Loading...
Interviews 2016

Met Coosje Smid de hotelkamer op

GRONINGEN – Het is een prachtig idee. De Hotelkamerconcerten van het Hampshire Hotel in Groningen. Op vrijdagavond 18 maart zal singersongwriter Coosje Smid met haar begeleider Gerhardt Heusinkveld op de hotelkamer opgedragen aan David Bowie voor het publiek veel nummers van haar nieuwe album spelen. Spannend, want vaak worden deze nummers voor het eerst voor anderen gespeeld. Dat Coosje Smid uiteindelijk in de muziek is terecht gekomen is haast vanzelfsprekend met een klassieke zanger als vader en een ballerina als moeder. Het was voor Smid even kiezen. Acteren of de muziek, maar voorlopig ligt bij de muziek haar prioriteit.

“Ik kwam in mijn jeugd vaker met muziek in aanraking dan veel andere kinderen”, vertelt Coosje Smid thuis in Amsterdam. Eerder deze week heeft Smid nog druk gereperteerd met Heusinkveld. Nu is er tijd voor een interview en even relaxen voor de reis naar Groningen. “Mijn vader ( Ernst Daniel Smid) is zanger en mijn moeder ( Roos Giesen van der Sluis) ballerina. Ik was dus eigenlijk constant in schouwburgen en theaters. Ik heb nooit de behoefte gevoeld om me daar tegen af te zetten, muziek vind een puber natuurlijk ook meestal leuk. Op mijn vijftiende heb ik me ingeschreven op de Nederlandse Popacademie in Utrecht en op mijn zestiende ben ik daar Singersongwriter gaan studeren.” Onder de naam Cosy bracht ze in 2010 haar eerste EP uit, maar veel mensenzullen haar kennen van The Voice of Holland, wat haar met haar Blinde Auditie lied ‘Fields of Gold’direct een nummer 1 hit opleverde in de ITunes Top 100.

Een ander opvoedmomentje kwam tijdens een theatertour met haar vader. ‘Twee jaar geleden hebben we samen een toer gedaan door verschillende theaters. Ik was niet zo thuis in het theatervak, terwijl hij dat zijn hele leven heeft gedaan. Dat was een heel leerzame ervaring. Juist omdat het met mijn vader was. Ik vertrouw hem, dus durf je jezelf ook veel kwetsbaarder en opener op te stellen. Andersom heeft hij ook weer dingen van mij geleerd. Een mooie ervaring. Hij is bevoorbeeld gewend om veel ‘vanaf papier’ te zingen. Ik kijk dan meer naar wat de intentie is. Een clash tussen zijn klassieke opleiding en mijn singersongwriterschap. Dat botste soms als hij dan begon met kijk dat staat hier zo opgeschreven en ik er tegen in wierp dat het toch echt anders was bedoeld en er vanuit mijn intuïtie naar keek.

Coosje Smid schrijft haar eigen werk. Voor haar nieuwe album is de zangeres hard aan de slag geweest. Vele uren bracht ze door achter de piano. “Ik ga zitten en schrijf heel geleidelijk. Tegelijkertijd ontstaan dan tekst en muziek. Ik ben niet iemand die eerst een liedje heeft en dan er een tekst bijschrijft of eerst de zinnen en dan de muziek. Het gaat gelijk op en ontstaat samen. Voor mijn onderwerpen zoek ik het dicht bij mij. Veel liedjes gaan over mezelf of over mensen die me na staan. Ik moet mijn teksten kunnen voelen.”

Naast singersongwriter verwierf Coosje Smid naam als Gouden Kalf winnende actrice. Voor haar rol in de film ‘Joy’ won ze deze onderscheiding voor de beste bijrol. Een jaar later won ‘Vast’ waarin Smid schitterde de Gouden Kalf voor Beste Televisie Drama. De rode loper naar de Oscar leek uit te liggen. “Geef mij die Grammy maar hoor”, lacht Smid. “Ik wil als actrice niet de grens over. Ik heb daar het goede gevoel niet bij of misschien wel de ambitie niet voor. De prioriteit ligt momenteel bij de muziek met het album dat er nu aankomt. De film was een uitstapje. Ik heb veel nagedacht over wat ik eigenlijk wilde. De muziek voelt dan toch weer als thuiskomen. Mijn album is zo goed als af. Nog een paar kleine mixdingetjes en dan zo snel mogelijk uitbrengen. Het was wel zoeken. Ik wilde iets meer creativiteit er in hebben, niet het standaard deuntje en vast stramien van het popliedje. Dat is gelukt. Ik denk dat het album toch anders wordt dan mensen van mij verwachten. Het is ingespeeld door Beans & Fatback en dat maakt het alleen al te gek. Tim Knol heeft meegespeeld en Fay Lovsky. Je belt die mensen en ze zeggen direct ja. Dan denk je toch: Dit kan nog wel wat worden.”

Het Hotelkamerconcert in het Groninger Hampshirehotel is een mooie proeftuin. In toch een kleiner gezelschap en heel dicht bij het publiek zal Coosje Smid veel nieuw werk zingen. “Dat wordt superleuk”, jubelt de zangeres enthousiast, “maar ook erg spannend. Ik ga bijna de hele nieuwe CD live spelen met begeleiding van Gerhardt Heusinkveld die ook mijn docent was op de Popacademie. Veel liedjes zullen voor het eerst voor het publiek worden uitgevoerd. Je voelt dan de reacties, dat maakt het ook wel eng, maar ook leuk. Ik ga daarnaast veel over de liedjes vertellen en over mijn grote held. Dat blijft een verrassing, maar ik heb zijn handschrift op mijn lijf getatoueerd,” besluit Coosje Smid. Dan blijkt ze toch een goed actrice, door met deze cliffhanger te besluiten.