GRONINGEN – Stel een enorme vloedgolf als gevolg van een orkaan stort zich over de stad en in de slijterijen staat het vocht niet alleen in de fles, maar staat de hele fles onder water. Onverkoopbaar uiteraard volgens elke warenwet. Pat Reedy woonde in New Orleans tijdens de ramp van hurricane Katharina. Een enorm menselijk drama met vele doden, maar dat was niet het aspect dat hij er uit pakte. Vele flessen met heerlijke whisky en andere dranken werden namelijk als onverkoopbaar afgeschreven en weg gegooid. Een handige jongen als Reedy veegt dan gewoon het zeewier van de fles en met de inhoud is niks mis. In Spot / De Oosterpoort in Groningen kwam reiziger, verhalen verteller en vooral Singer Songwriter Pat Reedy tijdens een toer van een country muziek promotende mediabureau, samen met collega’s Kristina Murray en Todd Day Wait naar De Oosterpoort in Groningen om het publiek te vermaken en uit te nodigen om met hem als hobo op de trein te springen voor een reis door de Verenigde Staten.
Pat Reedy, en als hij met zijn band op pad is Pat Reedy & the Longtime Goners, staat bekend als om zijn workingman country. Gewone scenes uit het dagelijks leven van de minst bedeelde kant van de Amerikaanse maatschappij. Hij sprong zelf op treinen om als hobo door het land te reizen. Hij woonde lang in New Orleans, maar is sinds een aantal jaar gevestigd in Nashville. Reedy is iemand met een boeiende achtergrond want op een gegeven moment had hij een bandje met Alynda Segarra, de geweldige frontvrouw van Hurray For The Riff Raff en Sam Doores die vorig jaar nog in Nederland was te bewonderen met The Deslondes. In 2017 bracht hij zijn eerste album onder eigen naam uit. Het meest recent is ‘Make It Back Home’, waar hij, mede dankzij producent John James Tourville die ook in The Deslondes speelt, een mooi authentiek country geluid laat horen. Reedy bleek een entertainende en boeiende artiest die met zijn liedjes en verhalen de vaart er goed in had in Groningen.
New Orleans was het punt van vertrek in Groningen voor de reis met Pat Reedy. Een stad waar hij lang domicilie hield en de uitvalsbasis was voor zijn reizen. In de eerste drie nummers ging hij in op deze stad en de pracht gecombineerd met de gekte van Nola. Reedy begon sterk met ‘Same to Me’ en bracht het tempo verder omhoog met ‘Burgundy in the rain’ om prachtig te landen met het zeer fraaie ‘Tires in the Kitchen’. Letterlijk nam hij daarna zijn gezelschap mee op reis. De politie het nakijken gevende besteeg hij als hobo een goederen wagon en liet zich in de volgende nummers meevoeren naar andere steden en avonturen. Bijna ieder lied werd voorafgegaan door een mooi verhaal vol vermaak, waarbij meestal toch de romantiek van het hobo bestaan, toch een keiharde wereld, lees bijvoorbeeld maar ‘Heavy Metal Meditation’ van hobo singer songwriter Sarah Samms, de meeste aandacht kreeg. Reedy is iemand die zijn verhalen met oprechtheid brengt en met verwondering het leven schetst, zoals in ‘Roses on your Coat, waarin hij met een compagnon terecht komt in een uitgaansstraat vol met emo’s. Jonge mensen in het zwart waar geen lachje af kan. Een wereld die duidelijk ver van Reedy met zijn hartelijke lach en verhalen onder het genot van een drankje af staat, maar ook een bittere schets hoe verschillende groepen in een bevolking elkaar niet meer kunnen bereiken. Het best was hij in die mooie vertellingen met sterke teksten en de tijd om het verhaal te schetsen, zoals in ‘Pasco’ of in ‘Easy Come’. Uiteindelijk gaat het toch weer om thuiskomen en Reedy eindigde met ‘Carry Me Home’ voor hij met zijn reisgezellen Kristina Murray en Todd Day Wait nog twee nummers bracht, waaronder het mooie toegift ‘Roadsick’. Een schets van maatschappij van de Verenigde Staten zoals je die zelden ziet. Reedy is iemand die de moed er blijft inhouden, die het avontuurlijke blijft zien en de ontberingen van zich af weet te schudden. Deze showcase tour zou een mooie opmaat kunnen zijn naar een Europese rondreis met band.