Loading...
Interviews 2021Popronde

Popronde deelnemer INDIANAH: “Het is een onwijs lange reis geweest!”

Foto: Sanja Marusic

AMSTERDAM – De Popronde, tja dat is een oefening balanceren tussen hoop en vrees geweest voor organisatie en deelnemers. Deze pandemische tijden zorgden noodgedwongen voor en regelmatig weer hoopvol plannen. Dan weer afgelasten en toch maar weer zoeken wat misschien toch mogelijk is. In sommige steden hebben in het najaar gelukkig toch nog wat artiesten onder deze vlag op het podium gestaan en ook in April zijn er plannen voor een tiendaagse Popronde met de bands van editie 2020 door heel Nederland. Of INDIANAH dan ook ergens Acte de Presence geeft is nog niet bekend, maar desondanks spraken we al met Jermaine Kanbier die samen met zus Shariffa Kanbier de band vormt. Het blijkt, met of zonder Popronde, INDIANAH heeft veel om naar uit te kijken.

In de geest van deze tijd, zoeken we Jermaine Kanbier digitaal op thuis in Amsterdam. Het eerste wat opvalt is dat INDIANAH een broer en zus combo is en de man die onder andere drummer en songwriter, maar ook nog een hele boel andere zaken, op zijn visitekaartje heeft staan vertelt daar honderduit over. “Ja! Van uit thuis zijn wij altijd ontzettend goed gestimuleerd in onze belangstelling voor muziek. Vroeger draaiden ze bij ons de hele dag door muziek, van Mariah Carey tot Earth Wind and Fire. We werden ook gestimuleerd om piano, drum en zangles te nemen. Iets waar we tot op de dag van nu nog altijd profijt aan hebben! In onze eerste levensjaren hadden we trouwens al keyboards en drumstellen van de plaatselijke speelgoedwinkel! Deze werden later ingewisseld door echte instrumenten.” Als broer en zus werken heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Je kent elkaar door en door, maar, vraag de gebroeders Noel en Liam Gallagher maar of de broertjes Davis van The Kinks, er kan ook een explosieve lading ontstaan. Gelukkig is het bij INDIANAH uitsluitend positief. “Hoe dat is om met mijn zus te werken? Echt fantastisch! We kennen elkaar zo goed en zitten eigenlijk altijd op één lijn! Bij elkaar hoeven we ook geen blad voor de mond te nemen. We kunnen alles ongefilterd tegen elkaar zeggen. Daarnaast is het ook altijd een feestje en hebben we veel lol terwijl we samen werken! De stimulans vanuit thuis gaf ook de doorslag om artiest te worden. We komen uit een familie waarin een groot gedeelte in de entertainment zat. Het was dus niet de vraag of we de entertainment in zouden gaan maar eerder de vraag wanneer!”

INDIANAH komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen.Beide hebben hun sporen op tal van terreinen verdiend. Shariffa Kanbier schitterde bijvoorbeeld in de Amandla! Mandela musical naast onder andere Kenneth Herdigein en Felix Burleson als één van de kinderen, Jermaine is betrokken bij het het Bim Huis als concert-producer en achter de schermen als tourmanager en bookingsagent voor andere artiesten. “Jazeker!”, gaat hij hier enthousiast op in. Dat zijn ervaringen waar we ook met INDIANAH zeker wat aan hebben. Hoe meer je kan en meer kennis je hebt, des te beter je dat helpt. Zo heeft Shariffa met die musical bijvoorbeeld theatraal inzicht gekregen. Iets wat helpt bij het maken van een eigen show en optreden. Ik heb door mijn werk juist een breed zakelijk netwerk opgebouwd.”

De sound van INDIANAH is het beste te omschrijven als elektronische popmuziek met daarbij ingebouwde akoestische elementen. De moderne elektronische muziek was daarbij de grootste inspiratiebron, maar ook pop en soul zijn er in terug te horen en zelfs een vleugje jazz. We informeren hoe die sound tot stand is gekomen. “Ja dat is een onwijs lange reis geweest! Eigenlijk is dat begonnen thuis in de huiskamer waar we werden blootgesteld aan soul, funk en popmuziek. Later zijn we zelf gaan ontdekken en zelf gaan experimenteren. Mede door onze samenwerking met snoepjesfabrikant Smint hebben we de popmuziek die we al maakten gecombineerd met de Nederlandse taal. De combinatie van popmuziek met een vleugje de soul en een klein beetje funkyness en met Nederlandstalige teksten heeft onze sound bepaald!” Het is een opvallende stap in de nog jonge geschiedenis van de band. Aanvankelijk werd namelijk uitsluitend nummers in het Engels gebracht. “Ja, dat is echt ontstaan door de samenwerking met snoepjesfabrikant Smint. We schreven de muziek voor de commercial en zij wilden daar per sé Nederlandse lyrics bij. Met lichtelijke tegenzin doken wij de studio in maar merkten eigenlijk al snel: ”Dit is helemaal te gek! Dit moeten we gaan doen!” Vervolgens brachten we deze muziek onder eigen beheer uit en de muziek werd direct goed ontvangen!” De band wordt door de Popronde gekenschetst als TikTok Rage. Het brengt bij Jermaine Kanbier de grote trotse lach op zijn gezicht. “Tiktok is één van de social media die onze laatste single ‘Kom Je Naast Me Liggen’ echt op de kaart heeft gezet! Honderden mensen hebben ons dansje op Tiktok gedaan. Alleen de hashtag #komjenaastmeliggen is nu al +500.000 keer opgezocht. Het is helaas moeilijk na te gaan maar naar alle waarschijnlijkheid is het liedje op Tiktok alleen al miljoenen keren beluisterd.”

Van miljoenen keren beluisterd gaan we even terug naar de basis. We vragen naar het creatieve proces achter de liedjes en wat het duo inspireert. “Dat ligt er eigenlijk aan”, klinkt het bedachtzaam. “Soms beginnen we met een toffe lyrics idee maar ook heel vaak met de de melodie. Het is maar net wat er in ons opkomt op dat moment. De onderwerpen waar wij over schrijven zijn vaak eigen ervaringen! Door over eigen ervaringen te schrijven komt de tekst ook beter over bij de mensen!” Dan tipt Kanbier een belangrijk punt aan voor het begrip van hun muziek. “Wij willen ons muzikaal distantiëren en onderscheiden van de rest. Een eigen style met soms muzikalere keuzes zonder dat het moeilijke onbegrijpbare muziek is? We willen tenslotte wel tot de mainstream artiesten behoren. Ook staan wij heel vrolijk in het leven en dat brengen wij ook naar voren in de muziek en op social media! De kleurrijke kleding laat het ook naar boven komen!”

Vrolijk in het leven, we gooien er gelijk een domper op door over Corona te beginnen. Jermaine Kanbier blijft echter het zonnige er van inzien. “Ja het zijn bijzondere tijden! Wij proberen juist gebruik te maken van deze tijden door veel nieuwe muziek te maken zodat we alles klaar hebben zodra de maatschappij weer open kan. Op die manier proberen we sterker uit deze ellendige tijd te komen! We vonden de eerste 2 maanden op zich best wel lekker hoor… Vooral de rust vonden we fijn! We hadden eindelijk tijd om elke dag te schrijven! Ook hebben we exclusief bij AT Bookings, dat is het boekingskantoor van onder andere Snelle, VanVelzen, Delany, Postmen en nog veel meer artiesten, getekend! Met AT maken we nu plannen voor in de toekomst!” Behelst die toekomst ook een EP of album? “Ja!”, juicht Kanbier, “we zijn inderdaad nu veel in de studio.We hebben de eerste track net al afgerond. De komende maanden zijn voor de finishing touches van de andere tracks!”

Dat album zal niet meer op tijd komen voor de Popronde. We kijken naar de doelen die INDIANAH zich had gesteld voor de Popronde te beginnen als showcase en dus op zakelijk gebied. “Klopt inderdaad dat het ook een zakelijke component heeft! We willen deze mensen goed kennis laten maken met INDIANAH en laten zien aan alle zakelijke contacten dat zij echt niet meer om ons heen kunnen. Daarna willen we goed gaan doorpakken en heel Nederland kennis laten maken met ons! Tijdens Popronde gaan we spelen als duo. We gaan laten zien dat wij met z’n 2en ook een grote dikke show kunnen neerzetten en dat we live net zo goed zijn als in de studio. We hebben veel theatrale showelementen en zijn klaar voor een succesvolle Popronde tour!”