ veel meer de tijd om van te voren alles te kunnen uitstippelen en plannen. We hadden het geluk dat we de plaat konden opnemen waar we dat graag wilden doen en met de mensen die we er graag bij wilden betrekken. Ik denk dat het duidelijk is als je luistert dat we muzikaal enorm zijn gegroeid gedurende deze reis. ‘Fantasia Moral’ is geboren uit de noodzaak om zaken op onze manier te kunnen doen.”

We sluiten af met optreden en in het verlengde daarvan Eurosonic en de bijdrage van Uniforms voor het festival. Will Castellano heeft intens zitten luisteren en dit onderwerp pikt hij weer op. “Als je het hebt over optreden is “delen” het sleutelwoord. Er zijn mensen die al heel jong niets liever willen dan op de bühne staan op wat voor manier dan ook en pretenderen iemand te zijn die ze niet zijn en voor zichzelf de illusie scheppen dat ze daar een enorm succes hebben. Voor ons draait het om de reactie van mensen, als je die tijdens een optreden kunt waarnemen en die zijn positief, dan is dat de grootste waardering die je kunt krijgen voor dat lange proces van liedjes schrijven en opnemen.” Spingel knikt instemmend en neemt Eurosonic onder de loep. “Het was voor ons groot nieuws dat we waren geselecteerd en een enorme uitdaging om een live video op te nemen. De verwachtgingen zijn hoog. Ik denk, als ik eerlijk ben, dat we een band zijn die buiten Spanje misschien nog wel meer aandacht kan krijgen als in eigen land. Je weet nooit wat er allemaal uit kan komen, maar als het straks weer kan zouden we graag door Europa een toer doen. Dat klinkt in ieder geval al enorm cool”, lacht ze. “Ik denk dat we met onze showcase bij ons publiek een door onze sound best wel een WOW kunnen krijgen. Pas maar op”, lacht ze, “van onze muziek ga je zweven.” De showcase van Uniforms zal net als alle andere showcases worden gepubliceerd tijdens Eurosonic. Nadere informatie hierover is nog niet bekend.