Loading...
Interviews 2019

Moon Almighty: “Ik word eerlijker als het nacht is”

Foto: Marcel Krijgsman

GRONINGEN – De Eurosonic week is zo’n week waarin je eigenlijk vier dagen lang meer dan alert moet zijn. Achter iedere deur staat in Groningen wel een band te spelen. Traag opgang komen zit er dit jaar zeker niet in, want in proeflokaal ’t Kantoor duikt men onmiddellijk in het diepe met vier dagen muziek, nog voor het officiële Eurosonicprogramma begonnen is in het kader van Pleurop/Officesonic. Onmiddellijk op 16 januari staat er al kwaliteit op één van Gronings meest actieve podia met onder andere Moon Almighty. Het is de naam waaronder singersongwriter Sam Broer deze dagen optreedt. De Groningse combineert een studie Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen met de muziek. We spreken haar als het donker is gevallen in de Martinistad en de maan probeert zich door het wolken dek heen te dringen om met diens magische licht elke schil die we om ons heen optrekken doet verdwijnen.

“Het is eigenlijk een beetje bijzonder gegaan”, weet Sam Broer onmiddellijk je in haar verhaal te trekken. “Ik schrijf al vanaf dat ik heel jong was graag gedichten en verhalen, van mijn verhalen zijn zelfs twee uitgegeven, dus was ik eigenlijk meer een schrijver. Ik vond het altijd heel leuk dat mijn vader gitaar kon spelen,. Ik wilde dat ook kunnen en ben ik op les gegaan. Dat was alleen niet zo mijn ding, vooral het oefenen niet”, klinkt het met een uitbundige lach, “daarom ben ik daar weer mee opgehouden, maar ik ben nooit echt opgehouden met gitaarspelen. Ik ben zelf wat gaan spelen en vervolgens daarbij teksten gaan schrijven. Zodoende draaien mijn liedjes nog steeds meer om de tekst dan om het gitaarwerk, maar ik ben er wel aan aan het werken”, grijnst de zangeres. “Mijn ouders en zusje zijn ook allemaal muzikaal en dat is erg leuk, maar we zijn eigenlijk pas de laatste tijd meer samen aan het spelen. Vrienden en familie hebben me het vertrouwen gegeven om te gaan optreden in een café en vanaf dat moment vond ik het zo leuk om op te treden dat ik er eigenlijk niet meer mee op wilde houden. Zeker toen ook nog verschillende mensen tegen mij hadden gezegd dat ik ‘hoor’ op een podium, wist ik zeker dat ik niet niet op een podium wilde eindigen. Ik ben nog steeds op zoek naar in welke vorm ik precies het podium wil betreden, maar ik merk dat ik mijn gevoel in ieder geval heel erg goed kwijt kan in mijn liedjes en mijn verhalen op deze manier graag vertel aan anderen.”

Voorheen trad Sam Broer op onder haar eigen naam, maar nu Moon Almighty. Het gesprek komt op de naam en waarom Broer haar eigen naam heeft losgelaten en ingeruild voor een artiesten naam. “Ik zing in het Engels, maar mijn naam is heel erg Nederlands en dat vond ik wringen. Bovendien klinkt het veel mysterieuzer en anoniemer, zo’n artiestennaam. De naam komt natuurlijk van de maan, die meestal schijnt als ik mijn liedjes schrijf. Ik word eerlijker als het nacht is en het schrijven gaat mij dan meestal makkelijker af dan overdag.”

“Ik noem mijzelf een alternatieve singer-songwriter”, duiken we dan inhoudelijk de muziek in, “omdat je bij een singer-songwriter vaak denkt aan lieve liedjes en die heb ik niet veel. Het singer-songwriter-genre spreekt me aan, omdat ik dan in mijn eentje op het podium geheel mijn eigen verhaal kan vertellen, zonder te verbloemen hoe het zit. Mijn muziek gaat eigenlijk altijd over mensen. Vaak begint een schrijfsessie met een gevoel dat dan veroorzaakt is door een persoon. Zo heb ik een liedje geschreven over Stephen Hawking, omdat zijn levensverhaal me inspireerde. Veel van mijn nummers zijn liefdesliedjes, die probeer ik dan wel een eigen twist te geven natuurlijk, maar soms ben ik ook boos op iemand en resulteert dat in een nummer. Vaak keert het thema ‘eenzaamheid’ terug, want het gebrek aan mensen bezorgt me ook gevoelens”, klinkt het met een Piet Paaltjens gevoel. Wat intrigeert is haar studie Grieks en Latijn, een heel ander denkframe dan het Gronings of het Engels, geeft dit haar nog een speciale kijk op het schrijven van liedjes vragen we Moon Almighty. Ze neemt de tijd om deze vraag te proeven, spoelt het weg met een slok en vertelt: “Grieks en Latijn is zeker anders dan Gronings, ook heel anders dan Engels. Ik zou nooit in die talen een nummer schrijven, maar vind mythologie wel heel interessant. Het is nog niet vaak gebeurd dat ik mythologie verwerk in mijn teksten, maar misschien gaat dat in de toekomst nog wel gebeuren. Bovendien ben ik natuurlijk heel veel bezig met taal en dat kun je misschien zien in mijn teksten, ik laat het maar aan luisteraars over om dat te beslissen!”

Dit jaar nam Moon Almighty deel aan het Popsport traject doorlopen met als coach Okke Punt. Een mooie kans om zaken verder aan te scherpen. “Ik ben hierin terechtgekomen via de kunstbende. Ik heb via hen deelgenomen aan Popsport Groningen wat eindigde met een showcase. Een jury heeft toen bepaald dat ik door mocht naar het landelijke programma en toen heb ik Okke ontmoet. Okke heeft mij wat meer inzicht geboden in het schrijven en opbouwen van een nummer, hij heeft eigenlijk in vogelvlucht alle aspecten behandeld van het muzikant zijn, erg fijn! Iets dat ik meeneem is dat het belangrijk is om een goede ‘groove’ te hebben. Mijn gitaarspel is nog niet zo strak en Okke heeft mij tips gegeven om het spelen makkelijker te maken en om makkelijker een tempo/ritme te kunnen vasthouden.”

“Ik wil er heeeeel graag snel mee bezig, maar dat komt”, spat dan het enthousiasme er vanaf als we vragen of er al plannen zijn voor een album of EP. “Ik heb zeker al ideeën, bijvoorbeeld voor een titel die ik nog niet ga verklappen!” Een wordt vervolgd moment dus.

Optreden dan. De stap het podium op. “Ik weet het niet zo goed, ik heb wat te vertellen en dat doe ik graag aan een grote hoeveelheid mensen. Hoe dat werkt weet ik niet precies”, lacht Sam Broer aarzelend om dan verder te verduidelijken: “Ik zou het wel fijn vinden om een gevoel van herkenning bij mensen op te roepen, of dat ze een situatie herkennen en hem daardoor uit de weg kunnen gaan. Mijn drijfveer is vooral een enthousiaste reactie van mensen en het fijne gevoel dat optreden voor mij oproept, als mijn publiek en ik kunnen communiceren door middel van mijn muziek dan ben ik tevreden. Wat betreft Pleurop / Officesonic ga ik je een kijkje geven in mijn hoofd en dat is een grote hoop aan emoties als verliefdheid, inspiratie, verdriet of woede, het komt allemaal voorbij. Ik ga er een gezellige middag van maken, maar wees niet verrast als je ook opeens geraakt wordt!” Een showcase week, draait om muziek maar ook om zaken. We doen even een beroep op zakenvrouw Sam Broer om ook daar een blik op te werpen. “Het is altijd leuk als ik aangesproken wordt door mensen die mij verder kunnen helpen, waardoor ik meer kan optreden komend jaar of aan een EP kan beginnen. Eurosonic is wat mij betreft het begin van een mooi jaar waarin ik meer focus op mijn muziek dan ik in 2018 heb gedaan.” wees er dus vroeg bij, want Moon Almighty staat op woensdag 16 januari op tijd in ’t Kantoor voor haar Pleurop / Officesonic showcase.