Loading...
EurosonicInterviews 2021

Lucia: “Het Universum nam het besluit”

Foto: Raluca Margescu

BOEKAREST – Wie de video’s bij de Eurosonic pagina bekijkt en luistert naar de Roemeense Lucia zou zomaar gegrepen kunnen worden door haar muziek. Eurosonicduider De Lijstjesman is gecharmeerd en omschrijft het als: “Licht melodramatische Popsongs. Zeker niet onaardig.” Een positief Gronings oordeel voor de artieste die van het showcasefestival zelf de volgende omschrijving meekrijgt: “Ze is de eerste Roemeense YouTube-sensatie en brak in 2012 door met de megahit ‘Silence’. Lucia verkende vervolgens een moderne indie popsound en bracht in 2015 haar debuutalbum uit. Haar tweede plaat, Samsara (2018), openbaart zich als een meditatie over de aard van de dood en cycli van reïncarnatie. Via fragiele vocalen en oprechte teksten brengt Lucia universele vragen en ervaringen over. Rijke pianomelodieën, elegante strijkers en gewaagde electrobeats resulteren in een eigentijdse poprelease, die een plaatsje verdient tussen Birdy, Aurora en Regina Spektor.” In haar thuisstad Boekarest zoeken we, in lijn van deze digitale editie vanwege pandemische redenen, digitaal Lucia-Maria Popescu op om vooraf een blik te werpen op haar bijdrage.

De Roemeense hoofdstad is goed bereikbaar via de digitale snelweg. In bijzonder korte tijd is de verbinding gemaakt en zit Lucia druk te vertellen over hoe ze nu eigenlijk in de muziek is verzeilt geraakt. “Ik heb geen formeel onderwijs genoten als het op muziek aankomt, maar ik zong als kind in een koor en bleef dat doen tot ik 17 was. Mijn ouders hebben me niet echt kennis laten maken met muziek, maar ik mag het geweldige internet daarvoor bedanken, online kwam ik de meeste van mijn favoriete artiesten uit mijn jonge jaren tegen. De beslissing om zelf muziek te gaan maken is voor mij genomen door het Universum en dat is een leukere manier om te zeggen dat mijn carrière per ongeluk is begonnen. Toen ik 17 was, werd ik opgemerkt door een lokale band en ze hielpen me met het maken van een video voor een cover van een van hun liedjes en die video “ging viraal”. Dan verzucht ze: “Ik haat het zo, maar het is een soort van wat er is gebeurd. Ik werd bij die gelegenheid iemand die muziek opnam en uitvoerend artiest, het was niet echt een keuze die ik met opzet heb gemaakt”, verontschuldigt ze zich welhaast.

“Het kostte jaren van experimenten”, gaat Lucia verder in een omschrijving van hoe ze haar sound heeft gevonden, “maar ik heb het gevoel dat ik nu meer vertrouwen heb in mijn sound dan ooit. In het begin had ik de piano als het centrale element in mijn muziek, maar nu is het verschoven naar een meer elektronisch geluid, neig ik meer naar synths. Deze evolutie is ook te danken aan het leren van en samenwerken met mijn muzikantenvrienden en collega’s.” Van hoe het klinkt stapt ze over naar het inhoudelijke en hoe ze haar liedjes schrijft. “Welnu, elk onderwerp kan een goed onderwerp zijn voor een liedje”, concludeert de zangeres. “De muziek die ik schrijf is meestal introspectief, het is een manier voor mij om elk gevoel en elke gedachte te uiten waarvan ik de behoefte voelde om ze te reveleren. Ik begin meestal met het neuriën van een melodie op piano- of gitaarakkoorden, ik neem deze demo’s op en werk eraan samen met mijn band en de producers in de studio tot het een songs is die me aanstaat.” Dan is het even stil, pakt ze haar gedachten samen en spreekt: “Mensen moeten begrijpen dat het een feit is dat ik heel veel liefde in mijn liedjes stop. In het schrijven van de lidjes, maar ook in het uitvoeren. En droefheid! Er is ook heel veeeeeeel”, benadrukt ze, “verdriet in mijn liedjes.”

Voor we vooruit kijken, kijken we eerst even terug. Eurosonic benadrukt dat de weg naar succes voor Lucia is gegaan deels via Youtube, waar ze toch door het grotere publiek is ontdekt. We vragen de ervaringsdeskundige hoe ze er nu naar kijkt. “Youtube was vroeger heel anders toen ik mijn eerste nummer uitbracht, dat was 9 jaar geleden. Ik geloof dat het toen een beetje gemakkelijker was om meer mensen te bereiken, ik heb het gevoel dat het tegenwoordig niet per se het beste platform voor muzikanten is, maar het is het proberen waard, want je weet maar nooit.”

“We zullen dit jaar onze volgende EP uitbrengen, waarschijnlijk aan het einde van de lente, en deze zal bestaan ​​uit 5 nummers waaraan we al begonnen zijn”, vertelt Lucia als we haar platenplannen ter sprake brengen. Haar tweede album ‘Samsara’ is immers al van 2018. “Aangezien toeren op dit moment met deze pandemie onzeker is, zullen we creatieve manieren vinden om het te promoten, we zijn al van plan een live video op te nemen waarin we de nummers akoestisch spelen”, kondigt ze aan.

De Roemeense kijkt uit naar Eurosonic. Ze ligt al een tipje van de sluier op over wat we kunnen verwachten tijdens haar showcase. “Ik zou graag met zoveel mogelijk professionals in contact komen, ik geloof dat netwerken de sleutel is op conferenties en festivals zoals Eurosonic”, brengt ze haar doelstelling onder woorden. “Ik zou graag nieuwe mogelijkheden vinden om mijn muziek te verspreiden, we hebben geen muziek exportkantoor in Roemenië, dus dat zou een van de dingen zijn waar ik meer over hoop te leren. Ik kan ook niet wachten om alle optredens te bekijken, ik heb al een aantal bands bekeken en ze klinken echt gaaf. We hebben onze inzending voor het showcasefestival opgenomen met onze vrienden van Muse Quartet, een strijkkwartet waar we soms mee spelen en ze laten alles zoooo veel mooier klinken. We speelden alsof we voor een publiek zouden spelen bij een echt concert, dus ik hoop dat onze passie en emotie, zelfs op honderden kilometers afstand, via een scherm voelbaar zijn”, besluit Lucia het gesprek. Haar showcase zal op 14 januari worden gepubliceerd via Eurosonic.