Loading...
Interviews 2020Popronde

POM: “ Liedjes over boodschappen doen zijn niet perse liedjes die ik wil schrijven..”

AMSTERDAM – In tijden van Corona en de voorzorgsmaatregelen om alles zo snel mogelijk weer normaal te laten worden kan niet heel POM in één ruimte terecht voor een vraaggesprek over de Popronde en aanverwante zaken. Het zijn Joy Kunst, de gitarist van de Amsterdamse formatie, zangeres Liza van As en Justin Dwarswaard de drummer die zijn afgevaardigd. De leden van POM die voor het moment even moeten buiten blijven zijn Luc Siegers, ook gitarist en bassist Michael Joshua. “Geïnspireerd door brittpop en garagerock creëren zij hun eigen ‘Fuzzpop’. Terwijl ze altijd een energieke performance vertonen, zijn ze niet bang om zich ook van hun lieve kant te laten zien”, kondigt de Popronde deze Mokumers aan. POM kijkt uit naar de Popronde en dat geeft in deze tijden al voldoende voorpret, maar het drietal heeft meer plannen, al is het maar om muzikaal te overleven in tijden van een pandemie. Het doorgaan van de Popronde wordt steeds waarschijnlijker, maar is uiteraard afhankelijk van het verloop en de besluitvorming rondom evenementen. Op dit moment is ook nog niet bekend welke steden POM hebben geboekt.

Voor de gelegenheid beginnen we bij het begin. “Mijn ouders zijn muziekliefhebbers, die hebben in mijn jeugd veel muziek gedraaid en op een gegeven moment ging ik ook mee naar concerten”, schetst Joy Kunst. “Vanaf dat ik 11 was wilde ik vooral gitaar spelen omdat ik het heel cool vond toen. Op mijn vijftiende besloot ik dat ik muzikant wilde worden. Ik was geobsedeerd door muziek maken en alles eromheen omdat ik naar het conservatorium of iets vergelijkbaars wilde. ” Liza van As hoort geïnteresseerd toe en neemt dan over met een heel ander verhaal. “Ik werd helemaal niet gestimuleerd vanuit huis, mijn ouders waren beide niet echt muzikaal. Ik was acht toen ging ik op gitaarles en begon ik met liedjes schrijven, bijvoorbeeld over hoe vervelend ik mijn zusje toen vond. Zo is het begonnen. Aan het eind van de middelbare school moest ik een vervolgopleiding kiezen. Eerst twijfelde ik over Havo maar toen kreeg ik van een docent de suggestie om een muziek Mbo te gaan doen. Toen ben ik PACT+ gaan doen in Amsterdam. In mijn eerste jaren dacht ik heel stellig dat ik alleen maar met muziek bezig zou zijn maar ik heb me ook gerealiseerd dat muzikant zijn heel veel bijzaken heeft. Het gaat mij echter alleen om de projecten die ik echt leuk vind, ik wil niet in een coverband om dan maar geld te verdienen. Nu maak ik plannen om aan de UvA Psychologie te studeren zodat ik ook nog een andere opleiding naast mijn muziek heb.”

Justin Dwarswaard was nog even druk, maar schuift precies op tijd aan voor de muzikale richting die POM heeft gekozen,, de Fuzzpop dus. “Ik denk iedereens persoonlijke bijdrage de gehele sound van POM bepaald. We luisteren allemaal heel erg andere muziek en we hebben andere interesses.” Kunst knikt en bevestigt dat. “Iedereen heeft een hele brede muzieksmaak die op sommige vlakken overlapt maar ook heel erg verschilt. Dat heeft in mijn ogen onze sound heel erg beïnvloed. Binnen Fuzzpop is er in mijn ogen veel ruimte voor een soort catchy dansbaarheid, maar ook om te beuken, dat vind ik leuk om te spelen.” Dwarswaard neemt dan weer over “Als je energieke muziek speelt op het podium krijg je ook veel energie terug van het publiek en dat is heel fijn.” Liza van As ligt dan even de historie van de band toe. “POM is ontstaan omdat ik voor een schoolproject een band nodig had waarin ik mijn eigen muziek speelde. De muzikanten die ik toen om me heen verzamelde waren mensen waar ik al langer mee wilde spelen en het klikte eigenlijk heel erg goed. Justin”, wijst ze op haar bandmaat “onze huidige drummer kwam er als laatste bij en toen pas is POM echt ontwikkeld en gegroeid in wat het nu is.”

Dwarswaard loopt weer even weg als het gesprek komt op het schrijven van de liedjes. Dat blijkt het terrein van Kunst en Van As. “ Meestal kom ik met een akkoorden schema en een lead partijtje en werken we dat samen uit in de oefenruimte”, legt Joy Kunst uit. “Iedereen komt met suggesties en Liza schrijft vrijwel alle teksten nadat we het liedje zo goed als geschreven hebben.” Liza van As beaamt: “Ja, ik schrijf alle teksten achteraf omdat ik me laat inspireren door de muziek. Als ik het nummer hoor zie ik een bepaalde kleur, sfeer en een bepaald verhaal voor me. Vaak gaan de liedjes over moord, omdat ik mijn hele leven al thrillerboeken lees. Meestal hebben de liedjes een verhalend karakter en ik gebruik veel cynisme.” Kunst lacht dan en onthult een klein geheimpje. “In mijn kamer heb ik een roze ledlamp, als die aanstaat schrijf ik opeens hele gevoelige en zielige teksten… POM wil laten horen dat snoeiharde muziek ook vrolijk en cute kan zijn. De teksten die Liza schrijft zijn vaak best wel donker maar zelf is ze heel lief.” Justin Dwarswaard is net op tijd terug met versnaperingen om aan te vullen: Ja, met die contrasten proberen we veel te werken.”

Deze tijd geeft ook veel contrasten en we informeren hoe POM overleeft in tijden van Corona en wat dit voor nieuwe inzichten geeft. Justin Dwarswaard kijkt wat sip. “POM zelf ligt een beetje stil. We hebben wel meetings met elkaar over bijvoorbeeld de PR en een release plan van de nieuwe single. Dat is ook gunstig voor de Popronde. Het is nu ook een tijd om al je randzaken op orde te krijgen.” Kunst vult aan: “Ja, klopt. We doen eigenlijk van alles behalve optreden. Dat is wel even zuur.. Ik werk heel veel aan mijn productie en songwriting, want dit zijn dingen die ik gewoon thuis kan doen.” Liza van As vat het dan kernachtig samen: “Het is gewoon kut. Ja, sorry. We willen graag spelen en dat kan nu niet. Om eerlijk te zijn geeft deze Corona tijd me niet meer of minder inspiratie. Ik haal ook heel veel inspiratie uit het luisteren naar anderen muzikanten en dat kan gelukkig nog steeds.” Joy Kunst sluit dan het Corona deel in het gesprek af. “Zelf ben ik muzikaal gezien ook bezig met andere dingen dan POM. Die afwisseling werkt ook wel lekker voor mijn hoofd, omdat ik me met andere genres en werkwijzes inlaat. Deze tijd geeft me niet perse inspiratie omdat ik veel minder prikkels krijg van buitenaf. Liedjes over boodschappen doen zijn niet perse liedjes die ik wil schrijven..”

De debuutsingle van POM ‘Down The Rabbit Hole’ kwam een jaar geleden uit . We informeren naar deze single en of er nog meer plannen zijn “Het doel met Down the Rabbit Hole was laten weten dat we bestonden en voor boekers, eventueel publiek etcetera iets online hebben staan”, gaat Joy Kunst er op in “Het gaf ons ook het idee dat we iets van bestaansrecht verkregen met het uitbrengen met die single. Toen we nog helemaal geen muziek uitgebracht hadden was het ook lastiger om te worden opgepikt, met de single lukt dat juist heel goed in bijvoorbeeld afspeellijsten op spotify.” Enthousiast knikt Justin Dwarswaard: “Je wilt als band denk ik ook heel graag laten zien wie of wat je bent, dat was ook een grote motivatie om ‘Down the Rabbit Hole’ uit te brengen. We hadden niet verwacht dat hij zoveel geluisterd zou worden maar de single groeit nog steeds super hard qua streams. Dat is heel erg prettig en het is heel erg leuk om te weten dat mensen er van genieten en er met plezier naar luisteren.” Liza van As kijkt dan vooruit “Er komt een dubbel single ergens de komende maanden en we hebben sowieso meer dagen ingepland om op te nemen in de studio. Er komt dus van alles aan…!”

We sluiten af met de aanleiding van het gesprek. De Popronde. Liza van As roept enthousiast: “Dik feestje!” Kunst gaat dan dieper in op wat we kunnen verwachten. “Naast dus inderdaad een dik feestje kun je ook voor en tijdens de Popronde releases op spotify en andere platforms verwachten. Het wordt sowieso lekker hard, lekker zacht, lekker leuk en lekker dansen.” Daarna kijkt ze ook even naar de even belangrijke zakelijke doelen. “We willen bookers werven want die hebben we nog niet. Contact leggen met programmeurs is voor ons heel belangrijk met oog op het volgende festival seizoen. Daarnaast hopen we dat we tijdens de Popronde ook publishers en labels kunnen ontmoeten. Het grote doel is natuurlijk een plekje op Eurosonic Noorderslag..!” Justin Dwarswaard knikt “De Popronde is naast een periode om lekker veel te spelen natuurlijk ook een periode om handjes te schudden, misschien eerder figuurlijk dan letterlijk, en mensen lief aan te kijken. Dat hoort er een beetje bij.” Het laatste woord is dan voor de zangeres van het gezelschap: “Wij hebben er super veel zin in! Dus vooral komen kijken, wij verwachten zodra dat weer mag iedereen in die zalen straks!”, lacht Liza van As. Welke zalen dat precies worden zal in de loop van de komende maanden verder duidelijk worden, maar de naam POM is er één om op te schrijven alvast.