Loading...
Interviews 2023

Riot Grrrl vibe bij Teen Jesus and the Jean Teasers

CANBERRA – Het gesprek van de dag in Canberra gaat over een bekend restaurant dat aankondigt in het najaar te gaan sluiten, de sneeuwval, de ontwikkelingen in een verkrachtingszaak rondom een parlementariër en dat Teen Jesus and the Jean Teasers zich zullen presenteren aan het publiek met een showcase tijdens The Great Escape in het Britse Brighton dan van 10 tot en met 13 mei in de Britse kunstplek staart geprogrammeerd. Teen Jesus and the Jean Teasers is een Australische vierkoppige rockband uit Canberra. “ De band kanaliseert Riot Grrrl energie uit dat tijdperk met een draai naar 2023 en zijn de meest natuurlijke, onbeschaamde en verdomd sympathieke punkrockers die je zult ontmoeten. Hun singles ‘Miss Your Birthday’ en ‘AHHHH!’ uit 2021 hebben meer dan 1,6 miljoen streams gegenereerd en trokken de aandacht van de pers”, stelt The Great Escape de band voor, vlaggendragers in een grote Australische delegatie. De koffers zijn gepakt, het vervoer geregeld als vier montere dames nog graag even tekst en uitleg geven bij Teen Jesus and the Jean Teasers.

Teen Jesus and the Jean Teasers werd in 2015 is opgericht maar kreeg recenter een soort van herstart. De band bestaat uit Anna Ryan, Scarlett McKahey, Neve van Boxsel en Jaida Stephenson. “We waren allemaal al jaren beste vrienden omdat we allemaal naar dezelfde school gingen”, vertelt Scarlett McKahey, de gitarist van de band. “In leerjaar 9 organiseerde Neve een logeerpartijtje. Bij dat noodlottige logeerpartij keken we naar ‘School of Rock’ en dachten; “dat ziet er makkelijk uit”. De volgende dag haalden we onze aangewezen instrumenten op en de rest was geschiedenis.” De organisatrice van deze sleep-over en drummer Neve van Boxsel vult aan. “We hadden het geluk om op te groeien met ouders met een onberispelijke muzieksmaak. We gingen ook naar een Steiner-school waar we veel muziek leerden, wat ons er zeker toe aanzette om meer muzikaal ingesteld te zijn.” Het gesprek gaat dan verder over de vruchtbare muzikale grond waaruit het viertal stamt. Het gezin, de school, maar ook zeker de stad op het moment dat de bandleden op leeftijden kwamen om naar live concerten te gaan en hun smaak te ontwikkelen. Anna Ryan pikt het daar op “Eerlijk gezegd hielden we er allemaal van om op te groeien in Canberra. Er is zo’n geweldige punk- en doe-het-zelfscene van eigen bodem. Ik denk dat de koude, gezellige sombere kant van Canberra ons als band echt heeft gevormd, en de muziekscene steunde ons zo enorm toen we begonnen als band,”
stelt de zangeres.

Het resulteerde in een bandje en een zoektocht naar eigen stijl en muziek. “Pas sinds kort beseffen we dat muziek onze carrière zou kunnen zijn”, vertelt Jaida Stephenson, de bassist van Teen Jesus and the Jean Teasers hierover. “Het is behoorlijk moeilijk om het in de muziek te maken en er een fulltime baan van te maken, maar hopelijk kunnen we, als we blijven pushen, fulltime voor de band werken!” Ryan knikt: ‘Ik denk dat de bands waarmee we spelen zeker hebben bijgedragen aan de evolutie van onze muziek. We hebben zoveel inspiratie gehaald uit zoveel artiesten. Ook gewoon door te blijven schrijven en spelen ontwikkelt onze muziek zich vanzelf.” De Riot Grrrl periode is voor de band leden een belangrijke inspiratiebron. “Riot Grrrl is het ziekste ooit!!”, gilt Neve van Boxsel enthousiast. “Zoveel ongelooflijke bands met een vrouwelijke of niet-mannelijke front hebben in de jaren 90 echt hun best gedaan om bands zoals wij te laten gedijen in deze tijd. Hole, Bikini Kill, L7 en Veruca Salt zijn enorme invloeden van ons en hebben het ons echt mogelijk gemaakt om ons soort muziek te spelen en geaccepteerd te worden in zo’n door mannen gedomineerde industrie.”

Het is duidelijk iets wat inspireert deze tijd van de Riot Grrrl’s, maar ook vandaag de dag, de vrouwen die eigenzinnig en met succes zich een plek bevechten in de pop en rock. Het is een onderwerp wat ook vaak in de liedjes terug komt. “Jonge, middelbare school, niet-mannelijke muzikanten zijn in 2015 was behoorlijk moeilijk”, vertelt Jaida Stephenson hierover. “We speelden optredens in lokale Canberra-bars en werden aangeraakt door 40-jarige mannen, om laag gehaald door geluidsmannen en meestal alleen alleen gevraagd als voorprogramma voor mannelijke bands om aan de ‘quota’ te voldoen”, verzucht ze. “Dat zijn ervaringen die je terug hoort in onze liedjes.” Scarlett McKahey gaat dan verder in op het songwriting gedeelte zelf. “Tot voor kort hebben we voornamelijk nummers individueel geschreven en die vervolgens naar de band gebracht om samen aan te werken, maar voor onze meer recente werken hebben we veel dingen samen geschreven tijdens kleine schrijfretraites!” De rest knikt instemmend: “Ik denk dat het feit dat we allemaal beste vrienden zijn sinds we kleine kinderen waren, een groot deel van de band is. We zijn al meer dan 10 jaar beste vrienden en begonnen de groep na een slaapfilmmarathon, dus de band is altijd iets geweest dat we voor de lol doen. We willen gewoon rondhangen met onze beste vrienden, leuke optredens spelen, epische mensen ontmoeten en een miljoen biertjes drinken, en het is gewoon een pluspunt dat mensen er ook van lijken te houden”, klinkt het lachend.

Die lach blijft nog even als we vragen of er al plannen zijn voor een nieuw album. Het viertal kijkt even glunderend in de rondte en als uit één mond klinkt: “Maaaayyybeeeee”. Dan maar even kijken naar het oudere werk. Nog niet zo lang geleden verscheen de EP ‘Pretty Good for a Girl Band’, de tweede debuut EP, want een aantal jaar geleden bracht de band ‘Creepshow’ uit. Een tweede debuut, kam dat en waarom was het nodig om een ​​soort nieuwe start te maken? “’Creepshow’” legt Ryan uit “was onze debuut-EP, die we op de middelbare school uitbrachten, dus het weerspiegelt ons niet echt meer als band, aangezien we toen eigenlijk nog maar kleine Teeny Jeanies waren. ‘Pretty Good for a Girl Band’ is een veel nauwkeurigere weergave van ons nu en bevat alle verschillende elementen van Teen Jesus. Het is de eerste release van ons waar we erg trots op zijn en een nieuwe muzikale start was super noodzakelijk voor ons, aangezien we deze band begonnen als rijpe vijftienjarigen en nu tweeëntwintig zijn en niet hetzelfde voelen als negen jaar geleden.”

The Great Escape staat op het punt van beginnen en dus blikken we vooruit naar het het showcase festival, “Wat we willen doen, nou, we zijn geobsedeerd door Sorry, Sad Night Dynamite en SNAYX, dus een biertje drinken met een van hen zou zo episch zijn!” lacht Scarlett McKahey. “Ik denk dat we gewoon een geweldige show willen spelen, plezier willen hebben en heel veel zin hebben in onze eerste internationale tournee en we zijn zo blij om The Great Escape te spelen, ” stelt Jaida Stephenson. Het laatste woord is dan van Neve van Boxsel. “Je kunt veel vreselijke schertsen op het podium verwachten, enkele oude en nieuwe nummers en veel “we love you all” in onze vreselijke nep-Britse accenten. Anna is onlangs ook gestopt met gitaarspelen tijdens onze shows in Australië, maar ze zal misschien voor één van de laatste keren de zes-snarige gitaar spelen bij The Great Escape, dus je wilt Anna’s laatste hoera op geetar niet missen!!”