Loading...
Interviews 2015

Sebastiaan Benjamin beleeft plezier aan optreden

GRONINGEN – De Groninger Songwriter Circle biedt met grote regelmaat aan liedjesschrijvers en artiesten een podium om hun werk uit te voeren. Vaak zijn het combinaties van ‘eigen’ artiesten met artiesten van buiten de stad. Op 12 september is zo’n avond vol verrassende muziek. De Groningse Robin Ijzerman treedt op, maar ook Sebastiaan Benjamin uit Dordrecht. Een mooie combinatie op voorhand in De Singelier in Groningen. Sebastiaan Benjamin heeft zijn eerste Noordelijke optreden. Een mooie primeur van deze talentvolle Dortenaar die ze in zijn omgeving allang in hun armen hebben gesloten.

Sebastiaan Benjamin is een laatbloeier. Niet het tienersterretje, maar volwassen muziek sinds hij nu een dik jaar optreedt onder zijn eigen naam en met eigen nummers. “Ik maak nu een jaar of twaalf muziek en heb in veel verschillende bandjes gespeeld. Het schrijven van liedjes is een manier om mijn gedachten te ordenen en dingen een plek te geven. In de loop der tijd hebben zich een aantal liedjes opgestapeld waar niet veel mee gebeurde. Na een lastige periode in mijn leven afgesloten te hebben vond ik de tijd rijp om ze aan de buitenwereld te laten horen. Ik kreeg veel positieve respons, dus vond ik het de moeite waard om door te zetten met dit repertoire”, verklaart de zanger zijn betrekkelijk late stap alleen op het podium.

“Een liedje van mij begint bij een melodie in mijn hoofd”, gaat hij dieper in op zijn liedjesschrijversschap. “Daar ontstaat een tekst bij die in eerste instantie kant nog wal raakt, maar geleidelijk meer vorm krijgt. Onbewust schrijf ik ergens naartoe en dan kom ik erachter welke betekenis het voor mij heeft.” Dat levert prachtige liedjes op. Geen treurige bedoening, maar wel vlotte liedjes met betekenis. In zijn werk blijkt duidelijk dat het ergens over gaat. Hij spiegelt zich dan ook wel aan Paul Simon en Neil Young. Voorbeelden: “Ik vind het altijd lastig te zeggen wat mij aanspreekt in een andere artiest. Ik vind iets wel of niet leuk, daarin ben ik vrij zwart-wit. Vaak is stemgeluid daarin van groot belang.” Zelf beschikt Sebastiaan Benjamin ook over een mooie zangstem die prima past bij zijn eigen werk.

Zijn stem is één van zijn sterke punten. Dat blijkt ook tijdens de optredens. “Ik heb in iets meer dan anderhalf jaar denk ik een kleine 70 keer opgetreden, met de grote zaal van Paradiso als voorlopig hoogtepunt. Dat had ik me in het begin niet voor kunnen stellen. Ik zal altijd liedjes blijven schrijven om eerder genoemde redenen. Zo lang ik er plezier aan beleef blijf ik optreden en we zullen zien wat de toekomst brengt.” Dat kan in De singelier bekeken en beluisterd gaan worden.”

Het wachten is nog op een album. Het debuut op dit vlak is er nog niet voor Sebastiaan Benjamin. Hij denkt er wel over na. “Een album gaat er een keer aankomen, maar niet meer dit jaar”, onthult de zanger. Eerst dan maar genieten van Sebastiaan Benjamin live.