Loading...
Interviews 2018

Samora: “Ik wil mensen vermaken en tevreden gezichten zien

GRONINGEN – In de video van ‘Stay’ de nieuwste single van Samora, veel geroemd als Nederlands nieuwste reggea sensatie, loopt de zangeres door een winters Nederlands bos. Haar adem zichtbaar in de kou. Een groter contrast met haar warme soulvolle reggeaklanken is haast niet mogelijk in deze prachtige video. Samora Souprayen woont dan wel in Bussum, maar haar wortels liggen in Suriname en haar inspiratie haalt ze uit haar geboortestreek. Samora komt er aan, komt snel. Haar nieuwe album staat op punt van uitkomen, maar eerst doet ze Groningen aan om met haar reggea ook Altersonic te verwarmen op 19 januari. In Bussum spreken we met Neerlands Reggea Hoop.

Reggea is populair in Nederland. Grote Jamaicaanse sterren trekken regelmatig naar ons land, maar ook veel Nederlandse bands laten zich beïnvloeden door deze stroming. Diverse festivals spelen daar natuurlijk een rol bij. “Ik heb er geen verklaring voor”, verklaart Samora als we haar vragen of zij hiervoor een oorzaak weet. “Ik was mij er niet van bewust dat reggae zo populair was in Nederland, totdat ik zelf shows deed en ik merkte dat het publiek ervan genoot.” Dan betrekt ze de vraag op zichzelf. “Wat mij in de reggae persoonlijk aanspreekt is de positieve boodschap die ik aan de mensen meegeef, de motivatie, maar tegelijkertijd zing ik alles vanuit mijn eigen ervaring.” Geen betere reden toch om juist dit genre als uitgangspunt te kiezen. “Als opkomende reggae talent is het hard werken, maar omdat ik dit zo graag wil ben ik gedreven en doe ik dit met plezier. Ik wist op een zeer jonge leeftijd al dat ik muzikant zou worden, van huis uit werd het gestimuleerd en wat de doorslag gegeven heeft is dat ik naar Nederland verhuisd ben om aan mijn muziekcarrière te werken.” Is Bussum, waar Samora neerstreek dan het reggea centrum van Nederland? Nee lacht de zangeres. “Bussum komt zelf niet terug in mijn muziek, de plek draagt bij aan de rust die ik kan nemen na een show of studiosessie, om mezelf goed op te laden voor een betere productiviteit.”

De roem snelt Samora vooruit. Een strake live band en prachtige geroemde liedjes waarin ze reggea weet te verbinden met invloeden uit de soul en R & B. Op aansprekende festivals als Kwakoe en de Zwarte Cross naast menig ander podium. Ze durft duidelijk ook uit de traditionele reggea te stappen en te experimenteren. De jonge zangeres gaat in op haar songwriting. “De nummers worden geschreven op basis van dagelijkse situaties die ik mee maak, ervaringen die ik opdoe, onder andere hoogte en dieptepunten, ups en downs. De onderwerpen worden bepaald aan de hand van het instrumentale stukje die ik op dat moment krijg. Het zijn de noten, de akkoorden en de instrumenten die op dat moment mij terug brengen naar een gebeurtenis, waardoor ik ga schrijven over een bepaald onderwerp.” Het levert zeer aansprekende liedjes op. Binnenkort zullen die ook in album vorm verkrijgbaar zijn. “Ik heb het opnemen van het album aangepakt door samen te werken met losse schakels, we hebben hierdoor een team kunnen opstellen die heeft kunnen focussen op een frisse sound van een reggae/ pop-cross over, swingende tracks en zomer gevoel.”

Daarnaast is de zangeres ook druk met zichzelf in de markt te zetten. De Grote Prijs van Nederland waarin ze ver reikt momenteel is één van die manieren, warop Samora haar bekendheid vergroot. “De Grote Prijs is belangrijk voor mij om gezien te kunnen worden, daarnaast zie ik het als een mogelijkheid om mijn muzikale netwerk te verbreedden. Mijn doel is om mensen niet alleen kennis te laten maken met Samora en de band, maar ook om ze te prikkelen om wat er nog komen zal.” In dat kader past ook mooi het optreden op Altersonic waar in de Drie Gezusters op 19 januari Samora haar showcase speelt en vast een feestje bouwt. Zomer in koud Groningen. “Dat klopt, de reden om deel te nemen aan zo’n showcase festival is om gehoord en gezien te kunnen worden en vooral om te netwerken met mensen die zouden kunnen meedragen aan het bereiken van meer succes.”

Dat bereiken doet Samora met vlammende live shows. Voor haar optredens krijgt ze veel krediet en ze wordt steeds meer gevraagd. Ook daar is de frelé zangeres met de grote podiumpersoonlijkheid mee bezig. “Zeker, na elke show denk ik aan verbetering, het kan steeds beter, dit geeft ons inspiratie en ideeën over hoe wij nieuwe shows kunnen aanpakken om een stempel achter te kunnen laten bij het publiek. Ik leer van iedereen, ik heb de neiging om na een show alleen te focussen op wat er mis is gegaan, ook al is dit maar 10 procent en van de bandleden heb ik geleerd om ook te kijken naar wat er goed ging, het andere 90 procent. Ik moet dus niet te hard zijn voor mezelf. Een optreden is waar ik mij thuis voel als muzikale artiest, ik kan al mijn inspanning in de studio met plezier uitdragen aan het publiek. Mijn drijfveer om op het podium te stappen is het publiek en de mensen die staan te wachten, te vermaken en om tevreden gezichten te zien.” Dat is ook precies wat je kan verwachten op Altersonic. Samora heeft er zin in. “We brengen op Altersonic een knallende show met interactie, liefde en passie voor muziek. Wij hopen het publiek te vermaken en het zou heel mooi zijn als wij enkele boekingen hieraan over kunnen houden.”