Loading...
Recensies 2015

Luke Winslow-King lost hoge verwachtingen in

BORGER – Het waren grote schoenen die Luke Winslow-King moest vullen in Borger. Niet alleen had hij vorig jaar erg veel indruk gemaakt op het podium bij VanSlag/RootsontheRoad, maar ook zijn DWDD minuutje de avond te voren had de verwachtingen opgeklopt. Maak het dan maar waar. Daar slaagde Winslow-King met vlag en wimpel in met als kracht zijn oprechte enthousiasme, zijn sterk composities en een verzameling van prima muzikanten. Na afloop herkende de man uit New Orleans bezoekers die anderhalf jaar geleden een concert hadden bezocht. Het is kenmerkend voor de man die hecht aan de band met zijn publiek en dat ook op het podium uitstraalt. Geen dingetje doen, maar een oprechte band smeden met de bezoekers. Die opzet slaagde volledig.
Aanvankelijk leek het concert erg op het eerdere concert. Winslow-King deelde het podium met Esther Rose en meestergitarist Roberto Luti. Vooral als hij alleen met Rose speelt merk je dat hier een heel intieme connectie staat. Dat past. Het was dan ook de vraag hoe het zou gaan als de hele band op het podium zou staan, met naast Luti ook Benji Bohannon op drum en op bas Alessandra Cecala. Ook dat bleek voortreffelijk uit te pakken door het beheerste spel van de band met een steeds grotere rol voor Luti die van Winslow-King volop de ruimte kreeg te excelleren.
Winslow-King speelt ‘oude’ muziek, hoewel het beter is om te spreken over tijdloze muziek. Zijn roots gaan terug op de bleusstromingen uit New Orleans en daar bouwt hij op met zijn eigen werk. Dat leverde de laatste jaren met ‘The Coming Tide’ en ‘Everlasting Arms’ twee fijne albums op. De stem van Winslow-King is geknipt voor dat werk. Hoogtepuntjes: het drieluik met ‘Everlasting Arms’, ‘The Crystal Water Springs’ en ‘The Coming Tide’ achter elkaar waar de band in de pakkende liedjes tot grote hoogte stijgt en de stemmen van Rose en Winslow-King zich verbinden met elkaar. Prachtig. Evenzeer van grote zeggingskracht is ‘Swing that Thing’ waarmee Winslow-King afsluit. De verwachtingen voor een volgend concert zijn nog weer gegroeid en hij beloofd terug te komen. Hij is van harte welkom.