Loading...
Interviews 2022Spot Muziek

Leonie Meijer: “Schilderen is in de basis hetzelfde als muziek”

Foto: Dario&Misja

SNEEK/GRONINGEN – Leonie Meijer is momenteel te gast bij The BlueBirds. Als derde blauwe vogel komt ze mee naar Sneek voor een optreden met vaste Birds Krystl en Rachèl Louise 19 mei en naar Groningen op 27 mei in Spot / De Oosterpoort als onderdeel van de laatste loodjes van de Great Big World tour. De zangeres zit daarnaast absoluut niet stil. Haar nieuwe album is volop in de maak en zal binnenkort verschijnen op haar eigen label Frederick Records. Leonie Meijer vindt daarnaast nog tijd om te schilderen. Druk bezet is een understatement deze dagen. “Leuk, maar ik moet nu de deur uit, zal ik vanavond laat…” Geen probleem, er is genoeg aanleiding om met haar van gedachten te wisselen op elk tijdstip van de dag.

“De muziek, dat zat er van jongs af aan wel in, Ik wilde zingen”, antwoord Leonie Meijer als we haar vragen naar haar muzikale wortels op een avond dat later in de nacht een bloedmaan wordt verwacht. Boeiende astrologische verschijnselen in aantocht of niet, de artieste gaat er even goed voor zitten. “In zekere zin denk ik dat de muziek mij gekozen heeft; ik deed het gewoon”, overpeinst ze. “Ik werd van huis uit zeker gestimuleerd, al ben ik niet opgegroeid met popmuziek. Als er al iets werd afgespeeld, dan was het vaak klassiek. Van mijn moeder kreeg ik mijn eerste kleine keyboardje waarop ze stickertjes geplakt had met nummertjes voor de noten zodat ik heel gemakkelijk wat liedjes kon spelen”, lacht ze bij de herinnering. Het resulteerde in een opleiding aan Academie voor Lichte Muziek in Lelystad en een vervolgstudie aan het Conservatorium in Amsterdam. De eerste echte podium kilometers werden gemaakt met een band, maar in 2010 deed ze met succes mee aan De Grote Prijs van Nederland waar ze de halve finale haalde en was ze kandidaat in ‘The Voice of Holland’ waar ze de finale haalde. Er spreekt een behoorlijke overtuiging uit dat muziek haar roeping was. “Het is vroeger wel een bewuste keuze geweest om honderd procent voor de muziek te gaan en er niet allerlei andere dingen naast te blijven doen. Om het echt een kans te geven. Ik heb het ook nodig om muziek te maken. Zonder muziek voel ik me incompleet.”

Haar eerste hitje schreef ze na haar The Voice avonturen, inmiddels is Leonie Meijer een gelouterde songwriter die alleen of in co-writes met anderen al een behoorlijk oeuvre bijeen schreef. Ze beschrijft haar aanpak, nadat ze even een stilte heeft laten vallen om haar gedachten te ordenen. “Het begint meestal met een instrument; een gitaar, de piano, of meer soundscape-achtige dingen. Daar bedenk ik dan een melodie op en vrijwel altijd komt de tekst als laatste. Uitzonderingen daargelaten, want heb alle mogelijke volgordes wel een keer gehad”, grijnst ze spontaan. “Alles wat gevoel oproept, inspireert.” Gevoel zit er ook in haar kunst. Via haar website is het mogelijk een echte Meijer of een giclée van haar werk  te kopen voor aan de muur. Het is prachtig werk, waar in haar schilderwerk vaak de mens terug komt, is het in haar digitale illustraties wat abstracter. De moeite waard om een kijkje te nemen. We vragen of haar schilderkunst een heel andere uitingsvorm is of is dat het in de basis hetzelfde is als muziek, maar dat de manier waarop het zich toont anders is. “Interessante vraag!” Ze schiet recht overeind. “Schilderen is inderdaad in de basis hetzelfde als muziek, dat had ik niet zo verwacht maar gaandeweg is me dat wel opgevallen. Het heeft mij creatief gezien enorm bevrijd van oude denkpatronen en daardoor durf ik nu in mijn nieuwe songs meer risico te nemen.”

Na de vermelding “nieuwe songs” is het onderwerp nieuw album welhaast vanzelfsprekend. Met producent Ward Reijmerink is ze druk aan het werk hiermee. “Oh ja dit album gaat wel verschillen in zekere zin met de voorgaande albums”, gaat Meijer hier enthousiast op in als we informeren naar de komende plaat en hoe dat zich laat vergelijken met haar voorgaande producties als de EP ‘Perfect Solitude’ of het album ‘NJ123’.”Ik voel me creatief gezien vrijer en hoop dat dit mag weerklinken in de songs. Maar dat is aan de luisteraar om daar iets van te vinden”, is ze bescheiden.

In het verleden bracht ze veel Engelstalig werk uit, maar eigenlijk ook net zoveel Nederlandstalige liedjes. “Ik zing inderdaad in beide talen. Als ik schrijf komen de tekstflarden eigenlijk bijna altijd in het Engels naar boven. Maar het kan beide iets magisch hebben. Toen ik voor het eerst ‘Mensen zijn gemaakt van dun papier’ hoorde van Jonas Winterland, een lied wat ik later heb gespeeld in mijn theatershow, moest ik huilen. Zo waanzinnig mooi. Maar mijn voorkeur momenteel ligt bij het Engels. Maar je verandert ook continu als mens. Wie weet hoe ik me over twee jaar voel of wat ik creatief gezien graag zou willen maken. Ik ben al blij als ik het vandaag weet.”

Praten met een artieste als Leonie Meijer over haar werk is altijd een goed idee, maar de meest prangende aanleiding is haar status als gast zangeres bij The Bluebirds voor dit moment. In juni zal de huidige tour de zomerstop in gaan en in het najaar worden hervat. “Ik werd in eerste instantie gevraagd om samen met Rachèl Louise en Krystl een song te schrijven voor het nieuwe album van The Bluebirds.” Voor dit album schreven The Bluebirds met tal van Nederlandse zangeressen als Lórren, Janne Schraa, Kris Berry, Yori Swart en Stephanie Struijk, om maar een paar te noemen, samen songs. “Dat liedje dat ik met ze schreef werd ‘Why Worry’. Het schrijven van dat liedje leidde tot af en toe samen spelen en dat werd uiteindelijk een beetje een sneeuwbaleffect en nu mag ik de hele theatertour mee.” Een gulden greep, maar die nodig was nadat oorspronkelijk The Bluebirds lid Elske DeWall uit de formatie stapte om zich op andere zaken te focussen “Elske is een fantastische zangeres waar ik zeer veel waardering voor heb. Ik realiseer me uiteraard dat ik op de plek speel waar zij stond, maar dat is het dan ook; ik heb gewoon mijn eigen weg hierin gevonden. Laatst was ze er een keertje bij en dat vond ik alleen maar heel erg tof.”

“Het heeft niet de kijk op mijn eigen muziek veranderd, maar ik heb wel intens veel geluisterd naar hun repertoire en me daar volledig in verdiept,” concludeert Meijer over haar The Bluebirds periode. “Zoiets neem je wellicht onbewust wel mee. Ook qua gitaarwerk heb ik weer meer verdieping gehad door me compleet te verliezen in alle voor mij nieuwe partijen.” We gooien toch maar even een hengeltje uit of dit wellicht tot een vaste samenwerking gaat leiden. Een primeur is altijd meegenomen tenslotte, maar Leonie Meijer pareert dit charmant. “Het is nu puur genieten nu we zo op elkaar ingespeeld zijn en dat blijft groeien. Waar de toekomst ons zal brengen; geen idee. Ik ben in ieder geval dankbaar voor dit toch ietwat onverwachte hoofdstuk.”

Er staan vanaf het optreden in Sneek nog zes vermelding in de agenda voor The Bluebirds even op pauze gaan. Wie alsnog snel de Theater tour van The Bluebirds wil zien moet zich haasten, want de nieuwe data voor het najaar zijn nog niet gepubliceerd. “In Sneek en Groningen spelen we dus de Great Big World theatershow en die zit vol met country-pop, folk en Americana repertoire. Een paar grote klassiekers van onze helden en daarnaast repertoire van het debuutalbum van The Bluebirds en natuurlijk de nieuwe plaat Great Big World. Driestemmige zang met band. Ik kijk er erg naar uit! Optreden is voor mij nogal belangrijk in welke hoedanigheid dan ook. We hebben natuurlijk net een periode achter de rug waarin er maar weinig gespeeld kon worden. Ik hou dat natuurlijk vol, maar uiteindelijk voel ik toch dat ik me langzaam steeds slechter begin te voelen. Er is niks mooiers dan muziek te delen met publiek en niet alleen de muziek maar ook de hele interactie met mensen en het proces er omheen. De reis er naartoe, de zenuwen, de faalangst en of de euforie. Het is voor mij persoonlijk een allesomvattend iets.” Het is een mooi besluit en inmiddels is het laat genoeg om uit het raam te kijken of die bloedmaan….., nee nog niks te zien.

The Bluebirds staan op 19 mei in het Theater in Sneek en op 27 mei in Spot / De Oosterpoort in Groningen met beide keren Leonie Meijer in de opstelling. Haar eigen album is in de maak en dan zal ze vast ook met dit album onder de arm de zalen afreizen om haar eigen muziek weer te brengen.