Loading...
Interviews 2018

Popronde deelneemster Laura Sjin: “Het is geen optie om geen muziek te maken”

LEEUWARDEN – De Popronde raast in het najaar weer door Nederland. Allerhande acts van punk tot folk en alles daar tussen in presenteert zich dan weer in tal van steden in Nederland. IDe eerste Noordelijke stad die wordt aangedaan is op 21 september Leeuwarden. In het Post Plaza staat voor die gelegenheid Laura Sjin met haar band en haar mooie Nederlandstalige Americana. De Popronde vormt wellicht een vliegende start na haar afstuderen van de Herman Brood Academie in juni. Laura Sjin bouwde echter al flink aan de weg de laatste tijd met veel waardering en mooie onderscheidingen en daarmee lijkt ze één van de meest veelbelovende deelnemers van dit jaar te zijn.

“Ik was elf jaar toen ik begon met gitaar spelen”, gaat Laura Sjin eerst terug in de tijd. “Dat was vooral omdat ik het zelf wilde, maar mijn ouders hebben wel altijd veel muziek gedraaid in huis of in de auto. De meest directe aanleiding was misschien nog wel het album ‘Fearless’ van Taylor Swift dat ik toen echt helemaal grijs gedraaid heb.” Direct in het gesprek valt al de naam van de Amerikaanse country-pop artieste. Het blijkt dat Swift een enorme invloed heeft op Laura Tjin en haar muzikale loopbaan. Eén van de belangrijkste bronnen van inspiratie. Het resulteerde ook in de keuze om weliswaar Nederlandstalige, maar toch in navolging van Swift de Americana/Country-pop hoek op te zoeken als muzikaal genre. “Ik denk dus dat de invloeden om dit genre te spelen er heel erg in zitten vanwege Taylor Swift. Verder vind ik het een heel prettig genre om naar te luisteren, omdat het om de teksten en verhalen draait waarbij de muziek eigenlijk ondersteunt.”

Na aanvankelijk ook de richting China te kiezen op de universiteit, werd toch de stap naar de muziek gezet via de Herman Brood Academie. Een studie in Utrecht die ze onlangs met succes wist af te ronden. “Wat gaf de doorslag om artiest te worden? Dat is een moeilijke vraag. Om artiest te worden weet ik niet zozeer, maar muzikant zijn is voor mij niet echt een keus. Een docent van me op de Herman Brood Academie zei altijd dat het voor hem niet eens een optie was om geen muziek te maken. Ik denk dat dat voor mij ook wel geldt.” De invloed van deze studie is erg merkbaar nog op de nog prille loopbaan van Laura Sjin. Bijvoorbeeld haar keuze om Americana in het Nederlands te zingen is het gevolg van haar studie blijkt als de zangeres daar na wordt gevraagd. “Ik probeerde het een keer voor een schoolopdracht en het beviel heel goed. Voor mij is die school heel belangrijk geweest. Daar heb ik gevonden wat ik wil doen, wie ik muzikaal gezien ben en wat ik misschien nog wil of kan worden en mijn bandleden, Tom Baartmans (basgitaar), Dirk Scholten (elektrische gitaar) en Roger Wijdeveld (drums), heb ik daar ook leren kennen”, onderstreept Laura Sjin nogmaals het belang van haar opleiding.

Een intrigerende passage op haar Facebook pagina vraagt om nadere uitleg. “Goede gesprekken en lange strandwandelingen tijdens een romantische zonsondergang. Oh wacht, nu staat mijn muzikale biografie zeker weer op mijn Lexa profiel. Momentje hoor”, noteert Sjin onder persoonlijke interesses. Hoe slaag je erin om goede gesprekken en lange strandwandelingen tijdens een romantische zonsondergang terug te laten komen in je liedjes”, vragen we haar. Het levert een lachsalvo op. “Dat laatste is meer een grapje op mijn Facebook pagina, maar voor mij is mijn eigen leven mijn inspiratie. Alles wat ik mee maak en voel zou ik kunnen gebruiken. Ik vind het wel heel belangrijk dat ik het zelf ook voel of meegemaakt heb, omdat ik er anders naar mijn idee niet eerlijk genoeg over kan schrijven.” Goudeerlijk met veel lieve randjes, constateert Sjin daar zelf over. “Persoonlijke liedjes die toch voor iedereen herkenbaar zijn. Grote onderwerpen vertelt middels kleine formuleringen, die ervoor zorgen dat er onder de luisteraars een soort ‘waar maakte ik me eigenlijk zo druk om?’-gedachte heerst.”

De prijzenkast van Laura Sjin heeft zich dit jaar snel gevuld. Winnaar publieksprijs Grote Prijs van Nederland 2018 en Finalist Mooie Noten 2018 alsmede veel mooie festivals, alleen in augustus al The Brave in Amsterdam, Young City in Utrecht en Nazomerfestival in Middelburg geven aan haar loopbaan een vliegende start. “Ik merk wel dat veel mensen me via de Grote Prijs van Nederland of Mooie Noten hebben leren kennen en me weer voor optredens vragen en op veel verschillende plekken spelen is natuurlijk sowieso heel leuk! Bij beide competities kregen we ook veel tips en coaching, dus ik heb wel het idee er veel aan gehad te hebben voor wat betreft mijn loopbaan”, constateert de zangeres. “Ik vind optreden heel leuk om te doen en mensen vragen me voor optredens, dus dat is ook een goed teken”, lacht Sjin.

Dan kan ze haar borst nat maken komend najaar. Via de Popronde is ze al geboekt in diverse steden en daar gaan vast nog een heleboel locaties bijkomen, omdat nog menig Popronde programmeur aan het boeken en puzzelen is. “Het leek me tof om op zoveel mogelijk verschillende plekken te spelen. Verder is Popronde natuurlijk ook steeds belangrijker geworden voor muzikanten, want je krijgt de kans om je landelijk te presenteren. Tijdens de Popronde spelen we complete shows, aangepast aan de locatie. Met de hele band doen we ons best om met z’n vieren een zo uitgebreid mogelijke sound te hebben, die toch niet overheersend is, want dat moeten de teksten en verhalen zijn. Verwacht vooral veel verhalen uit het leven van Laura.”

We sluiten af met de vraag op er binnenkort ook een album of EP te verwachten is. “Dromen altijd. Concrete plannen voor een album zijn bij mij weer een ander verhaal”, klinkt ter afscheid nogmaals die lach. Eerst maar het land in om op te treden en het publiek, bijvoorbeeld op 21 september in Post Plaza in Leeuwarden de muziek van Laura Sjin te laten ontdekken.