Loading...
Interviews 2018

Megan Markwick en Lily Somerville van IDER : “Het is geweldig om een jonge vrouw te zijn in Londen op dit moment!”

Foto: Lottie Turner

LEEUWARDEN – Om Megan Markwick en Lily Somerville te spreken te krijgen voor hun optreden op Into The Great Wide Open op Vlieland op zondag 2 september moeten we afreizen naar Keulen. Daar staat het duo op een groot festival en is het begin van een mooie reeks najaarsfestivals van IDER . Into The Great Wide Open kenmerkt IDER als: “Een opwindend Brits duo”, dat de fans van Rhye, London Grammar en Laurel zeker kan bekoren. Eigenlijk heeft Ider die vergelijkingen niet nodig. Hun muziek is prachtig en met heerlijke zang en melancholie. Maar haast is geboden, want eerst naar Keulen en daarna op de boot naar Vlieland. In een mooie rode Nederlandse wagen komen Megan Markwick en Lily Somerville voorrijden bij c/o Pop in Keulen een tussenstop op weg naar Vlieland.

Lily Somerville steekt direct van wal: Mijn eerste herinnering aan het schrijven van een liedje en aan zingen moet zijn van toen ik een jaar of zes was. Ik schreef een liedje, riep mijn familie bijeen om te luisteren, terwijl ik in een van een camera driepoot gefantaseerde microfoon zong”, lacht de ene helft van IDER. De stemming is onmiddellijk goed. “Rond die tijd heb ik het ook wat serieuzer aangepakt met piano les”, grinnikt Sommerville. Gretig vult Megan Markwick aan. “Mijn vader heeft mij en mijn zusjes altijd enorm gestimuleerd. We kregen al heel vroeg pianoles als kleine meiden en waren eigenlijk altijd wel samen aan het zingen toen we opgroeiden. Ik besloot dat ik muzikant wilde worden toen ik een jaar of veertien was. Ik ontdekte artiesten als Joni Mitchell, Johnny Cash en Neil Young en dat was voor mij een openbaring. Er was een hele wereld vol met muziek uit een andere tijd en plaats dan waar ik opgroeide in Londen. Ik wilde daar deel van uit maken en dat op elke mogelijke manier realiseren.” Dan neemt Sommerville het weer over. “Muziek maken was wat ik het meeste deed tijdens mijn jeugd. Ik was er altijd wel mee in de weer, maar ik denk dat voor mij echt de beslissing is gevallen om een professionele muziekloopbaan na te streven op het moment dat ik muziek ging studeren aan de universiteit.”

Daar op de universiteit werd ook de basis gelegd voor IDER. Het was waar Megan Markwick en Lily Somerville elkaar ontmoeten. De band tussen beide dames is duidelijk hecht. Ze vullen elkaar aan. “We zaten op de universiteit in dezelfde klas. Al heel snel klikte het tussen ons en we waren onmiddellijk dikke vrienden en deden ook al snel allerlei muziekprojecten als onderdeel van onze opleiding samen. Er was onmiddellijk die chemie tussen ons. We werden helemaal geobsedeerd om samen te gaan zingen en om met ons beide muziek te schrijven. Het was vanaf het eerste moment zoveel fun om dat met zijn twee te doen.”

Hoe moet je de muziek van IDER omschrijven. Het zijn vooral de prachtige stemmen in heerlijke met piano ondersteunde liedjes. Het is folk, het is R & B, het is pop, het is elektronica, het is eigenlijk gewoon heerlijk. “Onze sound kenmerkt zich door onze stemmen en onze harmonieën. We luisteren naar heel veel verschillende soorten van muziek en dus hebben we een breed palet aan invloeden van allerlei genres die hun weg vinden in onze sound.” Dat moet dan verwerkt worden in de liedjes. Het gesprek komt op songwriting. “We schrijven onze liedjes nooit op dezelfde manier, dat is altijd weer anders. We hebben nogal een chaotische manier van het schrijven van liedjes. Teksten en ideeën slingeren overal. De onderwerpen van onze songs zijn eigenlijk altijd wel heel persoonlijk en komen uit onze eigen ervaringen, de gesprekken die we hebben met mensen en onze observaties. We schrijven liedjes over zaken die een weerklank bij ons vinden en ons op de één of andere manier raken.”

Vlieland, verder weg kan je qua beleving haast niet van Londen, waar de groep vandaan komt, zijn. Noord-Londen om precies te zijn en juist daar blijkt veel inspiratie te vinden te zijn. “Er is elke dag zoveel muziek in Londen. Dat is geweldig, want het geeft ons de kans om veel live-shows te gaan kijken en dat is voor ons ook weer een inspiratie. Het Noorden van Londen waar wij vandaan komen is erg liberaal en denkt toekomstgericht. Dat is een omgeving die ons ook een stem geeft en terug komt in onze teksten. Het is geweldig om een jonge vrouw te zijn in Londen op dit moment!”

‘Gut Me Like An Animal’ is de plaat van IDER die momenteel uit is en waarmee het duo tourt. “’Gut Me Like An Animal’ is een album waarop we geëxperimenteerd hebben met verschillende ideeën. Het voelt alsof het album onderdeel uitmaakt van het proces waar we doorheen gaan. Er staat ook zeker een nieuw album aan te komen. We zijn enorm enthousiast over de nieuwe muziek die we op dit moment aan het schrijven zijn en we hebben al een deel zelfs opgenomen. We kunnen eigenlijk niet wachten om het te delen met de wereld.”

Dat delen van muziek zou bijvoorbeeld vanaf de bühne kunnen. Optreden blijkt erg belangrijk voor Megan Markwick en Lily Somerville van IDER. “Die connectie met een zaal vol met mensen die je eigenlijk helemaal niet kent, maar waar je een band mee krijgt door het delen van muziek, dat is zo magisch. Muziek brengt mensen samen en als we dat kunnen doen via onze liedjes, dan wint toch iedereen!” Reden genoeg om op 2 september het podium van IDER bij ‘Into The Great Wide Open’ op te zoeken. Wat kunnen de toeschouwers verwachten? “Nieuwe muziek, mooie harmonieën, a capella en power!”, klinkt het nog net uit het raam als de wagen van IDER de laatste loodjes naar Keulen aflegt en daarna op naar Vlieland.