Loading...
Interviews 2018

Mueveloreina: “Muziek is een krachtig wapen”

GRONINGEN – Ambities zat bij Mueveloreina. Het optreden tijdens Eurosonic op 19 januari op de Main Stage in Vrijdag moet de opstap worden voor de verovering van Europa door de Spaanse band met Barcelona als uitvals basis. Mueveloreina bestaat uit Karma Cereza en Joaco J Fox. In hun omschrijving van deze Spaanse deelnemers stelt Eurosonic: “Je kunt ze onconventioneel noemen en onaangepast, alternatief, opstandig, opwindend en vernieuwend. Of niet. Dat kan ze niet echt schelen. Wat het duo wel belangrijk vindt is hun nieuwste muzikale project, sociale kritiek ventileren in hun teksten, het ‘kwaad van de maatschappij’ bestrijden en optreden. Hun mix van elektronica, trap en tropical is wel ‘electrapical music’ genoemd.” Dat vergt nadere uitleg en dus bezoeken we Karma Cereza in Barcelona terwijl de koffers van deze artieste al ingepakt staan voor de reis naar Groningen.

Dat sociaal uitgesprokene. Het bestrijden van het kwaad van de maatschappij, dat intrigeert. “Dat is belangrijk”, klinkt het temperamentvol. “want uiteindelijk is sociale betrokkenheid de context van de wereld waarin we leven. Er zijn zaken die hun effect op ons hebben op elk gebied. Muziek is een prachtige manier om hier een mening over te ventileren, zonder dat het direct erg heavy wordt. We krijgen altijd positieve reacties op onze uitgesprokenheid. We houden er van als we merken dat jongeren van 17 jaar niet alleen naar onze teksten luisteren, maar ook hun inspiratie er in vinden om hun houding en manier van leven te overdenken. Jezelf machtiger, vrijer voelen…..it’s fucking powerful.” Dan gaat de zangeres Karma Cereza in op het schrijven van liedjes voor Mueveloreina . “De muziek komt altijd eerst. We kijken wat de melodie bij ons los maakt. Je kunt in de teksten een belangrijk en dramatisch punt willen maken, maar we willen ook humor in onze teksten. We houden er van om te spelen met de melodie en de tekst om zo een evenwicht te vinden.Zoals ik al vertelde onze onderwerpen hebben altijd als overeenkomst dat we er maatschappijkritiek in uiten. Sociaal of politiek of over lifestyle…. “Cereza laat even een stilte vallen. “Er zijn anderen die het niet doen, maar wij spreken ons graag uit. Muziek is wat dat betreft een krachtig wapen.”

Electrapical music is het geheel eigen genre dat Mueveloreina voor zichzelf heeft geschapen. Een combinatie tussen electronische muziek en tropische klaken. Dat heeft Karma Cereza niet van huis uit meegekregen. “Mijn vader speelde wel altijd muziek voor ons. Op de plaat, maar hij speelde ook piano. Als hij thuis was kwamen er vaak vrienden en collega’s op bezoek toen ik klein was en speelden ze met elkaar liedjes van Van Morrison, Eric Clapton, Bob Dylan, Joe Cooker, Calamaro en nog veel meer. Dat was wel een stimulatie voor mij om door te gaan met de muziek. Muziek evolueert met ons en onze muziekale voorkeuren veranderen met ons mee. Het concept van electrapical is dat we het een naam moesten geven. Alles moet een label hebben. We voelen ons thuis in de electronische en Latijnse ritmes. Dat is een onderdeel van ons.”

Kenmerkend is dat de meeste teksten van Mueveloreina in het Spaans zijn. Een wereld taal, maar het maakt de entree in een deel van de markt niet eenvoudiger. “Ik denk niet dat het succes van een groep of artiest afhankelijk is van de taal waarin ze zingen”, maakt Karma Cereza korte metten met die veronderstelling. ‘We hebben gekozen voor Spaans, want het is onze moedertaal. We willen eerst in Spanje vaste voet aan de grond krijgen en daarna internationaal doorbreken. Ik zing ook in het Frans, want op school ben ik tweetalig opgevoed, maar niet om daar nu een loopbaan uit te putten. Ik gebruik die taal voor het plezier, voor dat liedje op dat moment. De crossover van Frans en Latijnse ritme’s boeit ons wel. Uit eindelijk is ons doel het gevoel over te brengen, mensen te laten dansen en laten genieten. Als je het professioneel bekijkt is het ook belangrijk om de open markt in de hele wereld op te gaan, maar we doen het zonder haast, stap voor stap. We genieten nu toch van het begin van ons succes in ons eigen land”, barst de Eurosonic deelneemster in lachen uit.

Dat mensen laten genieten en dansen, daarvoor bestijgt het duo regelmatig de podia. “Optreden is de climax van het verhaal of niet dan? Het is dat boek waar je zo lang aan hebt geschreven en eindelijk kunt delen met het publiek. Het is de geboorte van je creatie. Het moment waarin je deelt wat je op dat moment doet en op één lijn komt met het publiek. Het is zo speciaal vanwege de sensatie die dat oproept. . Elk concert is ook weer helemaal anders. Je speelt nooit hetzelfde, het hangt af van hoe de connectie is met het publiek. Hoe het hart klopt, hoe de energie vloeit….”

De muziekscene in Barcelona wordt hoog geprezen. Er komen veel boeiende artiesten vandaan. Mueveloreina is er één van, maar kijkt toch heel anders tegen de stad aan. “Ja, Barcelona inspireert ons beide niet heel erg. We komen allebij ook niet uit de stad.Joaco komt uit Uruguay en ik uit Valencia. We worden geïnspireerd door andere artiesten, door sociaal politieke conflicten, door onze stijl van leven, door Facebook memes…”, dan laat Karma Cereza weer een dramatische stilte vallen… “maar voor ons is de stad niet een speciale bron van inspiratie. Ikzelf voel me veel meer op mijn gemak en geïnspireerd door Valencia of tijdens onze reizen dan in Barcelona. Er zijn in die stad gewoon te veel mensen en het verliest zijn magie.”

Tenslotte kijken we nog even naar de toekomst. Album plannen? Tot nu toe zijn er verschillende singles verschenen, maar ontbreekt nog een plaat. “Jazeker! Dat willen we vanzelfsprekend graag doen in de toekomst. We denken aan een compleet conceptalbum van begin tot het einde. We willen het hele verhaal vertellen met onze muziek.” Helemaal ten afscheid, wat staat er vrijdag in Vrijdag op het programma. “Je zult twee gasten hun best zien doen om mensen te laten springen en lachen. Wij willen zweet zien. We willen dat het publiek net zo hard transpireert als wij. We hopen mooie verhalen te vertellen en nieuwe contacten op te doen en hopelijk meer concerten in Europa te kunnen gaan doen. We willen in onze auto door heel Europa crossen.”. Dan stapt Mueveloreina in de auto met als volgende halte Groningen.